NAVO-leiders bijeen voor historische top: ‘Defensie en veiligheid worden normaler onderdeel van maatschappelijk leven’
Op de NAVO-top, die vanaf vandaag gehouden wordt in Madrid, moet er een antwoord komen op de vraag hoe de Russische agressie in te tomen. De verdedigingsalliantie die nog niet zo lang geleden hersendood werd verklaard, is nu vitaler dan ooit.
Defensie en veiligheid zullen een “normaler onderdeel worden van ons maatschappelijk leven”, zegt directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Han ten Broeke erover in Goedemorgen Nederland. “En dat geopolitiek, en dat had Nederland al heel lang moeten doen, letterlijk in al onze besluiten moet worden ingeprijsd.”
NAVO-chef Jens Stoltenberg sprak eerder van “de grootste herziening van de collectieve verdediging en defensie sinds de Koude Oorlog”. Grote woorden, zegt Ten Broeke, maar wel allemaal waar. “Het woord historisch wordt snel gebruikt, maar hier is het terecht.”
Op de top wordt er onder meer werk gemaakt van een nieuw strategisch concept, waarin Rusland wordt aangeduid als “de meest significante en directe bedreiging voor onze veiligheid”. Voorheen bekeken we Rusland als ‘frenemy’, zegt Ten Broeke. “Een samentrekking tussen friend en enemy.”
Rusland bedreigde het Westen niet direct, legt hij uit. “Rusland werd bekeken als potentiele partner waarmee we samen de veiligheid van Europa moesten vormgeven door met hen te praten en afspraken te maken.” Maar dat alles is nu in de prullenbak gegooid. “Rusland is gewoon weer een volledige vijand, en dat betekent dat het ‘IJzeren Gordijn’ een beetje opgeschoven is. Dat zit nu een paar kilometer verderop.”
Militarisering van de oostgrens
De nieuwe dreiging uit Moskou vraagt om een forse versterking van de NAVO-landen die Rusland als buurland hebben of dat door de mogelijk verschuivende grenzen vrezen te worden. De NAVO wil haar zogeheten snellereactiemacht ongeveer verachtvoudigen. “Op dit moment heeft de NAVO zo’n 30.000 a 40.000 troepen, die we aan de oostgrens hebben gestationeerd. Dat worden er 300.000”, duidt Ten Broeke. “Dat betekent dat 10 procent van alle NAVO-strijdmachten, met uitzondering van IJsland, want die hebben geen leger, paraat moet staan om binnen vier tot veertig dagen aanwezig te zijn.”
Er zullen ook wat vaste bases komen, zegt Ten Broeke. “Wat je ziet is eigenlijk een nieuwe militarisering van onze oostgrens. Maar die oostgrens is wat verschoven.” Momenteel ligt deze grens namelijk niet meer waar deze lag in de Koude Oorlog. “Die ligt nu eigenlijk van de Zwarte Zee tot de Oostzee. Dat is natuurlijk wel nieuw.”
Een verachtvoudiging krijg je niet zomaar voor elkaar. “We weten allemaal dat de Europese krijgsmachten onder bezuinigingen hebben geleden, en dat geldt ook voor het personeelsbeleid”, zegt Ten Broeke. “We gaan het heel snel weer opschalen: er gaat nu 5 miljard structureel naar de Nederlandse defensie. De Duitsers hebben aangekondigd dat ze in de komende vier jaar 100 miljard gaan uitgeven. Dat zijn getallen die twee jaar geleden niet voor mogelijk werden gehouden.”
Moeizame toetreding Finland en Zweden
Het machtsvertoon van de NAVO-bijeenkomst zal een uitroepteken missen als het blijft mislukken om Zweden en Finland als nieuwe leden te verwelkomen. Dat zei ook voormalig secretaris-generaal bij het militair bondgenootschap Jaap de Hoop Scheffer in het WNL-programma Sven Op 1 gisteren. Lidstaat Turkije dwarsboomt hun toetreding. Onder meer omdat vooral Zweden de Koerden en andere tegenstanders van Ankara te veel ruimte zou gunnen.
Tekst gaat verder onder de tweet.
