main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 20 mei 2022 — 14:24

Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’

Millennials en jongeren zijn voor reclamemakers en bedrijven soms een gemakkelijk doelwit. Als zij van huis uit geen financiële educatie hebben meegekregen, kunnen zij zich flink in de schulden werken. Met name als zij een aankoop doen die pas achteraf betaald hoeft te worden.

Dat jongeren gevoelig zijn voor reclame blijkt wel uit de 24-jarige CJ Azugo. Nog voor zijn 22e levensjaar had hij een schuld opgebouwd van maar liefst 30.000 euro. “Wat er misging is dat ik heel laks was en weinig wist over financiën”, doet Azugo in Stand van Nederland: Generatie Next een boekje open over zichzelf.

Eerst shoppen, dan betalen

Het grootste deel van zijn schulden bouwde hij op middels ‘afterpay’. Eerst shoppen, dan betalen, is daar de eenvoudige vertaling van. “Het begon bij dat ik andere mensen zag die spullen hadden die ik ook wilde”, vertelt Azugo. Niet veel later deed de hij zijn eerste aankoop: een paar schoenen van 130 euro. Dat hoefde hij niet direct af te tikken, maar gratis was het niet. “Uiteindelijk moest ik 700, 800 euro betalen.”

Daniëlle Lanzaat is projectleider en jongerencoach. Zij is verbonden aan onder meer Welzijn de Schoor in Almere, een organisatie dat zich inzet voor onder andere de ondersteuning van schuldstabilisatie. Zij begrijpt de aankoop van Azugo wel. “Het imago is belangrijk, want je wilt toch ergens bij horen”, zegt zij. “Het zou eigenlijk niet moeten kunnen dat je dingen op afbetaling kunt kopen.”

Zij ziet wel vaker jongeren voorbij komen die zichzelf financieel in de nesten hebben gewerkt. “Het is voor jongeren heel makkelijk om in de schulden te komen. Er is veel verleiding. Wat je dan in het begin ziet is veel stress. Jongeren zitten er mentaal echt doorheen. Ze hebben ook weinig vertrouwen.”

Financiële educatie

Een oplossing om deze financiële problematiek te voorkomen begint thuis, want er zijn jongeren die wel goed met geld kunnen omgaan. “Die hebben vaak financiële educatie vanuit huis meegekregen”, legt Lanzaat uit.  Voor de jongeren die dat deel in de opvoeding mislopen “is dat heel lastig” volgens Lanzaat. “Dan ben je 18 jaar en sta je er ineens alleen voor.”

Lanzaat doet ook een oproep aan de jongeren zelf, om te voorkomen dat zij schulden opbouwen. “Als je iets niet direct kunt betalen moet je het niet kopen.”

Consumentbeïnvloeding is een serieuze industrie geworden. Zijn millennials daartegen bestand als zij onbewust grote hoeveelheden data over hun koopgedrag delen? Lisette Wellens ging op onderzoek uit.

Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next was op donderdag om 21.04 uur te zien op NPO 2. Kijk hem nu hier terug, op NPO Start.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer