main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 27 juni 2022 — 12:51

Jaap de Hoop Scheffer: politiek lastig als Finland en Zweden geen lid worden op de NAVO-top

De NAVO-top in Madrid gaat dinsdag van start. Hoofdonderwerpen zullen de oorlog in Oekraïne en het lidmaatschap van Finland en Zweden zijn. Vooral die laatste kan een hoofdpijndossier opleveren vanwege de houding die de Turkse president Erdogan kan innemen.

“Het is geen drama, maar wel politiek lastig als die lidmaatschapsaanvraag van Finland en Zweden niet tot een positieve conclusie kan leiden op de top”, zegt Jaap de Hoop Scheffer, oud-secretaris-generaal in Sven op1 op NPO Radio 1. Het zou vooral heel vervelend zijn voor de huidige secretaris-generaal Stoltenberg, legt De Hoop Scheffer uit. ”Hij zal zijn uiterste best doen om dit lidmaatschap voor beide landen er doorheen te krijgen.”

Erdogan wil niet dat Finland en Zweden toetreden tot de NAVO. De Hoop Scheffer vergelijkt de huidige situatie met een gebeurtenis eerder die hij meemaakte. Zijn opvolger, de Deense Rasmussen, kreeg ook de wind van voren van de Turkse president. “Dit was net na de cartoon-rellen in Denemarken. Erdogan kreeg toen een prijs en dat was dat er een assistent-generaal binnen de NAVO werd benoemd van Turkse komaf. Nu zal hij ook weer zijn prijs krijgen.”

Als de lidstaten er onderling niet uitkomen, dan hoeven Finland en Zweden zeker niet te vrezen voor hun veiligheid, denkt De Hoop Scheffer. “Er zal al achter de schermen gezegd zijn dat als Poetin vervelend gaat doen, de twee landen de NAVO achter zich hebben.”

Oostgrens

Daarnaast wordt op de NAVO-top gesproken over de versterking van de oostgrens door het bondgenootschap. De voormalig NAVO-chef stelt: “Ik vind dat er zeker permanente robuuste aanwezigheid moet zijn.” Maar niet alle landen denk daar zo over. “Anderen zouden dit liever invullen met het leveren van materialen.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Severodonetsk gevallen en raketten op Kiev: ‘Oorlog in Oekraïne schuift langzaam op in het voordeel van Rusland’

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier