main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 juni 2022 — 09:49

Kabinet bereikt nog geen akkoord met veiligheidsregio’s over aanpak asielcrisis

Het kabinet heeft nog geen akkoord bereikt met de veiligheidsregio’s over asielopvang. De burgemeesters van het Veiligheidsberaad en staatssecretaris Eric van der Burg kwamen er maandagavond tijdens een overleg in Utrecht niet uit.

Een van de knelpunten is het geld. Burgemeesters willen garanties dat het kabinet extra geld vrij zal maken voor alle aanpassingen die de gemeenten moeten doen. Bijvoorbeeld om meer woningen beschikbaar te maken.

Maar dat is niet het enige probleem, zei burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch gisteren. “Ik zie dat burgemeesters allemaal heel welwillend zijn, maar niet allemaal plek hebben voor bijvoorbeeld tweehonderd mensen tegelijk”, zei hij in Op1. “Soms willen gemeenten opvangen, maar dan dertig mensen, en dat is dan in de uitvoering heel erg lastig, omdat je er al heel snel tegenaan loopt dat je mensen nodig hebt die dat moeten organiseren. Heel snel andere mensen aantrekken is op dit moment ook niet eenvoudig.”

Volgens de staatssecretaris leidt dit vooralsnog niet tot problemen met de opvang van asielzoekers. “Het speelt voor nu, de komende dagen en volgende week geen rol”, zei de bewindsman na het overleg met het Veiligheidsberaad. “We hebben ook in die zin de tijd om te zorgen dat het op een goede manier gebeurt.”

Structurele oplossingen

Dat er nu niet opnieuw problemen ontstaan bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, komt vooral door de extra opvangplekken die veiligheidsregio’s vrijdag hebben toegezegd. In ruil daarvoor zou het kabinet met structurele oplossingen komen voor de asielcrisis. Zo wil het kabinet onder meer twee aanmeldcentra in Nederland, dus nog een extra naast die in Ter Apel. Ook moet fraude tijdens de asielprocedure strafbaar gemaakt worden.

“Ik denk dat dat heel belangrijk is”, reageert VVD-Kamerlid Thom van Campen op dat laatste punt. “We hebben een hele grote opgave, het is oorlog aan de rand van Europa. Tegelijkertijd moet je zorgen dat de mensen die je opvangt, opvangt op basis van de afspraken die we hebben gemaakt”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland. “Ook om het draagvlak in de samenleving te houden.”

Volgende week mogelijk akkoord

Van Campen benadrukt dat het nu vooral “heel belangrijk is dat de staatssecretaris er met de gemeentes probeert uit te komen”. Dat kan niet te lang duren, zegt hij, aangezien er nu herhaaldelijk mensen in het aanmeldcentrum op stoelen moesten slapen. “Maar ik ken deze staatssecretaris een beetje, en ik denk dat hij daar met die burgemeesters echt wel een oplossing voor zal gaan vinden.”

Als er volgende week nog steeds geen akkoord ligt “dan moeten we dan weer verder kijken”, zei Van der Burg desgevraagd tegen ANP. Zowel hij als Veiligheidsberaad-voorzitter Hubert Bruls denkt deze week een overeenstemming te kunnen bereiken, hoewel het overleg op maandag naar verluidt stroef verliep. “Maar tot nu toe hebben de veiligheidsregio’s gezegd: zolang we met elkaar in gesprek zijn, zullen er geen problemen ontstaan”, aldus Van der Burg. Hij heeft “geen enkele reden daaraan te twijfelen”.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Geen asielzoekers meer in tenten of op stoelen in Ter Apel

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer