main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
10 augustus 2022 — 12:38

VluchtelingenWerk noemt dwang asielopvang niet fraai, maar wel nodig

Fraai is het niet, maar de noodzaak staat als een paal boven water. Dat stelt VluchtelingenWerk Nederland in een reactie op het bericht dat het kabinet dwang wil gaan toepassen als gemeenten blijven weigeren de bestemming aan te passen van Rijksvastgoed dat als asielzoekerscentrum kan fungeren. Het kabinet gaat dat dan zelf doen.

VluchtelingenWerk laat weten blij te zijn dat het kabinet dit middel gaat inzetten om op korte termijn meer “fatsoenlijke opvangplekken” te kunnen regelen. “Gemeenten hebben al ruim een jaar de kans gehad opvanglocaties aan te dragen die zij hier wel voor geschikt achten. Maar veel gemeenten hebben, uitzonderingen daargelaten, hun verantwoordelijkheid niet genoeg genomen. Hierdoor is de bevreemdende situatie ontstaan dat sommige asielzoekers zelfs buiten slapen, terwijl er genoeg leegstaand vastgoed is waarin ze opgevangen kunnen worden.”

Volgens de organisatie kan het Rijk zich nu niet langer “verschuilen” achter weerstand bij gemeenten. “Minister de Jonge becijferde in maart nog dat er potentieel 15.000 vluchtelingen opgevangen kunnen worden in leegstaande panden van het Rijk. Wij vinden dat het kabinet zo snel mogelijk aan de slag moet met al deze leegstaande panden die hier op deze wijze voor gebruikt kunnen worden.”

Veiligheidsberaad

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben al heel lang aangedrongen op dwang vanuit het Rijk. De voorzitters van de veiligheidsregio’s wilden dat niet zelf doen, omdat ze het niet zien zitten om collega-burgemeesters te dwingen tot plaatsmaken. Maar volgens hen is het Nederlandse opvangbeleid tot nu toe te veel gebaseerd op vrijwilligheid, ontbrak de stok achter de deur en zijn er echt gemeenten die weigeren te “leveren”.

Dat zei ook de burgemeester van Ede gisteren bij Sven op 1. “Als je wat wil, kun je altijd wat voor elkaar krijgen, maar het zijn altijd dezelfde gemeenten die het doen.”

Tekst gaat verder onder video

‘Zakt door humanitaire ondergrens’

Nederland is zowel humanitair als wettelijk verplicht om vluchtelingen humaan op te vangen, aldus VluchtelingenWerk. “De manier waarop vele duizenden vluchtelingen nu in tenten, sporthallen en evenementenhallen worden opgevangen zakt door de humanitaire ondergrens en is schadelijk voor hun fysieke en mentale gezondheid.” De leegstaande panden zouden volgens de organisatie dan ook in plaats van de slechtste (crisis)noodopvanglocaties gebruikt moeten worden.

Begin augustus meldde VluchtelingenWerk overigens binnen drie weken een kort geding aan te spannen tegen het Rijk en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om een oplossing voor de opvangcrisis afdwingen. Dat kort geding is volgens een woordvoerder nu niet van de baan. “Dit laat alleen maar zien dat de staatssecretaris wel degelijk middelen heeft om een doorbraak te forceren.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Rijk gaat bij ‘weigergemeenten’ bestemming aanpassen voor azc

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer