main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2022 — 10:33

D66 wil asielzoekers sneller en langer aan het werk zetten om personeelstekort op te lossen: ‘Beetje voorbarig’

Er komen steeds meer arbeidsmigranten naar Nederland. Dat meldt de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) op basis van een nieuw onderzoek. De extra handen zijn hard nodig omdat in allerlei sectoren een groot personeelstekort heerst. Daarom wordt er woensdag gesproken over de initiatiefnota van D66 om asielzoekers sneller en langer aan het werk te zetten.

Meer arbeidsmigranten aan het werk zetten is een politiek gevoelig onderwerp. Dat heeft mede te maken met de huizenmarktproblematiek. Want waar moeten de arbeidsmigranten wonen als zij in Nederland komen werken terwijl er nog talloze andere mensen in het land al jaren op een woning wachten? ABU wil in deze discussie benadrukken dat men niet moet vergeten dat arbeidsmigranten een belangrijke bijdrage leveren aan de Nederlandse economie.

Initiatiefnota D66

Woensdag vindt een debat plaats over de initiatiefnota van D66. Die partij pleit ervoor dat asielzoekers in Nederland, die uitzicht hebben op een verblijfsvergunning, zo snel mogelijk aan het werk worden gezet.

Momenteel is het zo dat asielzoekers in Nederland pas zes maanden na de asielprocedure aan de slag kunnen, voor maximaal 24 weken per jaar. Daar wil D66 verandering in brengen. De coalitiepartij wil dat asielzoekers na een maand al aan het werk kunnen voor maximaal 46 weken per jaar.

Langer werken moet lonen

“Om nu al meteen te pleiten voor die vergrote arbeidsmigratie is een beetje voorbarig”, reageert VVD-Kamerlid Thom van Campen bij Goedemorgen Nederland op de initiatiefnota van D66.

Volgens Van Campen zijn er nog genoeg andere alternatieven om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen. “Laten er eerst eens voor zorgen dat het voor mensen loont om meer te gaan werken.” Daarmee doelt de VVD’er op het feit dat als mensen meer gaan werken, zij vaak allerlei toeslagen mislopen. Waardoor het dus aan het eind van de streep niet loont om meer uren te maken op de werkvloer.

‘In veel kringen een vies woord’

Het is overigens niet zo dat de coronapandemie voor tekorten op de arbeidsmarkt zorgde. Die waren er al, maar die zijn wel verder opgelopen. Zo zegt financieel journalist bij het FD Jean Dohmen. “Dat is voor een belangrijk deel ook opgevuld met arbeidsmigranten. In sommige kringen is arbeidsmigratie een vies woord, maar als wij willen dat al het werk wordt gedaan zal je er toch niet aan ontkomen.”

Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Kabinet bereikt nog geen akkoord met veiligheidsregio’s over aanpak asielcrisis

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in