main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 juni 2022 — 08:01

Caroline van der Plas (BBB): ‘Rutte moet meteen terugkomen van NAVO-top’

Premier Mark Rutte moet “meteen” terugkomen van de NAVO-top in Madrid die op dit moment plaatsvindt. Dit naar aanleiding van de uit de hand lopende boerenprotesten, zegt Caroline van der Plas in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het kan niet zo zijn dat hij daar zit, terwijl het land in brand staat.”

In Stroe vielen relschoppers politiebusjes aan met grote hamers en stalen pijpen. Eerder gebruikten agenten op de A1 een stroomstootwapen nadat boeren banden van politieauto’s en motoren lek staken. Ook werd er vuurwerk naar hulpverleners gegooid op de A50 van Arnhem naar Apeldoorn, waar de hulpverleners in de fik gestoken hooibalen die op de weg gegooid waren probeerden te blussen.

Daarnaast zijn protesterende boeren dinsdag opnieuw langsgegaan bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Daar zijn ze door een afzetting van de politie gebroken. Ze duwden een politieauto opzij zodat tractoren de straat in konden rijden. De minister was volgens ingewijden op dat moment niet thuis, maar haar gezin wel.

‘Dit wil ik niet’

Van der Plas veroordeelt deze manier van protesteren. “Wat er gebeurt, en wat ik gisteravond zag, gaat natuurlijk alle perken te buiten. Dat spreekt voor zich”, zegt ze. Ze riep de boeren gisteren ook al op tot vredige demonstratie.

De BBB-voorvrouw voelt zich niet verantwoordelijk voor de manier waarop de protesten nu verlopen. “Een aantal maanden geleden beklom Greenpeace het gebouw van de Tweede Kamer en wilde ze daar binnenstormen. Daar is Joris Thijssen, PvdA, die directeur is geweest van Greenpeace, ook niet verantwoordelijk voor natuurlijk”, vergelijkt ze. “Maar ik voel in die zin wel mee dat ik denk: dit wilde ik niet, dat dit zo uit de hand loopt.” Van der Plas roept de boeren opnieuw op “dit gewoon niet te doen”.

‘Onderdeel van onrust in de samenleving’

Wel benadrukt ze dat de geest in de samenleving uit de fles is. “Ik denk dat die protesten die nu zo uit de hand lopen, dat dat een onderdeel is van een onrust in de samenleving die al heel lang sluimert en leeft”, zegt Van der Plas. “De stikstofplannen zijn daar een onderdeel van, maar het speelt al langer.”

Van der Plas denkt dan ook dat er een debat gevoerd moet worden over de “staat van Nederland”. “Want op heel veel vlakken speelt er heel erg veel onrust en wantrouwen. Het kan best dat het straks van boerenprotesten overslaat op burgerprotesten.”

Om de situatie onder controle te krijgen denkt de politica zelf dat “alles on hold” gezet moet worden. “Zet de stikstofplannen even in de ijskast, zorg dat er rust in de samenleving terugkomt”, zegt ze. “Op andere vlakken zeg ik ook: betaal gewoon de aardbevingsschade uit, breng de uithuisgeplaatste kinderen terug van de toeslagenouders.”

Als het kabinet “doorgaat met het er doorheen jagen van allerlei plannen” vreest Van der Plas dat de situatie verergert. “Gert-Jan Segers zei het op de radio: dit wordt een burgeroorlog, en dat heeft hij goed gezien”, refereert ze naar de uitspraak die de ChristenUnie-fractievoorzitter vorige week deed in een uitzending van WNL Haagse Lobby.

Tekst gaat verder onder de tweet.

NAVO-top

Rutte is samen met andere leiders van de NAVO-landen bijeen in Madrid om na te denken over hoe ze nieuw gevaar van oude vijand Rusland en van het opkomende China kunnen pareren en bepalen ze de koers van de NAVO voor de komende jaren.

De premier gaf dinsdag tijdens een persmoment over de ontregelende acties van de boeren al aan dat  boerenacties die tot gevaarlijke situaties leiden voor weggebruikers, ambtenaren of politici “onacceptabel”, zijn. Demonstreren mag, zei Rutte, maar het rijden op de snelweg, het intimideren van bestuurders en het blokkeren van wegen vallen daar niet onder.


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: NAVO-leiders bijeen voor historische top: ‘Defensie en veiligheid worden normaler onderdeel van maatschappelijk leven’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer

ProRail: ook dit jaar veel hinder voor treinreizigers

Nederlandse treinreizigers moeten ook dit jaar rekening houden met verstoringen op het spoor. Daarvoor waarschuwt spoorbeheerder ProRail bij de presentatie het donderdag gepresenteerde jaarverslag over…

Lees meer

Rechter staat gaswinning bij Schiermonnikoog voorlopig niet toe

De gaswinning op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog gaat voorlopig niet door. De rechtbank in Den Haag heeft de vergunning voor de aanleg van…

Lees meer

Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer