main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 10 augustus 2022 — 23:22

Oud-president Trump zit in het nauw: ‘Dat er een luchtje aan zit weten we eigenlijk al wel’

Oud-president Donald Trump heeft momenteel de wind niet in de zeilen. Dinsdag viel de FBI zijn woning in Florida binnen. Die inval zou te maken hebben met materiaal dat Trump met hem mee zou hebben genomen nadat hij uit het Witte Huis was vertrokken. En dat is strikt verboden. Ook loopt er een civiel onderzoek naar mogelijk frauduleuze en misleidende praktijken in zijn familiebedrijf, de Trump Organization. De voormalige president moest woensdag onder ede getuigen in New York, maar beriep zich op het vijfde amendement, het recht om geen verklaring te hoeven afleggen.

In zijn verdediging gebruikt Trump het argument dat de onderzoeken naar hem ‘politiek gemotiveerd’ zijn. Daarmee bedoelt hij dat dit een methode is van de democraten om Trump van de macht af te houden. Trump wil zich namelijk weer kandidaat gaan stellen voor de komende presidentsverkiezingen. “Politiek gemotiveerd, dat argument gebruikt hij altijd. Net zoals het argument dat er een ‘heksenjacht’ op hem gaande is,” zegt Amerika-verslaggever Tom van ’t Einde in Op1 op NPO1.

Tekst gaat verder onder de Tweet.

12 zaken

De beschuldigingen van Trump aan het adres van de democraten slaat volgens Van ’t Einde nergens op. “We weten al langer dat Trump zijn bezittingen heeft opgeklopt. Dus dat er een luchtje aan zit weten we eigenlijk al wel. Dat blijkt ook wel uit alle zaken die nu tegen hem lopen.” De FBI verdenkt Trump en zijn familie ervan de waarde van hun onroerend te hebben overdreven. Op die manier zouden ze hogere leningen hebben kunnen afsluiten en belastingvoordelen hebben gekregen. Trump ontkent de beschuldigingen. In totaal lopen er nu naast deze zaak zo’n 12 andere zaken tegen de oud-president.

LEES OOK: Donald Trump vraagt ​​om politieke donaties na huiszoeking door FBI: ‘De heksenjacht moet gestopt worden’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer