Nederlandsche Bank vreest dat steunmaatregel voor jonge huizenkopers prijsopdrijvend werkt
De Nederlandsche Bank vreest dat financiële hulp van gemeenten aan jonge huizenkopers om een nieuwbouwwoning te kopen prijsopdrijvend kan werken. Dat meldt het Algemeen Dagblad. Volgens de belangrijkste financieel adviseur van het kabinet helpt de steunmaatregel slechts een kleine groep starters. Andere woningzoekenden zouden juist worden benadeeld, waarschuwen economen.
Het gaat om de zogenaamde premie A-regeling, die mogelijk volgend jaar van kracht wordt. Daarbij vullen gemeenten de hypotheek van starters aan, tegen de voorwaarden dat de woning niet wordt doorverkocht binnen een bepaalde tijd.
"Al het extra geld dat momenteel naar de woningmarkt gaat, vloeit eigenlijk naar grondeigenaren", stelt econoom en woningmarktexpert Frans Schilder van het Planbureau voor de Leefomgeving tegen de krant. "Het is onverstandig om de vraag en leencapaciteit verder op te blazen. Ik snap dat gemeenten starters willen helpen, maar op de lange termijn zijn subsidies niet houdbaar."
In het regeerakkoord staat dat de maatregel niet prijsopdrijvend mag werken, maar volgens De Nederlandsche Bank is dat in de praktijk haast onmogelijk.
Risico 'valt mee'
Directeur van Vereniging Eigen Huis Cindy Kremer denkt dat dat risico "wel meevalt". Zij juicht de komst van de regeling nog altijd toe. "We hebben veel te weinig woningen. Starters zitten in de knel en moeten worden geholpen", zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Zomaar geld pompen in de woningmarkt werkt inderdaad prijsopdrijvend. Maar als je het combineert met een toewijzingsbeleid kan het ten goede komen aan de starters", aldus Kremer.