Rechtbanken lijden aan personeelstekort: steeds meer zaken worden geseponeerd
Het gebrek aan rechters kan door heel Nederland voor grote problemen zorgen. Het gevolg kan zijn dat er nog meer rechtszaken geseponeerd worden.
Het OM Oost Nederland is daar een voorbeeld van. Die besloot om 1500 zaken te seponeren wegens personeelstekort bij de rechtbank Gelderland. Het gaat om zaken zoals kleine misdrijven en verkeerszaken die meer dan anderhalf jaar wachten op behandeling door een politierechter, besloot het OM donderdag.
Volgens rechtbankpresident Rémy van Leest is het al een aantal jaar zo dat de rechtbank Gelderland kampt met een tekort aan rechters. "Het geld dat nu beschikbaar is om meer rechters aan te nemen en op te leiden, lost de problemen op korte termijn echter niet op", aldus Van Leest. Een opleiding tot rechter duurt gemiddeld drie jaar.
Oplossing rechterstekort
Het OM heeft de afgelopen jaren al maatregelen genomen vanwege het rechterstekort. Zo is er bekeken of zaken ook op een andere manier, dus niet door de rechtbank, konden worden afgedaan. Bijvoorbeeld door een OM-strafbeschikking, dat mag voor overtredingen en misdrijven waarvoor maximaal zes jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd.
Ook is gekeken of zaken elders in het land konden worden overgenomen, maar ook die rechtbanken hadden niet genoeg capaciteit.
'Verschrikkelijk'
Voor slachtoffers die hun zaak geseponeerd zien worden "is dit natuurlijk verschrikkelijk", zegt Telegraaf-journalist Yteke de Jong, te gast bij Goedemorgen Nederland. "Ook hier kun je je afvragen of er wel voldoende is geanticipeerd. Want er zijn kennelijk de afgelopen tijd niet genoeg rechters opgeleid."
Ook geld speelt hier dus een rol in. "Een verkeerde bezuiniging", noemt De Jong het. "Voordat je de tekorten hebt ingelopen ben je zo vijf jaar verder."
LEES OOK: Van Nispen (SP) roept minister Weerwind op: trek hoger beroep in illegale adoptiezaak in