"Het is geen drama, maar wel politiek lastig als die lidmaatschapsaanvraag van Finland en Zweden niet tot een positieve conclusie kan leiden op de top", zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal van de NAVO. "Maar het is wel vervelend voor de secretaris-generaal." #WNL pic.twitter.com/X7HOWiQUId
— Sven op 1 (@Sven_op_1) June 27, 2022
“Het is een heel raar conflict”, reageert Ten Broeke. “Erdogan heeft over een jaar verkiezingen en probeert zijn spierballen te laten zien. Die gebruikt simpelweg elk moment als een soort van hefboom voor binnenlands politiek gewin, maar ook om de alliantie onder druk te zetten.” Dit om te benadrukken hoezeer de NAVO de Turken nodig heeft. “Dat is helaas zo.” De politiek directeur bij HCSS spreekt van een “hele vervelende situatie” die zich wel oplost als iedereen de kalmte bewaart.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
LEES OOK: NAVO-topman Van Weel: zorgen Turkije over toetreding Finland en Zweden serieus nemen
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: minister Robbert Dijkgraaf bij Rick Nieman
- Minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het Herdenkingsjaar Slavernijverleden
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg over terreurdreiging en extremisme
- Amerikanist en politicoloog Koen Petersen over Joe Biden, Donald Trump en andere presidentskandidaten
- Voormalig staatssecretaris Mona Keijzer en media-ondernemer Sjuul Paradijs beschouwen de Haagse politiek.
Kijk de laatste aflevering van het seizoen nu terug!
Podcast: WNL Haagse Lobby
Deze twee dagen ligt de provincie Groningen wederom onder een vergrootglas: de Tweede Kamer debatteert over de ereschuld aan de Groningers. Hoe wordt Groningen nou dé provincie waar men wil werken, wonen en ondernemen? En kan zij het waarmaken om de waterstofprovincie van het land te worden?
Te gast zijn:
- Meiltje de Groot, CEO van Groningen Airport en voorzitter Economic Board Noord-Nederland
- Mirjam Wulfse, VVD-gedeputeerde in de provincie Groningen
- Sieger Dijkstra, voorzitter van VNO-NCW Noord
Luister nu terug als podcast!
Er werd al langere tijd gevreesd dat de stuwdam bij Cherson een doelwit werd tijdens de oorlog. President van Oekraïne Volodymyr Zelensky zei in oktober…
Lees meerAfgelopen nacht is een stuwdam in het zuiden van Oekraïne, bij de stad Nova Kachovka, ingestort. Het is vooralsnog onbekend wie de dader is. Rusland…
Lees meerDe huidige Eerste Kamer zwaait vandaag af. Het rijst opnieuw de vraag of de manier waarop de Eerste Kamerleden gekozen wordt op de schop moet….
Lees meerUit alle cijfers blijkt dat criminaliteit een mannenzaak is. Toch zijn er wel degelijk vrouwen die tot gruwelijke zaken in staat zijn. Komen ze er…
Lees meerNu bekend is dat het kabinet 22 miljoen uitrekt voor de ereschuld aan Groningen, wordt het tijd om de invulling te bepalen. Voorzitter van VNO-NCW…
Lees meerEen grote storing veroorzaakte zondag veel chaos op het spoor. 1500 reizigers sliepen noodgedwongen op het station, andere gestrande reizigers overnachtten in een hotel of…
Lees meerDe Immigratie- en Naturalisatiedienst IND gaat intensiever onderzoek doen naar open bronnen om erachter te komen of een asielzoeker of een nareiziger mogelijk betrokken is…
Lees meerSchiphol test een nieuwe robot die in de bagagehal koffers kan tillen en daarmee het werk voor het personeel kan verlichten. Ook wordt een robot…
Lees meerDe treinen rondom Amsterdam worden voorlopig vanuit Utrecht aangestuurd. Mocht het nodig zijn dan kan ProRail de uitwijklocatie maandenlang openhouden. Hier zal voor de reiziger…
Lees meerDe wettelijke thuisbrengplicht van de NS blijkt niet van toepassing op een grote treinstoring zoals die van zondagavond. “Er zitten maakbaarheidsvoorwaarden aan deze verplichting”, verklaart…
Lees meerHet begin van het haringseizoen wordt verplaatst van 14 juni naar 22 juni, zo heeft de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging maandag besloten. Reden hiervoor is dat de…
Lees meerHet Openbaar Ministerie handhaaft de strafeis van twee jaar cel tegen de 31-jarige profvoetballer Quincy Promes, die wordt verdacht van het mishandelen van zijn neef….
Lees meerGroningers kunnen dinsdag en woensdag gratis met de bus naar Den Haag om het debat in de Tweede Kamer over het parlementaire enquêterapport over de…
Lees meerEen radiotoespraak waarin de Russische president Vladimir Poetin zijn landgenoten waarschuwt voor een Oekraïense invasie van Rusland, is nep. Dat zegt het Kremlin, dat hackers…
Lees meerDriekwart van de ondernemers in Nederland zegt hogere kosten niet of slechts voor een deel te kunnen doorberekenen aan klanten. Dat komt vooral doordat ze…
Lees meer