main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 mei 2022 — 15:36

Minister Helder: robots en heupairbags in zorg van de toekomst

We moeten nadenken over een andere invulling van de zorg in Nederland, zegt minister Conny Helder van Langdurige Zorg. Op dit moment kunnen 50.000 vacatures niet worden opgevuld en door de vergrijzing loopt dat aantal alleen maar op. Er wordt gekeken naar de hulp van technologie, vertelt ze.

Het Zorginstituut Nederland publiceerde gisteren een video waarin het doemscenario voor de zorg in 2040 wordt geschetst, met overvolle wachtkamers, mensen met psychische problemen die ronddwalen op straat en ouderen die lang moeten wachten op hulp. Volgens Helder is dat scenario “zeker realistisch”.

Om die situatie af te wenden zou in de toekomst één op de vier Nederlanders in de zorg moeten werken. Nu werkt één op de zes mensen in de zorg. “Als je al zoveel vacatures hebt, weet je gewoon dat dat niet gaat lukken”, concludeert Helder. “Het is echt zaak om te kijken of we de zorg en de ouderenzorg anders kunnen gaan organiseren.”

‘Use it or lose it’

Het anders inrichten van de zorg is noodzakelijk, maar de zorg kan tegelijkertijd beter aansluiten op de wens van vooral ouderen, denkt Helder. “We kijken er nu al naar hoe we langdurige zorg thuis kunnen verzilveren. Veel ouderen wonen thuis in plaats van in het verpleeghuis. Ze vinden het idee om naar het verpleeghuis te gaan helemaal niet aantrekkelijk.”

Zorgprogramma’s waarin het voor ouderen mogelijk wordt gemaakt om (langer) thuis te blijven wonen, worden volgens Helder goed ontvangen. “Ouderen vinden het heel fijn dat wij de zorg dichtbij organiseren. En we zorgen er zo ook voor dat ze zelf dingen blijven doen, want het is toch een beetje use it or lose it.”

Met het anders organiseren van de zorg “valt echt veel winst te behalen”, belooft de minister. “Het zal niet alles kunnen oplossen, dus we moeten er ook over nadenken wat mensen zelf kunnen blijven doen. Maar je ziet dat je de thuiszorgvraag bij ouderen daarmee veertig procent kan verminderen.”

Robots

Dat wordt mede mogelijk gemaakt door het gebruik van moderne technologieën. “Je kunt gebruik maken van slim incontinentiemateriaal, waardoor je niet natte kleding hebt of een nat bed”, zegt Helder. “Je kunt ook robots gebruiken. Een mantelzorger moet nu vaak herhalen: waar zijn de sleutels? Wat gaan we vandaag doen?” Met behulp van “een sociale robot wordt een stukje van die last overgenomen”, stelt de minister.

Verpleegkundige Julia ten Brink krijgt ondersteuning van robot Tessa. “Zo bevorderen we zelfredzaamheid, behouden mensen een stukje eigen regie en ontlasten we de zorg”, somt ze de voordelen op. “Het scheelt toch dat we niet bij iedereen langs moeten gaan om te zeggen dat ze beneden kunnen eten.”

Volgens Ten Brink wordt de menselijke maat in het verpleeghuis niet uit het oog verloren. “De technologie kan niet de zorg overnemen. Het zorgpersoneel blijft ontzettend belangrijk. Maar Tessa neemt een stukje werk over en die tijd kunnen we anders besteden.”

‘Niet doorlopend als kwetsbaar bestempelen’

Ook Helder denkt dat robots “zeker niet” de tekorten volledig oplossen, maar “het kan wel een substantieel deel zijn. Maar we moeten er vooral voor zorgen dat ouderen actief blijven. Ze moeten naar buiten durven blijven gaan, waardoor ze in beweging blijven”. Daarbij kan bijvoorbeeld een heupairbag uitkomst bieden, zegt de minister.

“We moeten mensen niet doorlopend als heel kwetsbaar bestempelen. We moeten ernaar kijken hoe mensen hun eigen kracht houden en hun eigen netwerk en moeten de zorg dichtbij organiseren. Dat willen mensen zelf vaak ook”, besluit ze.

LEES OOK: Vier op tien Nederlanders wil hogere zorgpremie voor mensen met ongezonde levensstijl

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer