main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 mei 2022 — 15:24

Oekraïense vluchtelingen verkiezen opvang in hotel boven plaatsing in gastgezin

Zeker 32.000 Nederlandse huishoudens willen de deuren openen voor Oekraïense vluchtelingen, maar het lukt niet om de gezinnen ook daadwerkelijk te plaatsen. Dat schrijft Trouw op basis van een onderzoek van Takecarebnb.

Voordat een Nederlands gezin Oekraïners in huis mag nemen, moet het worden gescreend. Die fase is nu achter de rug dus kan er een match gemaakt worden. Die taak nam Takecarebnb op zich. Het probleem is echter dat er nauwelijks vraag is bij opvang naar particulieren. De 40.000 Oekraïners die momenteel in Nederland zijn maken liever gebruik van de opvang in voor hen speciaal ingerichte hotels, vakantiehuizen of omgebouwde kantoorpanden.

Gemeentelijke opvang

Robert Zaal, directeur van Takecarebnb zei in een video dat het “heel tegennatuurlijk” voelt dat er vrijwel geen Oekraïense vluchtelingen bij gastgezinnen worden geplaatst. Waarom de behoefte bij Oekraïners zo laag is om bij een gastgezin te verblijven heeft er volgens Zaal mee te maken dat er nog voldoende plek is in de gemeentelijke opvang.

“Het verbaast mij dat er zo weinig gebruik van wordt gemaakt”, zegt VVD-fractievoorzitter in Enschede Malkis Jajan bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. In Enschede zijn ongeveer 200 Oekraïners ondergebracht bij gastgezinnen, weet de politicus. “We zijn ook heel actief geweest in het promoten daarvan en vertellen dat het ook kan.” Op dat gebied “valt er nog heel veel te halen”.

Asielopvang

Nederland kampt momenteel met een groot capaciteitsgebrek wat betreft de opvang van asielzoekers en statushouders. Het zou voor het Centraal orgaan opvang asielzoekers een mogelijke oplossing kunnen zijn, maar of de gastgezinnen ook mensen buiten Oekraïne willen opvangen is vooralsnog onduidelijk.

Een andere mogelijkheid is dat er een soort doorstroom ontstaat. Bijvoorbeeld door Oekraïense vluchtelingen vanuit hotels over te plaatsen naar gastgezinnen, zodat er plek in de hotels vrijkomt voor asielzoekers en statushouders. Een goed voorstel? Niet perse, vindt Jajan. “Wij zien in onze eigen stad dat het draagvlak voor Oekraïense gezinnen anders is dan voor de normale asielzoekers. Er komt wel ruimte vrij, maar wij moeten kijken in hoeverre wij daar gebruik van kunnen maken.”

LEES OOK: Fractievoorzitter VVD Enschede: in kaart brengen hoeveel asielzoekers we kunnen opvangen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in