main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 mei 2022 — 15:00

Fractievoorzitter VVD Enschede: in kaart brengen hoeveel asielzoekers we kunnen opvangen

Fractievoorzitter van de VVD in Enschede Malkis Jajan pleit ervoor om met gemeenten in kaart te brengen hoeveel asielzoekers Nederland kan huisvesten. Volgens hem is daar nog altijd geen duidelijkheid over. “We hobbelen van crisis naar crisis. Iedere keer worden gemeenten overvallen”, aldus Jajan in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De 25 veiligheidsregio’s streven ernaar om de komende drie weken per regio 150 opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. Daarmee wordt het asielzoekerscentrum in Ter Apel ontlast. Het betreft een kortetermijnoplossing. In juli moet er een structurele oplossing zijn gevonden, zo hebben de burgemeesters van het Veiligheidsberaad maandag met elkaar afgesproken.

“Als gemeente moet je ermee beginnen om te kijken hoeveel je wil en vooral kan opvangen, zonder het al te politiek te maken”, zegt Jajan. Op die manier weet het kabinet met welke aantallen het moet werken, stelt de VVD’er. “We hebben woningtekorten, dus we moeten weten wat we aankunnen. Als dat zo is, kun je aan de hand daarvan sturen en verdelen. Daar hoort ook bij dat je mensen die geen recht hebben op asiel snel uitzet.”

Volgens hem is er tot nu toe “nooit een maximum gesteld. Ik heb nog nooit gezien dat gemeenten los van de politieke overtuiging en kleur met elkaar zijn gaan zitten om te kijken wat wij als land aankunnen”, herhaalt hij.

Om de prangende problemen van dit moment op te lossen, pleit Jajan voor kleinschalige opvang. “Het COA wil nu vaak grote azc’s, terwijl gemeenten het juist kleinschalig willen.” Ook wil hij dat meer gemeenten tijdelijke woningen bouwen, om zo de azc’s te ontlasten. “De opvangcentra zitten vol met statushouders, maar gemeenten plaatsen ze niet. Dat zou je met flexwoningen kunnen doen.”

Oekraïners

Voor vluchtelingen uit Oekraïne moet hoe dan ook plek zijn, vindt Jajan. “Als VVD zijn wij voor opvang van mensen uit de regio. Dat is een plicht. We zien ook dat het vooral gezinnen zijn en dat er veel draagvlak is voor de opvang. Maar er komen ook mensen hiernaartoe die geen recht hebben op asiel en dat zijn grote aantallen.”

Daarom vindt hij dat asielzoekers voor de grenzen van Europa moeten worden geselecteerd. “Nu beoordelen we dat nog in Nederland. Als de mensen niet mogen blijven, is het lastig om ze uit te zetten.”

Personeelstekorten

Volgens deskundigen zijn immigranten juist hard nodig om de tekorten op de arbeidsmarkt op te lossen. Jajan vindt dat daar niet te makkelijk over gedacht moet worden. “Laten we eerst kijken of we de vluchtelingen uit Oekraïne aan het werk kunnen krijgen. Ze willen en kunnen vaak. Tegelijkertijd zijn er nog heel veel mensen in Nederland die niet werken.”

Maar die arbeidskrachten zouden vaak niet populair zijn onder werkgevers, zo blijkt uit onderzoek. “Ik vind het te makkelijk om te zeggen: alle mensen in de bijstand schrijven we af. Mensen die we uit het buitenland halen hebben vanuit Nederlands perspectief ook een gat op het cv”, besluit Jajan.

LEES OOK: Chaos in Ter Apel houdt aan: asielzoekers moesten bijna weer op stoelen slapen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer