Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Caroline van der Plas (BBB): ‘Rutte moet meteen terugkomen van NAVO-top’

Redactie

Premier Mark Rutte moet "meteen" terugkomen van de NAVO-top in Madrid die op dit moment plaatsvindt. Dit naar aanleiding van de uit de hand lopende boerenprotesten, zegt Caroline van der Plas in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Het kan niet zo zijn dat hij daar zit, terwijl het land in brand staat."

In Stroe vielen relschoppers politiebusjes aan met grote hamers en stalen pijpen. Eerder gebruikten agenten op de A1 een stroomstootwapen nadat boeren banden van politieauto's en motoren lek staken. Ook werd er vuurwerk naar hulpverleners gegooid op de A50 van Arnhem naar Apeldoorn, waar de hulpverleners in de fik gestoken hooibalen die op de weg gegooid waren probeerden te blussen.

Daarnaast zijn protesterende boeren dinsdag opnieuw langsgegaan bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Daar zijn ze door een afzetting van de politie gebroken. Ze duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden. De minister was volgens ingewijden op dat moment niet thuis, maar haar gezin wel.

'Dit wil ik niet'

Van der Plas veroordeelt deze manier van protesteren. "Wat er gebeurt, en wat ik gisteravond zag, gaat natuurlijk alle perken te buiten. Dat spreekt voor zich", zegt ze. Ze riep de boeren gisteren ook al op tot vredige demonstratie.

De BBB-voorvrouw voelt zich niet verantwoordelijk voor de manier waarop de protesten nu verlopen. "Een aantal maanden geleden beklom Greenpeace het gebouw van de Tweede Kamer en wilde ze daar binnenstormen. Daar is Joris Thijssen, PvdA, die directeur is geweest van Greenpeace, ook niet verantwoordelijk voor natuurlijk", vergelijkt ze. "Maar ik voel in die zin wel mee dat ik denk: dit wilde ik niet, dat dit zo uit de hand loopt." Van der Plas roept de boeren opnieuw op "dit gewoon niet te doen".

'Onderdeel van onrust in de samenleving'

Wel benadrukt ze dat de geest in de samenleving uit de fles is. "Ik denk dat die protesten die nu zo uit de hand lopen, dat dat een onderdeel is van een onrust in de samenleving die al heel lang sluimert en leeft", zegt Van der Plas. "De stikstofplannen zijn daar een onderdeel van, maar het speelt al langer."

Van der Plas denkt dan ook dat er een debat gevoerd moet worden over de "staat van Nederland". "Want op heel veel vlakken speelt er heel erg veel onrust en wantrouwen. Het kan best dat het straks van boerenprotesten overslaat op burgerprotesten."

Om de situatie onder controle te krijgen denkt de politica zelf dat "alles on hold" gezet moet worden. "Zet de stikstofplannen even in de ijskast, zorg dat er rust in de samenleving terugkomt", zegt ze. "Op andere vlakken zeg ik ook: betaal gewoon de aardbevingsschade uit, breng de uithuisgeplaatste kinderen terug van de toeslagenouders."

Als het kabinet "doorgaat met het er doorheen jagen van allerlei plannen" vreest Van der Plas dat de situatie verergert. "Gert-Jan Segers zei het op de radio: dit wordt een burgeroorlog, en dat heeft hij goed gezien", refereert ze naar de uitspraak die de ChristenUnie-fractievoorzitter vorige week deed in een uitzending van WNL Haagse Lobby.

Tekst gaat verder onder de tweet.

NAVO-top

Rutte is samen met andere leiders van de NAVO-landen bijeen in Madrid om na te denken over hoe ze nieuw gevaar van oude vijand Rusland en van het opkomende China kunnen pareren en bepalen ze de koers van de NAVO voor de komende jaren.

De premier gaf dinsdag tijdens een persmoment over de ontregelende acties van de boeren al aan dat boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici "onacceptabel", zijn. Demonstreren mag, zei Rutte, maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder.

LEES OOK: NAVO-leiders bijeen voor historische top: ‘Defensie en veiligheid worden normaler onderdeel van maatschappelijk leven’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau