Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Redactie

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens en drugs. Dat blijkt uit een geplande wijziging van het Wetboek van Strafrecht - die vandaag openbaar is gemaakt - naar aanleiding van een oproep van de politie in de WNL-Podcast Het Onderzoeksbureau.

Garagehouders die verborgen ruimtes inbouwen in auto’s waanden zich onaantastbaar. Het inbouwen van zulke ruimtes in auto's was voorheen niet strafbaar, maar daar komt nu dus verandering in.

Kamervragen

Na de publicatie van Het Onderzoeksbureau, waarin door politie een oproep werd gedaan de wet -en regelgeving aan te passen, werden er Kamervragen gesteld door Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) aan toenmalig demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus. Na beantwoording van de vragen werd er gekeken of het mogelijk was om een aanpassing in het Wetboek van Strafrecht door te voeren.

Nodig ook, want uit onderzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid bleek steeds meer voertuigen van criminelen een geheime ruimte in hun auto hadden ingebouwd. En dan is bijvoorbeeld een vuurwapen, voor het gewone oog uit zicht, maar voor de crimineel wel binnen handbereik.

Straf

Niet alleen het inbouwen van een geheime ruimte, maar ook het bezitten van een voertuig met zo'n ruimte wordt verboden. Wie daar toch zijn vingers aan brandt kan een gevangenisstraf van maximaal één jaar verwachten, of een geldboete die tot 9000 euro kan oplopen. Wie er 'zijn beroep of gewoonte' van hebben gemaakt om geheime ruimtes in te bouwen, krijgt er nog een straf bovenop. Dat wordt in het voorstel genoemd. Wanneer de wetswijziging wordt ingevoerd is vooralsnog onbekend. Meestal gebeurt dat op 1 januari of 1 juli. Voor nu kunnen belanghebbenden nog commentaar leveren op het wetsvoorstel.

In 2019 zijn er 340 auto’s door de politie in beslag genomen, een verdubbeling van het aantal in 2018. In 2020 waren het er 360. De cijfers van 2021 zijn nog niet bekend.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau