Kabinet financieel op vingers getikt: ‘Geen excuus om boven die norm te zitten’
Voor het derde jaar op rij hield het kabinet zich niet aan de financiële spelregels. De rechtmatigheid voor de uitgave van 15,5 miljard euro was niet met zekerheid vast te stellen.
"De eerste twee jaren waren tijdelijke incidentele dingen", zegt econoom Jasper Lukkezen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. "In 2019 aankoop van aandelen van KLM wat niet goed gegaan is. In 2020 de coronacrisis. Voor 2021 zijn er eigenlijk geen excuses waarom wij zover boven de norm zouden moeten zitten."
Samenwerking in Kamer
Om dit probleem in de toekomst te voorkomen, is volgens Lukkezen "een betere samenwerking tussen de mensen die de wetten moeten uitvoeren en de mensen die het beleid maken" gewenst.
"Dat wordt een lastige opdracht", reageert politiek journalist bij BNR Sophie van Leeuwen. "Er zijn allerlei politieke wensen en 20 fracties in de Kamer." En dat terwijl de Algemene Rekenkamer - de instantie die de inkomsten en uitgaven van de rijksoverheid controleert - vraagt het simpel te houden. "Maar dat is niet wat er aan de hand is in Den Haag. Er zijn voortdurend politieke compromissen die worden gezocht."
De schreeuw om meer geld, bijvoorbeeld voor het klimaat of Defensie, werkt ook niet mee volgens Van Leeuwen. "Het probleem is juist dat zij het niet uitgegeven krijgen en dat er niet genoeg mensen zijn op de ministeries om dit op een ordentelijke manier te regelen."
'Geen oplossing op korte termijn'
Van Leeuwen verwacht niet dat de problemen op korte termijn verdwijnen. "Het gaat volgend jaar zeker niet opgelost zijn en zal er zeker weer een tik op de vingers komen." Met name aan het adres van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het departement van zorgminister Ernst Kuipers. "Daar weten we gewoon van dat de financiële administratie absoluut niet op orde is. Dat is al heel lang zo. Dat verander je niet in één jaar."
Van Leeuwen wijst naar de grote tekorten op de arbeidsmarkt. "Ook bij de ministeries is het lastig om goeie mensen te vinden. Dat lukt op dit moment gewoon niet."
LEES OOK: Ministeries gaan op voor gehaktdag: ‘Belangrijk dat er bonnetjes liggen van de uitgaven’