main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Onderzoeksbureau - 26 maart 2021 — 07:36

Politie: ‘Maak inbouwen verborgen ruimtes in auto’s strafbaar’

Garagehouders die verborgen ruimtes inbouwen in auto’s wanen zich onaantastbaar. Het creëren van zo’n ruimte, waar drugs, grote sommen cash geld of wapens kunnen worden verborgen, is niet strafbaar en is daardoor voor garagehouders zeer lucratieve en risicoloze handel. Het leidt daarom tot een toename van het aantal garages dat verborgen ruimtes inbouwt. Dat blijkt uit een intern politierapport, uitgevoerd door recherchekundige Juliën Visser, waaruit de belangrijkste conclusies gedeeld zijn met de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau. Op basis van het onderzoek is bij het ministerie van Justitie en Veiligheid namens de politie de aanbeveling gedaan het inbouwen van verborgen ruimtes strafbaar te stellen.

Verborgen ruimtes worden vaak in auto’s gebouwd om drugs, wapens of grote sommen cash in te kunnen verbergen. Het gaat om ruimtes in bijvoorbeeld het dashboard, het middenconsole of de achterbank, die soms pas tevoorschijn komen na het indrukken van een knop of het gebruiken van een magneet. Als een verborgen ruimte wordt ontdekt in een auto, wordt het voertuig door de politie in beslag genomen en vernietigd. De politie ontdekt steeds meer auto’s met verborgen ruimtes. In 2019 zijn er 340 auto’s in beslag genomen, een verdubbeling van het aantal in 2018. De cijfers van 2020 zijn nog niet bekend, maar volgens de politie zet de stijging door.

Niet strafbaar

Omdat het inbouwen van verborgen ruimtes niet strafbaar is, merkt de politie dat garagebedrijven alleen aangepakt kunnen worden als zij zich met een strafbaar feit bezighouden, naast het inbouwen van de geheime vakken. Politiemensen van het Flexibel Interventie Team, onderdeel van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid, merken in de praktijk dat garagebedrijven nauwelijks kunnen worden aangepakt, zo bevestigt Lisette Koning, woordvoerder van de Landelijke Eenheid. Zij zien dat er een vermenging tussen onderwereld en bovenwereld komt, als garagehouders dit ongestraft kunnen blijven doen.

De NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau kwam zelf ook undercover in contact met inbouwers van verborgen ruimtes, die aanbieden vanaf 3.000 euro een verborgen ruimte in te bouwen. Volgens deze inbouwers zijn vooral een Kia Picanto, Renault Clio en een Volkswagen Golf 7 geschikt om verborgen ruimtes in te laten bouwen.

Makkelijk geld verdienen

Het Flexibel Interventie Team vindt het belangrijk dat de wetgeving verandert, vertelt woordvoerder Lisette Koning. Voor garagehouders is het makkelijk geld verdienen, en niet strafbaar. Dus zou er volgens het Flexibel Interventie Team een consequentie aan moet hangen als een garagebedrijf criminelen faciliteert door een verborgen ruimte te installeren: het inbouwen moet strafbaar worden.

Uit het onderzoek van recherchekundige Juliën Visser blijkt dat onder meer garagebedrijven die gespecialiseerd zijn in het inbouwen van elektronica, zoals navigatiesystemen en camera’s, zich bezighouden met de bouw van verborgen ruimtes. Visser ziet dat er bij de politie weinig onderzoek wordt gedaan naar inbouwers, omdat ze niet vervolgd kunnen worden.

Op basis van de uitkomsten van het onderzoek van Visser heeft de politie, via de Landelijke werkgroep Verborgen Ruimtes, bij het ministerie van Justitie en Veiligheid aanbevelingen gedaan waarin zij adviseren om het inbouwen van verborgen ruimtes strafbaar te stellen. Daarnaast moet er volgens diezelfde aanbevelingen meer samenwerking komen tussen de verschillende politieteams, en moet de internationale samenwerking verbeterd worden.

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. In de derde aflevering van Het Onderzoeksbureau spreken Bram Endedijk en Sandra van den Heuvel met politiemensen die zich zorgen maken over de toename van verborgen ruimtes in auto’s en ontdekken ze zelf hoe inbouwers van verborgen ruimtes te werk gaan. Het Onderzoeksbureau is te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier