main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 mei 2022 — 14:24

Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’

Millennials en jongeren zijn voor reclamemakers en bedrijven soms een gemakkelijk doelwit. Als zij van huis uit geen financiële educatie hebben meegekregen, kunnen zij zich flink in de schulden werken. Met name als zij een aankoop doen die pas achteraf betaald hoeft te worden.

Dat jongeren gevoelig zijn voor reclame blijkt wel uit de 24-jarige CJ Azugo. Nog voor zijn 22e levensjaar had hij een schuld opgebouwd van maar liefst 30.000 euro. “Wat er misging is dat ik heel laks was en weinig wist over financiën”, doet Azugo in Stand van Nederland: Generatie Next een boekje open over zichzelf.

Eerst shoppen, dan betalen

Het grootste deel van zijn schulden bouwde hij op middels ‘afterpay’. Eerst shoppen, dan betalen, is daar de eenvoudige vertaling van. “Het begon bij dat ik andere mensen zag die spullen hadden die ik ook wilde”, vertelt Azugo. Niet veel later deed de hij zijn eerste aankoop: een paar schoenen van 130 euro. Dat hoefde hij niet direct af te tikken, maar gratis was het niet. “Uiteindelijk moest ik 700, 800 euro betalen.”

Daniëlle Lanzaat is projectleider en jongerencoach. Zij is verbonden aan onder meer Welzijn de Schoor in Almere, een organisatie dat zich inzet voor onder andere de ondersteuning van schuldstabilisatie. Zij begrijpt de aankoop van Azugo wel. “Het imago is belangrijk, want je wilt toch ergens bij horen”, zegt zij. “Het zou eigenlijk niet moeten kunnen dat je dingen op afbetaling kunt kopen.”

Zij ziet wel vaker jongeren voorbij komen die zichzelf financieel in de nesten hebben gewerkt. “Het is voor jongeren heel makkelijk om in de schulden te komen. Er is veel verleiding. Wat je dan in het begin ziet is veel stress. Jongeren zitten er mentaal echt doorheen. Ze hebben ook weinig vertrouwen.”

Financiële educatie

Een oplossing om deze financiële problematiek te voorkomen begint thuis, want er zijn jongeren die wel goed met geld kunnen omgaan. “Die hebben vaak financiële educatie vanuit huis meegekregen”, legt Lanzaat uit.  Voor de jongeren die dat deel in de opvoeding mislopen “is dat heel lastig” volgens Lanzaat. “Dan ben je 18 jaar en sta je er ineens alleen voor.”

Lanzaat doet ook een oproep aan de jongeren zelf, om te voorkomen dat zij schulden opbouwen. “Als je iets niet direct kunt betalen moet je het niet kopen.”

Consumentbeïnvloeding is een serieuze industrie geworden. Zijn millennials daartegen bestand als zij onbewust grote hoeveelheden data over hun koopgedrag delen? Lisette Wellens ging op onderzoek uit.

Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next was op donderdag om 21.04 uur te zien op NPO 2. Kijk hem nu hier terug, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Het Openbaar Ministerie in Den Haag vroeg vandaag de rechtbank om een streep te zetten door maar liefst 53 strafzaken in verband met capaciteitsproblemen. Drugsdealers en inbrekers gaan hierdoor vrijuit en slachtoffers worden de dupe van grote personeelstekorten in de strafrechtketen. Wat moet er gebeuren om ons land veilig te houden? Te gast zijn:

  • Justitiewoordvoerder in de Tweede Kamer Anne Kuik (CDA)
  • Burgemeester van Deventer Ron König
  • Vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond Albert Springer
Maandag tussen 20.30 en 21.30

Op1

Premier Rutte is maandag te gast in een speciale uitzending van Op1, rechtstreeks vanuit het Catshuis, op NPO1.

In een WNL-Catshuis-special van Op1 praat Sven Kockelmann een klein uur met de premier. Over onder meer de zorgen en de onrust in het land. Over de kritiek op het kabinet en de premier zelf. In een tijd waarin het vertrouwen in de politiek laag is, de problemen zich opstapelen en de zorgen over de bestaanszekerheid groot zijn. Vlak na zijn felle toespraak richting Vladimir Poetin bij de Verenigde Naties, zal de Minister-President ook worden bevraagd over de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor ons land, op korte en langere termijn.

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf, 201.600 dieren gedood

Ruim 200.000 dieren bij een pluimveebedrijf in Nieuw-Weerdinge in Drenthe worden gedood omdat daar de vogelgriep is vastgesteld. Het is waarschijnlijk de ernstig besmettelijke versie…

Lees meer

Eerste asielzoekers komen aan op cruiseschip in Velsen-Noord

De eerste honderd asielzoekers zijn maandagmiddag aangekomen bij het cruiseschip in Velsen-Noord, waar het komende half jaar een noodopvang is ingericht. De groep kwam met…

Lees meer

Verdachte van betrokkenheid aanslag Peter R. de Vries aangehouden

Een 30-jarige man uit Polen is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Dit maakte het Openbaar Ministerie…

Lees meer

Aantal opgenomen mensen met corona loopt snel op

Het aantal mensen dat met een coronabesmetting in het ziekenhuis ligt, stijgt snel. Ziekenhuizen behandelen momenteel 601 positief geteste mensen. Dat zijn er 102 meer…

Lees meer

Voorman Bouwend Nederland Maxime Verhagen: woonagenda Hugo de Jonge in gevaar

Het extra geld dat in het regeerakkoord beschikbaar is gemaakt voor de woningmarkt blijft volgens voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen “allemaal op de plank…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier