main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 juni 2022 — 13:11

NAVO-leiders bijeen voor historische top: ‘Defensie en veiligheid worden normaler onderdeel van maatschappelijk leven’

Op de NAVO-top, die vanaf vandaag gehouden wordt in Madrid, moet er een antwoord komen op de vraag hoe de Russische agressie in te tomen. De verdedigingsalliantie die nog niet zo lang geleden hersendood werd verklaard, is nu vitaler dan ooit.

Defensie en veiligheid zullen een “normaler onderdeel worden van ons maatschappelijk leven”, zegt directeur politieke zaken bij het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) Han ten Broeke erover in Goedemorgen Nederland. “En dat geopolitiek, en dat had Nederland al heel lang moeten doen, letterlijk in al onze besluiten moet worden ingeprijsd.”

NAVO-chef Jens Stoltenberg sprak eerder van “de grootste herziening van de collectieve verdediging en defensie sinds de Koude Oorlog”. Grote woorden, zegt Ten Broeke, maar wel allemaal waar. “Het woord historisch wordt snel gebruikt, maar hier is het terecht.”

Op de top wordt er onder meer werk gemaakt van een nieuw strategisch concept, waarin Rusland wordt aangeduid als “de meest significante en directe bedreiging voor onze veiligheid”. Voorheen bekeken we Rusland als ‘frenemy’, zegt Ten Broeke. “Een samentrekking tussen friend en enemy.”

Rusland bedreigde het Westen niet direct, legt hij uit. “Rusland werd bekeken als potentiele partner waarmee we samen de veiligheid van Europa moesten vormgeven door met hen te praten en afspraken te maken.” Maar dat alles is nu in de prullenbak gegooid. “Rusland is gewoon weer een volledige vijand, en dat betekent dat het ‘IJzeren Gordijn’ een beetje opgeschoven is. Dat zit nu een paar kilometer verderop.”

Militarisering van de oostgrens

De nieuwe dreiging uit Moskou vraagt om een forse versterking van de NAVO-landen die Rusland als buurland hebben of dat door de mogelijk verschuivende grenzen vrezen te worden. De NAVO wil haar zogeheten snellereactiemacht ongeveer verachtvoudigen. “Op dit moment heeft de NAVO zo’n 30.000 a 40.000 troepen, die we aan de oostgrens hebben gestationeerd. Dat worden er 300.000”, duidt Ten Broeke. “Dat betekent dat 10 procent van alle NAVO-strijdmachten, met uitzondering van IJsland, want die hebben geen leger, paraat moet staan om binnen vier tot veertig dagen aanwezig te zijn.”

Er zullen ook wat vaste bases komen, zegt Ten Broeke. “Wat je ziet is eigenlijk een nieuwe militarisering van onze oostgrens. Maar die oostgrens is wat verschoven.” Momenteel ligt deze grens namelijk niet meer waar deze lag in de Koude Oorlog. “Die ligt nu eigenlijk van de Zwarte Zee tot de Oostzee. Dat is natuurlijk wel nieuw.”

Een verachtvoudiging krijg je niet zomaar voor elkaar. “We weten allemaal dat de Europese krijgsmachten onder bezuinigingen hebben geleden, en dat geldt ook voor het personeelsbeleid”, zegt Ten Broeke. “We gaan het heel snel weer opschalen: er gaat nu 5 miljard structureel naar de Nederlandse defensie. De Duitsers hebben aangekondigd dat ze in de komende vier jaar 100 miljard gaan uitgeven. Dat zijn getallen die twee jaar geleden niet voor mogelijk werden gehouden.”

Moeizame toetreding Finland en Zweden

Het machtsvertoon van de NAVO-bijeenkomst zal een uitroepteken missen als het blijft mislukken om Zweden en Finland als nieuwe leden te verwelkomen. Dat zei ook voormalig secretaris-generaal bij het militair bondgenootschap Jaap de Hoop Scheffer in het WNL-programma Sven Op 1 gisteren. Lidstaat Turkije dwarsboomt hun toetreding. Onder meer omdat vooral Zweden de Koerden en andere tegenstanders van Ankara te veel ruimte zou gunnen.

Tekst gaat verder onder de tweet.

“Het is een heel raar conflict”, reageert Ten Broeke. “Erdogan heeft over een jaar verkiezingen en probeert zijn spierballen te laten zien. Die gebruikt simpelweg elk moment als een soort van hefboom voor binnenlands politiek gewin, maar ook om de alliantie onder druk te zetten.” Dit om te benadrukken hoezeer de NAVO de Turken nodig heeft. “Dat is helaas zo.” De politiek directeur bij HCSS spreekt van een “hele vervelende situatie” die zich wel oplost als iedereen de kalmte bewaart.


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: NAVO-topman Van Weel: zorgen Turkije over toetreding Finland en Zweden serieus nemen

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in