main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 juli 2022 — 11:13

Scholen niet meer op slot bij nieuwe coronagolf: ‘Het zal veel ouders geruststellen’

Bij een ernstige coronagolf gaan scholen en de kinderopvang niet meer volledig dicht. In het ergste scenario (code rood) gaan kinderen dan beurtelings naar school, dat blijkt uit de sectorplannen die vandaag worden besproken in de ministerraad.

“Het vorige kabinet heeft meermaals besloten tot een sluiting van kinderopvang en onderwijs. Een belangrijke verandering in uitgangspunt van dit kabinet is dat wij een sluiting van deze sectoren te allen tijde willen voorkomen”, staat omschreven in het sectorplan, in handen van het AD.

Vier scenario’s

In de sectorplannen wordt uitgegaan van vier scenario’s. Bij elk scenario hoort een passende oplossing om de besmettingen in te dammen. Bij donkergroen gelden basismaatregelen, zoals een goede ventilatie. Bij groen gelden ook de basismaatregelen, maar is er extra aandacht voor kwetsbare mensen. Bij oranje komt er contactbeperking bij, evenals mondkapjes, looproutes, gespreide pauzes en alleen nog maar onderwijs op school. Bij rood mag nog maar de helft van de leerlingen naar school.

Als er een scenario door het kabinet wordt uitgeroepen hebben scholen uiterlijk één werkweek om alles in werking te zetten. De maatregelen blijven dan twee weken gelden, staat in de leidraad. “Omdat snelle wisselingen in de geldende maatregelen het draagvlak voor naleving sterk verminderen.”

Beurtelings naar school

Dat kinderen beurtelings fysiek naar school gaan en slechts de helft van de klas gevuld is, wil niet zeggen dat de andere helft vrij is. De ene helft krijgt les in de klas, de andere helft krijgt thuisonderwijs. Scholen zijn overigens niet verplicht om gelijktijdig fysiek en digitaal les te geven. Thuiswerkopdrachten volstaan ook.

“Het zal heel veel mensen met kinderen geruststellen”, reageert voorzitter MKB-Nederland Jacco Vonhof, te gast bij Goedemorgen Nederland. “Voorheen zag je namelijk dat veel mensen niet naar werk konden of in de knel raakten.”

Vonhof haalt nog een belangrijk punt aan. Hij vindt het goed dat de scholen open blijven, “maar dan moeten de leraren niet ziek zijn”, zegt hij. “Dat is een van de grotere problemen die wij zien. Het hoge ziekteverzuim en de krappe arbeidsmarkt speelt ook in het onderwijs mee.”

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Coronadrukte in ziekenhuizen loopt verder op

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in