main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 mei 2022 — 15:36

Minister Helder: robots en heupairbags in zorg van de toekomst

We moeten nadenken over een andere invulling van de zorg in Nederland, zegt minister Conny Helder van Langdurige Zorg. Op dit moment kunnen 50.000 vacatures niet worden opgevuld en door de vergrijzing loopt dat aantal alleen maar op. Er wordt gekeken naar de hulp van technologie, vertelt ze.

Het Zorginstituut Nederland publiceerde gisteren een video waarin het doemscenario voor de zorg in 2040 wordt geschetst, met overvolle wachtkamers, mensen met psychische problemen die ronddwalen op straat en ouderen die lang moeten wachten op hulp. Volgens Helder is dat scenario “zeker realistisch”.

Om die situatie af te wenden zou in de toekomst één op de vier Nederlanders in de zorg moeten werken. Nu werkt één op de zes mensen in de zorg. “Als je al zoveel vacatures hebt, weet je gewoon dat dat niet gaat lukken”, concludeert Helder. “Het is echt zaak om te kijken of we de zorg en de ouderenzorg anders kunnen gaan organiseren.”

‘Use it or lose it’

Het anders inrichten van de zorg is noodzakelijk, maar de zorg kan tegelijkertijd beter aansluiten op de wens van vooral ouderen, denkt Helder. “We kijken er nu al naar hoe we langdurige zorg thuis kunnen verzilveren. Veel ouderen wonen thuis in plaats van in het verpleeghuis. Ze vinden het idee om naar het verpleeghuis te gaan helemaal niet aantrekkelijk.”

Zorgprogramma’s waarin het voor ouderen mogelijk wordt gemaakt om (langer) thuis te blijven wonen, worden volgens Helder goed ontvangen. “Ouderen vinden het heel fijn dat wij de zorg dichtbij organiseren. En we zorgen er zo ook voor dat ze zelf dingen blijven doen, want het is toch een beetje use it or lose it.”

Met het anders organiseren van de zorg “valt echt veel winst te behalen”, belooft de minister. “Het zal niet alles kunnen oplossen, dus we moeten er ook over nadenken wat mensen zelf kunnen blijven doen. Maar je ziet dat je de thuiszorgvraag bij ouderen daarmee veertig procent kan verminderen.”

Robots

Dat wordt mede mogelijk gemaakt door het gebruik van moderne technologieën. “Je kunt gebruik maken van slim incontinentiemateriaal, waardoor je niet natte kleding hebt of een nat bed”, zegt Helder. “Je kunt ook robots gebruiken. Een mantelzorger moet nu vaak herhalen: waar zijn de sleutels? Wat gaan we vandaag doen?” Met behulp van “een sociale robot wordt een stukje van die last overgenomen”, stelt de minister.

Verpleegkundige Julia ten Brink krijgt ondersteuning van robot Tessa. “Zo bevorderen we zelfredzaamheid, behouden mensen een stukje eigen regie en ontlasten we de zorg”, somt ze de voordelen op. “Het scheelt toch dat we niet bij iedereen langs moeten gaan om te zeggen dat ze beneden kunnen eten.”

Volgens Ten Brink wordt de menselijke maat in het verpleeghuis niet uit het oog verloren. “De technologie kan niet de zorg overnemen. Het zorgpersoneel blijft ontzettend belangrijk. Maar Tessa neemt een stukje werk over en die tijd kunnen we anders besteden.”

‘Niet doorlopend als kwetsbaar bestempelen’

Ook Helder denkt dat robots “zeker niet” de tekorten volledig oplossen, maar “het kan wel een substantieel deel zijn. Maar we moeten er vooral voor zorgen dat ouderen actief blijven. Ze moeten naar buiten durven blijven gaan, waardoor ze in beweging blijven”. Daarbij kan bijvoorbeeld een heupairbag uitkomst bieden, zegt de minister.

“We moeten mensen niet doorlopend als heel kwetsbaar bestempelen. We moeten ernaar kijken hoe mensen hun eigen kracht houden en hun eigen netwerk en moeten de zorg dichtbij organiseren. Dat willen mensen zelf vaak ook”, besluit ze.

LEES OOK: Vier op tien Nederlanders wil hogere zorgpremie voor mensen met ongezonde levensstijl

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Sven Op 1

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp. Wat hem betreft is de maat dan ook vol. “Het is een onhoudbare situatie, en ik heb geen geduld.” Als er geen andere weg mogelijk is, adviseert hij daarom dan ook desnoods het Vluchtelingenverdrag en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) op te zeggen.

Sven Op 1 is nu te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Podcast Het Misdaadbureau

Minister Dilan Yeşilgöz vertelt waarom zij straatintimidatie wil verbieden. Wie zijn de daders? Laten ze zich weerhouden door een boete? En zijn er genoeg handhavers om daadwerkelijk in te grijpen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz, burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch en gedragspsycholoog Dané Mulder. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Nu te beluisteren in je favoriete podcastapp!

Verdachte fataal ongeval A59 filmde zijn snelheid: 250 km per uur

De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed…

Lees meer

Meerdere Jumbo-winkels verbannen sigaretten: ‘Niet meer van deze tijd’

Minstens vier Jumbo winkels stoppen een jaar eerder dan gepland met de verkoop van sigaretten, zo blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Het gaat…

Lees meer

Overleden chauffeur na aantal dagen aangetroffen in cabine van truck

Op een parkeerplaats in Eindhoven heeft de politie dinsdagnacht een overleden vrachtwagenchaffeur gevonden. Dat meldt Omroep Brabant. Vermoedelijk lag de man er al enkele dagen….

Lees meer

Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is “niet blij” met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12…

Lees meer

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat…

Lees meer

Aantal mensen in bijstand blijft dalen door krappe arbeidsmarkt

Het aantal mensen in de bijstand loopt steeds verder terug, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van eerste voorlopige cijfers. Sinds begin 2013…

Lees meer

Seksueel grensoverschrijdend gedrag in vrouwengevangenis Nieuwersluis

Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van…

Lees meer

Nederlandse verdachte bij groot Duits onderzoek naar IS-netwerk

In het grote onderzoek naar een financieringsnetwerk van terreurbeweging Islamitische Staat, waarvoor in heel Duitsland invallen zijn gedaan, is ook een Nederlandse verdachte in beeld….

Lees meer

VVD-prominent Henk Kamp over asiel: zeg desnoods internationale verdragen op

Het aantal asielzoekers dat Nederland staat te wachten “is niet op een verantwoorde manier op te vangen”, stelt oud-minister Henk Kamp in het WNL-radioprogramma Sven…

Lees meer

Bergkamp stuurt brief aan Twitter: neem directe actie tegen dreigtweets aan Kamerleden

Twitter moet “directe actie” en “serieuze stappen” nemen tegen bedreigende en gewelddadige tweets richting Tweede Kamerleden, zegt Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Ze schrijft een brief aan…

Lees meer