main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 juni 2022 — 14:50

Gert-Jan Segers (CU) en Laurens Dassen (Volt) pleiten voor meer Kamerleden

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en fractievoorzitter van Volt Laurens Dassen pleiten gezamenlijk voor de uitbreiding van de Tweede Kamer van 150 naar minstens 200 leden. Op die manier willen zij de positie van de Kamer versterken. “We willen een krachtige Kamer die meer over de inhoud spreekt en die beter tegenspel kan bieden aan de regering”, aldus Segers in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Volgens de voorman van de coalitiepartij is de Kamer “eigenlijk heel klein” ten opzichte van “de complexiteit van de samenleving”. Ook wijst hij erop dat niet alleen de bevolking groeit, maar ook het aantal bewindspersonen en ambtenaren. Dat maakt het noodzakelijk dat ook kiezers beter vertegenwoordigd worden, vinden Segers en Dassen.

De twee fractievoorzitters willen ook bereiken dat het debat in het parlement vaker over de inhoud gaat in plaats van over de waan van de dag. Dat moet het vertrouwen in de politiek ten goede komen, stellen ze in een opiniestuk in De Volkskrant.

Ze pleiten onder meer voor afspraken over de manier waarop het kabinet de Kamer informeert. In een “dualisme-akkoord” moet worden vastgelegd hoe wordt omgegaan met bijvoorbeeld besloten overleggen, inzage in geheime stukken en het stellen en beantwoorden van vragen.

‘Niet alles moet vooraf vastliggen’

Ook stellen ze voor iedere maand een “plenair beleidsdebat” te houden “waarin we met een minister of staatssecretaris het debat aangaan over de dilemma’s en scenario’s”, zegt Dassen van oppositiepartij Volt. Dat moet wat hem betreft een “open discussie” zijn. “Niet alles moet vooraf vastliggen. We moeten ideeën kunnen aandragen en de twijfels bespreken.”

Om de informatiepositie van de Kamer te versterken willen Segers en Dassen het ook makkelijker maken mensen onder ede te horen. Dat kan nu al in een parlementaire ondervraging, maar die vergt naast steun van een meerderheid ook vaak maanden voorbereiding. Daardoor is het “een te beladen middel geworden”. De lat moet omlaag, vinden de partijleiders.


Schrijf je nu gratis in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: Steun uit onverwachte hoek voor Sophie Hermans na opmerking Wilders: ‘Ook maar een mens’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in