Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Nasleep corona zwaar voor jongeren: ‘Meer eetstoornissen en vergroot risico op eenzaamheid’

Peter Visser

De nasleep van de coronacrisis valt jongeren zwaar, zegt Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. "Door het verstoren van sociale netwerken is er een vergroot risico op langdurige eenzaamheid", aldus Bussemaker in een interview met Trouw.

Jongeren maken zich zorgen over goed onderwijs, werk, een betaalbaar huis, kinderen krijgen en een leefbare planeet, maar ook hun gezondheid en gelijke kansen, blijkt maandag uit een rapport van 14 adviesraden van de regering.

“Zorgen over de toekomst zijn van alle tijden, maar we zien nu dat de mentale gezondheid van jongeren de afgelopen jaren echt snel verslechterd is", zegt Bussemaker tegen de krant. Volgens haar zijn er bijvoorbeeld meer eetstoornissen bij jongeren.

'Lastig teruggekomen naar oude normaal'

Bussemaker, zelf hoogleraar, ziet dat studenten "lastig weer terugkomen in het oude normaal. Veel problemen verdwijnen niet met het uitdoven van de pandemie", waarschuwt ze. Ze vindt dat de politiek meer naar jongeren moet luisteren en beter met ze moet samenwerken.

"We staan als samenleving voor een hoop grote uitdagingen: klimaat, woningmarkt, grote verschillen tussen verschillende groepen in de samenleving. Die problemen zijn niet nieuw, maar de coronacrisis maakte de kwetsbare positie van jongeren extra zichtbaar", aldus Bussemaker.

'In gesprek blijven'

Voor voorzitter van de MBO Raad Adnan Tekin "is dit verhaal niet onbekend". Hij wijst erop dat scholen "extra middelen hebben gekregen om dit soort uitdagingen te bespreken met jongeren", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

MBO-scholen zetten volgens hem bijvoorbeeld extra studiebegeleiders in, maar ook wordt er externe professionele hulp ingeschakeld "om goede gesprekken met jongeren te voeren. De oplossing is niet eenvoudig, maar het is belangrijk om in gesprek te blijven." Als het nodig is, moeten jongeren worden doorverwezen naar professionele hulp, stelt hij.

"Ik denk dat er ook een roep is voor toekomstperspectief voor deze jongeren. Als samenleving zijn we daar allemaal verantwoordelijk voor", besluit Tekin.

'Doen heel veel'

Volgens Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp probeert de politiek actief de kloof met jongeren te dichten. Ze wijst naar bijvoorbeeld de mogelijkheden tot burgerinitiatieven en petities, jongerendebatten en het kindervragenuurtje, dat afgelopen week plaatsvond in de Tweede Kamer. "We doen heel veel, maar het is een blijvende uitdaging om de kloof kleiner te maken. Het is belangrijk om te luisteren naar jongeren."

LEES OOK: Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau