main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 mei 2022 — 08:35

Kritiek op Schipholbaas Benschop door afwezigheid tijdens periode van chaos: ‘Hij maakt geen goede beurt’

Terwijl Schiphol al ruim een maand kampt met een crisis, blijkt topman Dick Benschop de afgelopen weken meerdere keren in het buitenland geweest te zijn. Zo was hij op vakantie met zijn gezin in Portugal, ging hij naar een galadiner in Washington (VS) en bracht hij een bezoek aan het World Economic Forum in Davos. Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

De rijen op de luchthaven stonden op Hemelvaartsdag tot buiten, en ook aankomend weekend belooft niet veel goeds. Het schreeuwend tekort aan personeel waar meerdere bedrijven last van hebben, is bij Schiphol pijnlijk duidelijk. De emoties lopen zelfs zo hoog op dat securitymedewerkers op het vliegveld worden belaagd door boze vakantiegangers. De chaos brak op 23 april uit, en het lukt maar niet om deze het hoofd te bieden.

De Telegraaf merkte al snel na die dag op dat Benschop vrijwel onzichtbaar was. Pas na twee weken verscheen de directeur voor de camera’s. Dit lag volgens hem aan een coronabesmetting, zo zei hij tijdens een persconferentie waar hij zijn excuses aanbood. Maar op Koningsdag legt een fotograaf een beeld vast van Benschop op een fluisterboot in het Haagse Westbroekpark. Opvallend, want Benschop mijdt precies die week de media vanwege een coronabesmetting.

De woordvoerders van Schiphol bevestigen desgevraagd dat Benschop op pad was. “Benschop had in die periode corona en is die dag met zijn gezin kort naar buiten geweest.”

Uit foto’s en documenten in handen van de krant en verklaringen van verschillende bronnen blijkt Benschop meermaals van zijn post verdween. Elf dagen was hij deze maand buiten beeld.

‘Ik denk dat hij veel uit te leggen heeft’

“Ik denk dat hij veel uit te leggen heeft, vooral naar het personeel”, zegt luchtvaartjournalist voor NH Nieuws Doron Sajet. “Hij maakt geen goede beurt door te zeggen: ‘Ik kon er niet zijn in die periode dat het uit de hand liep’, en dan zit hij op een bootje, of is hij naar Portugal”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Toch betwijfelt de luchtvaartjournalist of Benschop weggestuurd wordt. “Maar het wordt wel een stuk moeilijker voor hem, om dit nog uit te leggen en die nieuwe termijn die hij ingaat te volbrengen. Want zijn contract is verlengd.”

Schiphol kwam gisteravond met een actieplan om meer orde te scheppen. Zo willen ze meer medewerkers werven, de doorstroom optimaliseren en willen ze afspraken maken met luchtvaartmaatschappijen over de planning van vluchten.

LEES OOK: Woedende reizigers zorgen voor ‘dreigende situatie’ op Schiphol, problemen op luchthaven houden aan

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier