main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
4 juli 2022 — 11:15

Waar protesteren de boeren vandaag tegen?

Na een massaal boerenprotest in het Gelderse Stroe twee weken geleden en een aantal onverwachte bezoekjes aan de minister van Stikstof en Natuur, Christianne van der Wal (VVD), kondigde een deel van de agrarische sector aan vandaag het land ‘plat te leggen’. Onder meer belangrijke mainports als Schiphol en de haven van Rotterdam zouden in de loop van de dag ‘bezoek’ van agrariërs en hun tractors kunnen verwachten. Maar waar ageren deze boeren precies tegen?

Steen des aanstoots zijn de nieuwe stikstofplannen van het kabinet. Het kabinet kondigde aan de stikstofuitstoot rondom Natura-2000 gebieden met 70 procent te willen verminderen. Maatregelen voor de industrie en transport zullen nog volgen, maar duidelijk is dat de landbouwsector een aanzienlijke bijdrage zal moeten leveren aan de stikstofreductie. Volgens het RIVM  komt 40 procent van de stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden vanuit de landbouw.

Veel boeren zullen daardoor verder moeten verduurzamen, iets waar ze in sommige gevallen al jaren mee bezig zijn en veel geld in geïnvesteerd hebben. Ook zullen talloze boeren moeten stoppen met hun veehouderij, met name in de provincies Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. Daar staan tenslotte relatief veel veehouderijen dicht in de buurt van Natura-2000 gebieden, luidt de redenering van het kabinet.

Stikstofdashboard

Het gebrek aan discussie, inspraak en perspectief stuit boeren tegen de borst. Daarnaast is er veel onduidelijkheid over de precieze plannen. Met een stikstofdashboard wilde de overheid dat laatste probleem verhelpen. “Als je zulke grote voorstellen doet die tot zoveel discussie leiden in de samenleving, dan moet je mensen ook meenemen waarom je die keuzes maakt”, zei VVD-Kamerlid Thom van Campen erover bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Een groot deel van de oppositie, vooral aan de rechterflank, is mordicus tegen. Eerder kwamen BoerBurgerBeweging (BBB) en JA21 al met een alternatief plan, waarbij de Natura-2000 gebieden gehalveerd zouden worden. Volgens JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans is het stikstofprobleem vooral “een probleem op papier”, zo vertelde hij eerder bij Goedemorgen Nederland.

Tekst gaat door onder de video.

Europese afspraken

Voorts noemde Kamerlid Pieter Omtzigt het stikstofplan In de Kantine “een rommelige manier van politiek bedrijven”. Carola Schouten heeft als minister van Landbouw al eerder geprobeerd Natura-2000 gebieden te schrappen, maar tevergeefs. Probleem is dat Nederland volgens Europese afspraken verplicht is de natuur in de door Nederland zelf aangedragen 162 Natura-2000 gebieden te beschermen.

In 2001 is Europees afgesproken dat de bescherming van de natuur een Europese aangelegenheid is. Nederland kan daardoor nu niet zomaar besluiten de helft van deze gebieden weg te doen.


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Boeren dreigen op maandag heel Nederland plat te leggen: ‘Dat is gewoon crimineel gedrag’

Door: Wessel Wierda

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in