Komt er een boerenprotest tegen de stikstofplannen van het kabinet? ‘Dat sluit ik niet uit’
De toekomst van boerenbedrijven staat op het spel. Veel hangt af van de stikstofplannen die het kabinet vandaag presenteert. Naar verwachting krijgen de boeren slecht nieuws te horen. De vraag rijst of zij dan opnieuw de straat opgaan om te protesteren.
“Er is veel onrust en zorg bij de boerenbedrijven. Ik sluit niet uit dat er acties komen”, zegt melkveehouder Trienke Elshof bij Goedmorgen Nederland op NPO 1.
Boerenprotesten
Dre jaar geleden begonnen de eerste protestacties van de boeren, vanwege constant veranderende regelgeving. En dan voornamelijk in het nadeel van de boeren. Sindsdien hebben boeren vaker hun kritiek geuit op bijvoorbeeld het stikstofbeleid van het kabinet.
Zo blokkeerden de boeren met hun tractors onder meer straten en kruispunten in Den Haag, waarna het openbaar vervoer moest worden stilgelegd. Ook blokkeerden zij meerdere snelwegen met hun voertuigen, eisten zij zendtijd van de NOS om hun verhaal te doen en werd het provinciehuis in Groningen bestormd. Of er opnieuw zulke demonstraties plaats zullen vinden, dat weet Elshof niet. “Dat is moeilijk te zeggen.”
Ingrijpende maatregelen
Een aantal zaken uit de nieuwe kabinetsplannen is al gelekt. Bijvoorbeeld dat op sommige plekken in Nederland de stikstofuitstoot tot 80 procent moet worden verlaagd. Het roept veel vragen op bij de boeren, bijvoorbeeld over hun bestaanszekerheid.
Er zijn bedrijven die op dit moment niet in de vergunde situatie zitten vanwege de uitspraak van de rechter. “Die kunnen zich niet ontwikkelen, krijgen geen lening bij de bank of kunnen geen bedrijfsoverdracht doen”, zegt Elshof. Met andere woorden kunnen niet alle boeren verduurzamen, omdat er “nauwelijks vergunningen worden verstrekt”.
Opkopen boeren
Dat is een vraagstuk voor nu, maar ook de toekomst biedt weinig zekerheid. Elshof, wiens bedrijf nabij het Natura 2000-gebied ligt, vraagt zich af of zij mag blijven en wat zij moet doen. “Komt er iemand langs die mij gaat opkopen?”
Veel boeren zullen er niet aan ontkomen. Zij kunnen een verduurzaming niet doorvoeren dus moeten zij zich laten opkopen. En dat terwijl de sector andere oplossingen heeft, stelt Elshof. “We kunnen innoveren en reduceren.”
Daar is ook “samen met Bouwend Nederland, VNO en natuurorganisaties een plan voor gemaakt waarmee wij gezamenlijk 40 procent kunnen reduceren in 2030”. Maar de eis is dat er voor heel Nederland in 2030 met 50 procent gereduceerd moet worden, vandaar ook de dreiging van opkoping. “Met innovatie, verplaatsing en in de laatste plaats opkoping, kunnen wij veel meer bewerkstelligen dan alleen de harde inzet van opkoop die wij nu zien”, aldus de melkveehouder.
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meer