Oud-president Trump zit in het nauw: ‘Dat er een luchtje aan zit weten we eigenlijk al wel’
Oud-president Donald Trump heeft momenteel de wind niet in de zeilen. Dinsdag viel de FBI zijn woning in Florida binnen. Die inval zou te maken hebben met materiaal dat Trump met hem mee zou hebben genomen nadat hij uit het Witte Huis was vertrokken. En dat is strikt verboden. Ook loopt er een civiel onderzoek naar mogelijk frauduleuze en misleidende praktijken in zijn familiebedrijf, de Trump Organization. De voormalige president moest woensdag onder ede getuigen in New York, maar beriep zich op het vijfde amendement, het recht om geen verklaring te hoeven afleggen.
In zijn verdediging gebruikt Trump het argument dat de onderzoeken naar hem ‘politiek gemotiveerd’ zijn. Daarmee bedoelt hij dat dit een methode is van de democraten om Trump van de macht af te houden. Trump wil zich namelijk weer kandidaat gaan stellen voor de komende presidentsverkiezingen. “Politiek gemotiveerd, dat argument gebruikt hij altijd. Net zoals het argument dat er een ‘heksenjacht’ op hem gaande is,” zegt Amerika-verslaggever Tom van ’t Einde in Op1 op NPO1.
Tekst gaat verder onder de Tweet.
Donald Trump weigerde vandaag voor het New Yorkse OM vragen te beantwoorden over de vermeende fraude bij de Trump Organization @tomvanteinde “Hij is er nog niet voor veroordeeld, maar dat er een luchtje aan zit dat weten we eigenlijk wel.” #Op1 pic.twitter.com/ZoCMnbt13t
— Op1 (@op1npo) August 10, 2022
12 zaken
De beschuldigingen van Trump aan het adres van de democraten slaat volgens Van ’t Einde nergens op. “We weten al langer dat Trump zijn bezittingen heeft opgeklopt. Dus dat er een luchtje aan zit weten we eigenlijk al wel. Dat blijkt ook wel uit alle zaken die nu tegen hem lopen.” De FBI verdenkt Trump en zijn familie ervan de waarde van hun onroerend te hebben overdreven. Op die manier zouden ze hogere leningen hebben kunnen afsluiten en belastingvoordelen hebben gekregen. Trump ontkent de beschuldigingen. In totaal lopen er nu naast deze zaak zo’n 12 andere zaken tegen de oud-president.
Door: Floortje van Gameren
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Hoe moet het verder met de formatie?
Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app!
Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’
Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.
Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.
Luister nu naar de podcast!
Niet alleen Sinterklaas moet het dak op; dakdekkers draaien door de zware neerslag overuren. “Door de regen staat de telefoon roodgloeiend”, zegt dakdekker Robbin Hermans…
Lees meerDe Nederlands-Israëlische Ofir Engel is gisternacht na ruim 50 dagen vrijgelaten door Hamas. Hij was een van de tien gijzelaars die werd vrijgelaten door de…
Lees meerHet Overijsselse dorp Haaksbergen wil dit jaar de eerste plaats zijn waar een marathon op natuurijs wordt geschaatst. De afgelopen nacht verliep niet zoals gehoopt…
Lees meerDe Amerikaanse staatsman Henry Alfred Kissinger is woensdag op 100-jarige leeftijd overleden in zijn huis in Connecticut. Kissinger was onder meer diplomaat, politicoloog, geopolitiek adviseur…
Lees meerPresident van Rusland Vladimir Poetin gaf tijdens de G20-top aan dat het tijd is om na te denken over hoe “de tragedie” in Oekraïne kan…
Lees meerOok deze winter is de kans groot dat Rusland de kou en duisternis inzet als wapen tegen de Oekraïense bevolking. Brigadegeneraal Han Bouwmeester zegt dat…
Lees meerMeer dan 70.000 mensen, waaronder veel wereldleiders, onderhandelen komende twee weken over het klimaat in Dubai. Voorzitter van de conferentie is sultan Ahmed Al-Jaber, ook…
Lees meerNadat dit weekend bekend werd dat 120 asielzoekers in een NH Hotel in de badplaats Kijkduin worden opgevangen, komt de Haagse VVD met een initiatiefvoorstel….
Lees meerNSC-leider Pieter Omtzigt houdt de boot af voor een samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Omtzigt heeft woensdag tegen verkenner Ronald Plasterk gezegd dat…
Lees meerDe ANWB verwacht donderdagochtend zo’n 40 procent meer meldingen dan gebruikelijk. Dat zegt Mike Konijnenberg van de ANWB Wegenwacht in Goedemorgen Nederland op NPO 1….
Lees meerDe Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…
Lees meerHet aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…
Lees meerJongeren leren op school weinig over burgerschap en democratie. Nederland scoort in vergelijking met internationale landen ‘gemiddeld’, zo valt op te maken uit een internationaal…
Lees meerDat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…
Lees meer