main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 mei 2022 — 10:01

Ministeries gaan op voor gehaktdag: ‘Belangrijk dat er bonnetjes liggen van de uitgaven’

Minister Sigrid Kaag (Financiën) legt vandaag verantwoording af over het beleid en de financiën van het afgelopen jaar. Daar wordt in de Tweede Kamer over gedebatteerd. De vraag die centraal staat is of de uitgaven van het kabinet van het afgelopen jaar rechtmatig zijn verlopen.

Arno Visser, de voorzitter van de Algemene Rekenkamer, zal tijdens het debat terugblikken en verslag uitbrengen over het financiële beleid van alle ministeries van de regering van 2021. “Het lijkt mij belangrijk dat het geld dat wij allemaal inleveren ook goed wordt uitgegeven. Dat er altijd een bonnetje ligt, zodat wij weten dat het rechtmatig is gegaan en dat er goede controle op is door het parlement”, zegt parlementair verslaggever voor Omroep WNL Marieke Smits in Goedemorgen Nederland. De verantwoordingsdag in de politiek wordt ook wel ‘gehaktdag’ genoemd.

Coronajaar 2021

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) lag vorig jaar onder de loep. “Dat was over 2020 niet goed gegaan”, zegt Smits. Veel miljarden werden uitgegeven waarvan het ‘bonnetje’ niet werd gegeven. “Dat is dit jaar hetzelfde, maar het gaat over iets minder geld.” In 2020 ging het om 7,5 miljard, dit jaar is het 5,4 miljard.

Smits verwacht dat er ook met een scherp oog gekeken wordt naar de coronasteunpakketten. “Want dat is heel veel geld dat naar ondernemers is gegaan. Daar is niet altijd een goede fraudecheck over gedaan. Dus dat zal bij het ministerie van EZ (Economische Zaken, red.) liggen.”

Conny Helder is minister voor Langdurige Zorg en Sport op het ministerie van VWS en geeft toe dat sommige uitgaven niet goed verantwoord kunnen worden. “Door de corona-uitgaven was het best ingewikkeld”, zegt zij.

Het zal tijdens gehaktdag niet alleen maar gaan over het coronajaar, zegt Smits. “Het gaat ook over de Belastingdienst, over Groningen en de toeslagenaffaire.”

Oppositie

Tijdens hun verantwoording zullen de ministeries flink wat tegenspraak kunnen verwachten van de oppositie. “We gaan kijken of alle plannen die ze bedacht hadden allemaal goed is uitgevoerd”, vertelt SP-leider Lilian Marijnissen.

De “actuele problemen van vandaag de dag” zullen ook aan bod komen volgens de fractievoorzitter. “Dat is dat mensen op dit moment super veel moeite hebben om hun rekeningen te betalen.” Of het nu over de alsmaar duurder wordende producten in de supermarkten gaat of over de stijging van de huurprijs. “Daar willen wij wat over horen. Wat gaat het kabinet doen om ervoor te zorgen dat de lonen omhoog gaan en de prijzen omlaag.”

Sywert van Lienden

Smits vraagt zich af of de mondkapjesdeal ook ter sprake komt vandaag. Het is immers, zoals Smits zegt, “eigenlijk een onrechtmatige uitgave geweest”. Helder denkt van niet: “Omdat er nog alle onderzoeken naar lopen.”

LEES OOK: Kamer in debat over hervorming jeugdzorg: ‘Door eigen bijdrage krijgen meest kwetsbare kinderen geen zorg’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Sven op 1 Zomereditie

Met miljoenen huishoudens die financieel in de knel raken richt vakbond FNV de ogen op de politiek en het bedrijfsleven. Zij moeten over de brug komen met geld. De bond wil daarvoor de straat op gaan en actie voeren. Voorzitter Tuur Elzinga praat erover met Thomas van Groningen in Sven op 1: Zomereditie.

Maandag t/m vrijdag om 11.30 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

De Nederlandse bevolking groeide in 2021 met 115 257 inwoners. Immigratie speelt daar ook een grote rol in en de verwachting is dat dit de komende decennia alleen maar zal toenemen. Dit brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Hoe zorgen wij ervoor om dit in goede banen te leiden? Hoe zien de uitdagingen er precies uit?

Martijn de Greve bespreekt het in WNL Haagse Lobby Podcast met:

  • Commissaris van de Koning in Noord-Holland, Arthur van Dijk
  • Immigratiedeskundige Jan van de Beek
  • Arbeidseconoom Pieter Gautier
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Zorgen over lage waterstand: Rijn ligt nog maar paar centimeter boven laagste waterstand ooit

Het is uitzonderlijk dat de Rijn middenin de zomer zeer waarschijnlijk een recordlage stand gaat bereiken. Gewoonlijk is de gemiddelde waterstand bij Lobith in deze…

Lees meer

Boerenorganisaties niet blij met Remkes en koepels: ‘Ze spelen een politiek spel’

Boerenorganisaties vinden het maar niets dat bemiddelaar Johan Remkes met allerlei koepelorganisaties overleg aan het voeren is over de stikstofproblemen. “Dit gaat helemaal niks opleveren….

Lees meer

FNV-voorzitter Elzinga voorziet stakingen: ‘Inflatiecompensatie nodig, anders wordt het hete herfst’

Het kabinet overlegt deze week opnieuw over wat het kan doen tegen de torenhoge inflatie en de koopkrachtcrisis. Den Haag kijkt daarbij ook naar werkgevers….

Lees meer

Detailhandel ziet omzet groeien door prijsstijging, maar volume neemt af

De detailhandel draaide in het tweede kwartaal van 2022 ruim 3 procent meer omzet dan een jaar eerder, in hetzelfde kwartaal. De hogere omzet heeft…

Lees meer

Nederland groeit uit zijn voegen, hoe houden we het land met straks 20 miljoen mensen leefbaar?

Volgens cijfers van het CBS en verschillende bevolkingsonderzoeken groeit de Nederlandse bevolking gestaag door. Nu telt Nederland zo’n 17,7 miljoen inwoners en modellen geven aan…

Lees meer

Politie meldt ruim honderd aanhoudingen na stikstofprotesten

De afgelopen weken zijn ruim honderd mensen aangehouden, vanwege overtredingen en misdrijven die verband houden met de boerenprotesten, meldt de politie. Het gaat dan onder…

Lees meer

Oppas die ontucht pleegde: wat ik deed was fout, ik ben de dader

De 53-jarige vrouw die in de regio Eindhoven als oppas werkte en ontucht pleegde met zeker zeven kinderen, heeft maandag in een verklaring bij de…

Lees meer

Rijkswaterstaat: verwijderde vlaggen soms weer teruggehangen

Rijkswaterstaat worstelt met weggehaalde omgekeerde vlaggen die vervolgens opnieuw worden opgehangen. Hoeveel vlaggen Rijkswaterstaat heeft weggehaald en hoeveel er teruggehangen zijn, kon een woordvoerster niet…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in