Jongeren zijn door afterpay snel een financiële prooi: ‘Ik heb een schuld van 30.000 euro’
Millennials en jongeren zijn voor reclamemakers en bedrijven soms een gemakkelijk doelwit. Als zij van huis uit geen financiële educatie hebben meegekregen, kunnen zij zich flink in de schulden werken. Met name als zij een aankoop doen die pas achteraf betaald hoeft te worden.
Dat jongeren gevoelig zijn voor reclame blijkt wel uit de 24-jarige CJ Azugo. Nog voor zijn 22e levensjaar had hij een schuld opgebouwd van maar liefst 30.000 euro. “Wat er misging is dat ik heel laks was en weinig wist over financiën”, doet Azugo in Stand van Nederland: Generatie Next een boekje open over zichzelf.
Eerst shoppen, dan betalen
Het grootste deel van zijn schulden bouwde hij op middels ‘afterpay’. Eerst shoppen, dan betalen, is daar de eenvoudige vertaling van. “Het begon bij dat ik andere mensen zag die spullen hadden die ik ook wilde”, vertelt Azugo. Niet veel later deed de hij zijn eerste aankoop: een paar schoenen van 130 euro. Dat hoefde hij niet direct af te tikken, maar gratis was het niet. “Uiteindelijk moest ik 700, 800 euro betalen.”
Daniëlle Lanzaat is projectleider en jongerencoach. Zij is verbonden aan onder meer Welzijn de Schoor in Almere, een organisatie dat zich inzet voor onder andere de ondersteuning van schuldstabilisatie. Zij begrijpt de aankoop van Azugo wel. “Het imago is belangrijk, want je wilt toch ergens bij horen”, zegt zij. “Het zou eigenlijk niet moeten kunnen dat je dingen op afbetaling kunt kopen.”
Zij ziet wel vaker jongeren voorbij komen die zichzelf financieel in de nesten hebben gewerkt. “Het is voor jongeren heel makkelijk om in de schulden te komen. Er is veel verleiding. Wat je dan in het begin ziet is veel stress. Jongeren zitten er mentaal echt doorheen. Ze hebben ook weinig vertrouwen.”
Financiële educatie
Een oplossing om deze financiële problematiek te voorkomen begint thuis, want er zijn jongeren die wel goed met geld kunnen omgaan. “Die hebben vaak financiële educatie vanuit huis meegekregen”, legt Lanzaat uit. Voor de jongeren die dat deel in de opvoeding mislopen “is dat heel lastig” volgens Lanzaat. “Dan ben je 18 jaar en sta je er ineens alleen voor.”
Lanzaat doet ook een oproep aan de jongeren zelf, om te voorkomen dat zij schulden opbouwen. “Als je iets niet direct kunt betalen moet je het niet kopen.”
Consumentbeïnvloeding is een serieuze industrie geworden. Zijn millennials daartegen bestand als zij onbewust grote hoeveelheden data over hun koopgedrag delen? Lisette Wellens ging op onderzoek uit.
Deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next was op donderdag om 21.04 uur te zien op NPO 2. Kijk hem nu hier terug, op NPO Start.
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag
De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.
Luister de podcast terug via je favoriete podcastapp!
Zondagmorgen bespraken we in de uitzending van WNL Op Zondag het haperende Europese asielbeleid met professor Ruud Koopmans. In dat gesprek hebben we een vergissing…
Lees meerHet asielbeleid in Nederland is volgens professor Ruud Koopmans niet in orde. Daarover schreef hij het boek ‘De Asielloterij’. Hij vindt dat er van alles…
Lees meerDe politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte…
Lees meerEsther Ouwehand trekt zich, ondanks protest van de leden van haar partij, tijdelijk terug als lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Ze doet dit…
Lees meerHet onderzoek naar integriteitsmeldingen over Esther Ouwehand gaat gewoon door. Dat heeft het nieuwe bestuur van de Partij voor de Dieren zondag bekendgemaakt op het…
Lees meerLijsttrekker van de VVD en demissionair minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz reageert in WNL Op Zondag op de discussie die op sociale media…
Lees meerDe politie heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan de blokkade van de A12 in Den Haag door klimaatactivisten, meldt de gemeente. De weg wordt schoongemaakt…
Lees meerWerken moet lonen, maar soms houden we er weinig aan over. Door zowel toeslagen als belastingregelingen kun je met parttime werken bijna net zo veel…
Lees meerBij een woning in Amsterdam waar een regenboogvlag hing is zaterdagavond een ontploffing geweest. Op het trottoir is een vloeistof aangetroffen die korte tijd in…
Lees meerDe bruine kroeg dreigt uit het straatbeeld te verdwijnen. Steeds meer oude kroegen worden opgekocht en omgetoverd tot hippe tenten. PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Lian Heinhuis…
Lees meerDe klimaatverandering drijft sommigen al dagen de A12 op en in de politiek is er een debat gaande of automobilisten extra belast moeten worden of…
Lees meerMinima moeten voor alles een formulier invullen om subsidie of toeslag te krijgen. Dat kan anders, vindt de ombudsman van Rotterdam en omstreken. In aanloop…
Lees meerDe plannen om het minimumloon te verhogen valt in het verkeerde keelgat bij het bedrijfsleven, omdat zij de rekening moeten betalen. “Het bedrijfsleven moet hogere…
Lees meerOndernemer Damir Perkic hoopt met zijn herbruikbare waterfles, koffiebeker en lunchbox de wereld een stukje mooier te maken. Met de toekomst van zijn dochter als…
Lees meerDe politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…
Lees meer