main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Stand van Nederland - 10 augustus 2022 — 09:34

Inflatie zit niet iedereen dwars: moederbedrijf Albert Heijn boekt grote winst

Supermarktconcern Ahold Delhaize heeft in het tweede kwartaal een hogere omzet geboekt. Dat dankte het moederbedrijf van Albert Heijn onder andere aan de hogere prijzen voor veel producten in de schappen, erkent topman Frans Muller. Maar supermarkten van het concern in onder andere de Verenigde Staten en Nederland verkochten ook grotere hoeveelheden.

In totaal verkocht Ahold Delhaize voor ruim 21,4 miljard euro aan producten, wat gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten 6,4 procent meer is dan een jaar eerder. “Een groot deel daarvan is te verklaren door de inflatie”, zegt Muller daarover. Tegelijkertijd vervult het moederbedrijf van Albert Heijn en andere ketens volgens hem een “bufferrol” door de prijsstijgingen beperkt te houden.

Prijsstijgingen

Ahold Delhaize is er veel aan gelegen om de prijsstijgingen beperkt te houden voor de producten in de schappen. Dat leidde dit jaar tot meerdere conflicten met grote internationale leveranciers van A-merken, waarbij een meningsverschil met Nestlé in januari zelfs publiek bekend werd.

“We hebben nog nooit zulke moeilijke onderhandelingen gehad als dit jaar. Dat heeft er ook mee te maken dat sommige leveranciers, met name de grote internationale leveranciers, meer vragen dan wij realistisch vinden”, zegt Muller daarover. “Maar we hebben zelf een groot marktaandeel met onze huismerken, dus we weten wat producten kosten en hebben goed vergelijkingsmateriaal. Tot mijn teleurstelling hebben we gezien dat sommige leveranciers nog meer vragen. Maar ze gaan het vanzelf merken in het schap.”

Winstmarge

De voor supermarkten belangrijke operationele winstmarge, dus hoeveel je overhoudt per euro omzet, daalde door alle extra kosten. Vooral in Europa was die marge lager. Toch hield het bedrijf onder de streep 603 miljoen euro over, tegenover een nettowinst van 540 miljoen euro een jaar eerder. Hierbij hielp ook de sterke dollar. Voor heel het jaar is Ahold Delhaize nu optimistischer over de winst.

Om de prijzen laag te kunnen houden en klanten te blijven trekken bezuinigt Ahold Delhaize ook. Het plan was al om 850 miljoen euro te besparen en in Europa komt daar de komende jaren 250 tot 300 miljoen aan kostenreductie bij. Dat gebeurt onder andere door minder grote sommen geld te investeren in bol.com. Daarnaast verdwijnen er managementbanen bij Centraal-Europese ketens en wil het concern de IT en inkoop efficiënter maken.

LEES OOK: Inflatie stijgt naar ongekende hoogte van 10,3 procent

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier