Ruime meerderheid Nederlanders voorstander van opvang in eigen regio
Een ruime meerderheid van de Nederlanders is voorstander van opvang van humanitaire en economische vluchtelingen in de eigen regio. Dat blijkt uit een onderzoek door bureau Ipsos, in opdracht van Stichting Connect International.
De ondervraagden konden zich uitspreken over zeven mogelijke oplossingen, variërend van 'grenzen dicht' tot 'actief hulp bieden om makkelijker naar Nederland te migreren' en 'veilige opvang in de eigen regio's'. De oplossing voor opvang in de eigen regio had verreweg de hoogste score van alle mogelijke keuzes: ongeveer twee derde (67 procent) is daar voorstander van. Slechts 12 procent ziet niets in deze oplossing.
De beweegredenen van voorstanders verschillen sterk. Zo geven GroenLinks-stemmers aan dat ze opvang in de eigen regio 'humaner' vinden. PVV-kiezers zien de komst van meer migranten sowieso niet zitten. Bij opvang in de eigen regio is het dan uiteindelijk bijvoorbeeld de bedoeling dat iemand die uit Syrië vlucht en in Nederland belandt, weer terug moet naar een land in die eigen regio om daar asiel aan te vragen.
Arbeidsmigranten
De meeste respondenten gaven er de voorkeur aan om alleen arbeidsmigranten met essentiële beroepen toe te laten in Nederland (39 procent voor Europese arbeidsmigranten en 41 procent voor arbeidsmigranten van buiten Europa).
Volgens Directeur Tom de Veer van Stichting Connect International is het "nu echt tijd" voor de politiek om te luisteren naar wat het volk wil en te doen wat het beste is voor iedereen. Het huidige migratiebeleid kan slechts van een kwart van de ondervraagden op steun rekenen.
'Beleid faalt enorm'
Fractievoorzitter van de SP Lilian Marijnissen "begrijpt dat wel. Het beleid faalt enorm", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Haar partij is vooral kritisch op het verwelkomen van arbeidsmigranten in Nederland. "Wij vinden dat je dat veel strikter moet reguleren."
"Maar het kabinet doet nu precies het tegenovergestelde en wil ook buiten Europa actief arbeidsmigranten ophalen", zegt Marijnissen. Dat is volgens haar "wat er nu niet nodig is".
LEES OOK: Econoom: arbeidstekorten nemen toe, arbeidsmigratie niet de heilige graal