main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 9 augustus 2022 — 13:09

Burgemeester van Ede: ‘De noodopvang voor asielzoekers is nu niets meer dan pleisters plakken’

Het kabinet en de gemeenten staan lijnrecht tegenover elkaar in de asielcrisis. Dat blijkt na afloop van het Veiligheidsberaad over asielopvang van maandagavond. Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) moeten gemeenten komende tijd nog eens 5600 asielzoekers extra gaan opvangen, terwijl daar volgens gemeenten geen plek voor is. René Verhulst, burgemeester van Ede: “Als je wat wil, kun je altijd wat voor elkaar krijgen, maar het zijn altijd dezelfde gemeenten die het doen.”

Tijdens het Veiligheidsberaad liepen de gemoederen hoog op, beschrijft Verhulst: “maar dat mag ook, want het gaat ook ergens om, het gaat om mensen. Het is een immens probleem waaraan iedereen zijn steentje moet bijdragen. Anders redden we het gewoon niet.”

Staatssecretaris Van der Burg ziet de oplossing in het opzetten van vier grote opvangcentra voor de noodopvang van asielzoekers in Nederland. Verhulst sluit zich daarbij aan, volgens hem is de noodopvang van asielzoekers zoals het nu gaat ‘niets meer dan pleisters plakken.’

Tegelijkertijd wordt het opvangen van Oekraïense vluchtelingen lastiger, ook daar lijkt steeds minder plek voor te zijn. Toch staan gemeenten bereidwilliger tegenover de opvang van Oekraïense vluchtelingen dan de opvang van asielzoekers. “Het zijn verschillende groepen. Oekraïners zijn vrouwen en kinderen en de Afrikaanse zijn vaak alleenstaande mannen.”

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Natuurorganisaties niet bereid te onderhandelen met Remkes

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer