main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 augustus 2021 — 09:57

Belastingstelsel zit millennial op huizenmarkt dwars: ‘Ondoelmatig en slecht voor economie’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld. Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan op zoek naar opvallende ontwikkelingen op elk economisch niveau in ons land. Deze zomer blikt WNL terug op de verhalen uit het eerste seizoen.

Geen rente op je spaarrekening maar wel rendement op een huis dat je koopt en verhuurt. En door hoe het Nederlandse belastingstelsel is ingericht, wordt het verhuren van huizen nog aantrekkelijker en dus krijgen starters die hun eerste huis willen kopen meer en meer concurrentie op de oververhitte huizenmarkt. “Al die maatregelen zijn niet bevorderlijk voor het stimuleren van het woningbezit”, zegt Bas Jacobs, hoogleraar economie en overheidsfinanciën aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, in Stand van Nederland: Generatie Next.

“Mijn eerste gok zou zijn dat voor iedere procent dat de woonlasten voor huiseigenaren omlaag gaan door alle fiscale ondersteuning, de huizenprijzen met één procent omhoog gaan”, stelt de hoogleraar. “En zodanig dat de netto woonlasten, dus wat je letterlijk onder de streep moet betalen, eigenlijk niet veranderen.”

Als je nu wat geld hebt en je hebt het op je spaarrekening staan, dan krijg je daar geen rente op. “Maar je wordt er wel op belast”, legt Jacobs uit. “Als je nu voor dat spaargeld een huis koopt en dan dat huis gaat verhuren, dat nettobezit wordt belast, maar alles wat je aan huurinkomsten hebt wordt niet belast. En dat komt omdat in ons belastingsysteem wij niet de inkomsten uit ons vermogen belasten. Dus geen huur, geen rente, geen dividend, geen vermogenswinst op je aandelen en geen vermogenswinst bij het verkopen van je huis.”

‘Hogere inkomens betalen relatief minder belasting’

In Nederland worden juist fictieve inkomsten belast. “Wij doen alsof je een bepaald rendement haalt op je bezit en dan gaan wij dat belasten. Sinds 2001 zijn vrijwel alle economen en fiscalisten van Nederland voor een systeem waarbij je niet denkbeeldige illusionaire inkomsten belast maar werkelijke inkomsten. Nu heb je dus die spaarders die geld veilig op hun spaarrekening hebben staan en die ieder jaar moeten aftikken terwijl iemand die grote winsten maakt in de onroerendgoedmarkt, daar huizen verhuurt en noem maar op, dat die juist een hele lage aanslag krijgt krijgt ten opzichte van het werkelijke rendement wat hij maakt.”

Voor mensen met lage inkomens is dat niet gunstig, benadrukt Jacobs. “Dat systeem is niet alleen onrechtvaardig want mensen met hogere inkomens betalen relatief minder belasting. Ook is het ondoelmatig en slecht voor de economie. En het is ook nog eens een keer heel vervelend voor de overheid. Want mensen kunnen daardoor allerlei constructies opzetten om zo minder belasting te betalen.”

Vermogensverschil

Wel of geen huis hebben maakt ook een groot verschil in hoeveel vermogen je opbouwt in je leven. In Nederland zit het vermogen geconcentreerd bij ouderen. De Nederlandse huizenbezitter zit aan het einde van zijn leven aan de top van zijn vermogen met gemiddeld ongeveer drie ton. Mensen zonder huis hebben dan bijna geen vermogen.

Millennial Raquel Schilder ontdekt dat het belastingsysteem in Nederland in het nadeel werkt van de meeste van haar generatiegenoten. Ouderen hebben gemiddeld het meeste vermogen en betalen relatief het minste belasting. Alleen de groep millennials die erft of schenkingen ontvangt profiteert daarvan. Dat levert problemen op voor de huizenmarkt maar ook voor de gehele economie

Je kunt deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu hier terugkijken, op NPO Start. Oude afleveringen kijk je hier terug.

LEES OOK: Hoe creëren we een eerlijker speelveld op de woningmarkt, zodat ook millennials kunnen concurreren?

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in