main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 juli 2022 — 15:17

Econoom: consument wil dat overheid andere afwegingen maakt dan hijzelf

Nederlanders vinden dat de overheid meer geld moet uitgeven om een mensenleven te redden dan wanneer zij het zelf voor het zeggen hebben. Dat zegt econoom Niek Mouter van de Technische Universiteit Delft, die nauwkeurig probeert te meten wat mensen willen betalen om een leven te redden, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Volgens Mouter dachten economen lange tijd onterecht dat consumenten willen dat de overheid dezelfde keuzes maakt als zij in een privésituatie zouden doen. “We vroegen consumenten bijvoorbeeld: hoeveel ben je bereid zelf te betalen om een veiligere route te nemen?”, vertelt Mouter.

Nu blijkt dat het antwoord op die vraag niet overeenkomt met het antwoord wanneer diezelfde consument wordt gevraagd wat hij als overheid zou doen. “Het probleem van de methode is dat je aanneemt dat mensen willen dat de overheid de keuze die jij als privépersoon maakt kopieert. Wij weten nu dat dat helemaal niet klopt.”

Mensen willen dat de overheid “andere afwegingen maakt als ze het belastinggeld moeten verdelen”, vervolgt de econoom. “Ze vinden dat de overheid meer aan een mensenleven moet uitgeven dan dat zij bereid zijn te doen.”

Snelle of veilige weg?

Zo kiest een consument over het algemeen eerder voor een snellere maar onveiligere route, met meer doden als gevolg, dan een route waarover je langer rijdt met minder doden per jaar als gevolg. Mogen zij de keuze zogenaamd maken namens de overheid, valt de beslissing vaak de andere kant op, stelt Mouter.

Om een mensenleven in het verkeer te redden is de overheid bereid 2.6 miljoen euro uit te geven. Mouter: “Consumenten willen dat de overheid 16 miljoen euro investeert om een fataal verkeersongeluk te voorkomen.”

Dat komt mede omdat mensen meer vertrouwen in zichzelf hebben dan in vreemden, legt Mouter uit. “Vooral mannen zeggen bijvoorbeeld: ik veroorzaak toch nooit een verkeersongeluk. Daarom kiezen ze de snelste route. Maar als ze de overheid moeten adviseren, is veiligheid vaak belangrijker.”

De waarde van een mensenleven bepaalt onder meer hoe hard we mogen rijden op de snelweg en hoeveel we uitgeven aan de zorg. Maar hoe bereken je die prijs? En kijkt de millennial anders tegen de waarde aan dan oudere generaties? Lisette Wellens zocht het uit. Deze aflevering zie je donderdag om 21.05 op NPO 2.

Oude afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next zie je hier, op NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in