main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2022 — 09:49

Kabinet bereikt nog geen akkoord met veiligheidsregio’s over aanpak asielcrisis

Het kabinet heeft nog geen akkoord bereikt met de veiligheidsregio’s over asielopvang. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad en staatssecretaris Eric van der Burg kwamen er maandagavond tijdens een overleg in Utrecht niet uit.

Een van de knelpunten is het geld. Burgemeesters willen garanties dat het kabinet extra geld vrij zal maken voor alle aanpassingen die de gemeenten moeten doen. Bijvoorbeeld om meer woningen beschikbaar te maken.

Maar dat is niet het enige probleem, zei burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch gisteren. “Ik zie dat burgemeesters allemaal heel welwillend zijn, maar niet allemaal plek hebben voor bijvoorbeeld tweehonderd mensen tegelijk”, zei hij in Op1. “Soms willen gemeenten opvangen, maar dan dertig mensen, en dat is dan in de uitvoering heel erg lastig, omdat je er al heel snel tegenaan loopt dat je mensen nodig hebt die dat moeten organiseren. Heel snel andere mensen aantrekken is op dit moment ook niet eenvoudig.”

Volgens de staatssecretaris leidt dit vooralsnog niet tot problemen met de opvang van asielzoekers. “Het speelt voor nu, de komende dagen en volgende week geen rol”, zei de bewindsman na het overleg met het Veiligheidsberaad. “We hebben ook in die zin de tijd om te zorgen dat het op een goede manier gebeurt.”

Structurele oplossingen

Dat er nu niet opnieuw problemen ontstaan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, komt vooral door de extra opvangplekken die veiligheidsregio’s vrijdag hebben toegezegd. In ruil daarvoor zou het kabinet met structurele oplossingen komen voor de asielcrisis. Zo wil het kabinet onder meer twee aanmeldcentra in Nederland, dus nog een extra naast die in Ter Apel. Ook moet fraude tijdens de asielprocedure strafbaar gemaakt worden.

“Ik denk dat dat heel belangrijk is”, reageert VVD-Kamerlid Thom van Campen op dat laatste punt. “We hebben een hele grote opgave, het is oorlog aan de rand van Europa. Tegelijkertijd moet je zorgen dat de mensen die je opvangt, opvangt op basis van de afspraken die we hebben gemaakt”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland. “Ook om het draagvlak in de samenleving te houden.”

Volgende week mogelijk akkoord

Van Campen benadrukt dat het nu vooral “heel belangrijk is dat de staatssecretaris er met de gemeentes probeert uit te komen”. Dat kan niet te lang duren, zegt hij, aangezien er nu herhaaldelijk mensen in het aanmeldcentrum op stoelen moesten slapen. “Maar ik ken deze staatssecretaris een beetje, en ik denk dat hij daar met die burgemeesters echt wel een oplossing voor zal gaan vinden.”

Als er volgende week nog steeds geen akkoord ligt “dan moeten we dan weer verder kijken”, zei Van der Burg desgevraagd tegen ANP. Zowel hij als Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls denkt deze week een overeenstemming te kunnen bereiken, hoewel het overleg op maandag naar verluidt stroef verliep. “Maar tot nu toe hebben de veiligheidsregio’s gezegd: zolang we met elkaar in gesprek zijn, zullen er geen problemen ontstaan”, aldus Van der Burg. Hij heeft “geen enkele reden daaraan te twijfelen”.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Geen asielzoekers meer in tenten of op stoelen in Ter Apel

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier