Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Werken op Schiphol nog weinig in trek: ‘Arbeidsvoorwaarden zijn om te janken’

De chaos op Schiphol is na ruim een maand nog altijd niet verdwenen en een passende oplossing is nog niet in zicht. Luchtvaartverslaggever NH Nieuws Doron Sajet loopt al langer rond op Schiphol, maar heeft deze chaos niet eerder "zo lang achter elkaar" meegemaakt.

Het is vijf weken geleden toen het grondpersoneel op Schiphol een 'wilde' staking voerde. Inmiddels lijken de problemen alleen maar groter te worden voor de luchthaven. "Dat is ongekend voor Schiphol", zegt Sajet bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Om de werkdruk op het personeel te verminderen, besloot Schiphol het aantal zomervluchten in te perken met 30 procent. In de tussentijd wordt er gewerkt aan een plan om meer personeel te werven en om het werken op Schiphol aantrekkelijker te maken. "Daar zijn ze rijkelijk laat mee", stelt Sajet.

Arbeidsvoorwaarden

Schiphol werd vorig jaar al door de vakbonden gewaarschuwd. Toen reageerde CEO Dick Benschop dat hij ermee bezig was en dat er genoeg beveiligingspersoneel was. "Kennelijk zijn die er ook weer vandoor gegaan of zijn zij helemaal niet aangenomen. In deze periode is het tekort niet aangevuld. Mensen staan ook niet te springen om op Schiphol te komen werken, want de arbeidsvoorwaarden zijn om te janken."

Dat is ook wat vakbond FNV eist, betere arbeidsvoorwaarden. "Ze moeten beter betaald worden, minimaal 14 euro per uur", licht de luchtvaartverslaggever toe. "Daar zit het nog lang niet op. En het moet aantrekkelijk worden om op Schiphol te komen werken."

Staking en debat

Als er voor 1 juni niet aan de eisen van FNV wordt voldaan, dreigt de vakbond met grootschalige stakingen. "Ik denk wel dat zij Schiphol op de knieën krijgen", zegt Sajet over een mogelijke overeenkomst tussen de partijen.

Op 1 juni vindt er in de Tweede Kamer ook de debat plaats over de luchtvaart en de chaos op Schiphol, in aanwezigheid van Mark Harbers, minister van Infrastructuur en Waterstaat. "Ik neem aan dat hij nog een stevig gesprek voert met Schiphol. Ik hoop ook dat zij eruit komen met de vakbonden, anders wordt de chaos nog groter", reageert Annemarie Jorritsma, Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen.

Harbers heeft al een brief geschreven naar de Kamer waarin hij meldde Schiphol streng te hebben toegesproken. "Maar hij noemt het geen wanbeleid", zegt Sajet, die zich afvraagt of Harbers in het aankomende debat dezelfde instelling heeft.

LEES OOK: Kritiek op Schipholbaas Benschop door afwezigheid tijdens periode van chaos: ‘Hij maakt geen goede beurt'


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau