main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2022 — 08:01

Caroline van der Plas (BBB): ‘Rutte moet meteen terugkomen van NAVO-top’

Premier Mark Rutte moet “meteen” terugkomen van de NAVO-top in Madrid die op dit moment plaatsvindt. Dit naar aanleiding van de uit de hand lopende boerenprotesten, zegt Caroline van der Plas in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het kan niet zo zijn dat hij daar zit, terwijl het land in brand staat.”

In Stroe vielen relschoppers politiebusjes aan met grote hamers en stalen pijpen. Eerder gebruikten agenten op de A1 een stroomstootwapen nadat boeren banden van politieauto’s en motoren lek staken. Ook werd er vuurwerk naar hulpverleners gegooid op de A50 van Arnhem naar Apeldoorn, waar de hulpverleners in de fik gestoken hooibalen die op de weg gegooid waren probeerden te blussen.

Daarnaast zijn protesterende boeren dinsdag opnieuw langsgegaan bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Daar zijn ze door een afzetting van de politie gebroken. Ze duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden. De minister was volgens ingewijden op dat moment niet thuis, maar haar gezin wel.

‘Dit wil ik niet’

Van der Plas veroordeelt deze manier van protesteren. “Wat er gebeurt, en wat ik gisteravond zag, gaat natuurlijk alle perken te buiten. Dat spreekt voor zich”, zegt ze. Ze riep de boeren gisteren ook al op tot vredige demonstratie.

De BBB-voorvrouw voelt zich niet verantwoordelijk voor de manier waarop de protesten nu verlopen. “Een aantal maanden geleden beklom Greenpeace het gebouw van de Tweede Kamer en wilde ze daar binnenstormen. Daar is Joris Thijssen, PvdA, die directeur is geweest van Greenpeace, ook niet verantwoordelijk voor natuurlijk”, vergelijkt ze. “Maar ik voel in die zin wel mee dat ik denk: dit wilde ik niet, dat dit zo uit de hand loopt.” Van der Plas roept de boeren opnieuw op “dit gewoon niet te doen”.

‘Onderdeel van onrust in de samenleving’

Wel benadrukt ze dat de geest in de samenleving uit de fles is. “Ik denk dat die protesten die nu zo uit de hand lopen, dat dat een onderdeel is van een onrust in de samenleving die al heel lang sluimert en leeft”, zegt Van der Plas. “De stikstofplannen zijn daar een onderdeel van, maar het speelt al langer.”

Van der Plas denkt dan ook dat er een debat gevoerd moet worden over de “staat van Nederland”. “Want op heel veel vlakken speelt er heel erg veel onrust en wantrouwen. Het kan best dat het straks van boerenprotesten overslaat op burgerprotesten.”

Om de situatie onder controle te krijgen denkt de politica zelf dat “alles on hold” gezet moet worden. “Zet de stikstofplannen even in de ijskast, zorg dat er rust in de samenleving terugkomt”, zegt ze. “Op andere vlakken zeg ik ook: betaal gewoon de aardbevingsschade uit, breng de uithuisgeplaatste kinderen terug van de toeslagenouders.”

Als het kabinet “doorgaat met het er doorheen jagen van allerlei plannen” vreest Van der Plas dat de situatie verergert. “Gert-Jan Segers zei het op de radio: dit wordt een burgeroorlog, en dat heeft hij goed gezien”, refereert ze naar de uitspraak die de ChristenUnie-fractievoorzitter vorige week deed in een uitzending van WNL Haagse Lobby.

Tekst gaat verder onder de tweet.

NAVO-top

Rutte is samen met andere leiders van de NAVO-landen bijeen in Madrid om na te denken over hoe ze nieuw gevaar van oude vijand Rusland en van het opkomende China kunnen pareren en bepalen ze de koers van de NAVO voor de komende jaren.

De premier gaf dinsdag tijdens een persmoment over de ontregelende acties van de boeren al aan dat  boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici “onacceptabel”, zijn. Demonstreren mag, zei Rutte, maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder.


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: NAVO-leiders bijeen voor historische top: ‘Defensie en veiligheid worden normaler onderdeel van maatschappelijk leven’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in