main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 mei 2022 — 14:28

Vier op tien Nederlanders wil hogere zorgpremie voor mensen met ongezonde levensstijl

Vier op de tien Nederlanders vindt dat mensen met een ongezonde levensstijl een hogere zorgpremie moeten betalen. Dat meldt Zorginstituut Nederland op basis van een onderzoek onder 2000 Nederlanders. Een kleine 19 procent van de ondervraagden vindt het zelfs terecht om voorrang te krijgen in de zorg op mensen met een ongezonde levensstijl.

Zes op de tien vindt dat huisartsen hun patiënten moeten wijzen op een gezonde levensstijl. Volgens Zorginstituut Nederland staat “de bereidheid om mee te betalen aan de zorg voor mensen met een ongezonde leefstijl onder druk”. 70 procent zegt “een eigen verantwoordelijkheid te voelen bij het goed en betaalbaar houden van de zorg”.

Bijna de helft van de Nederlanders, een kleine 45 procent, is bereid om meer zorgpremie te betalen om de kwaliteit van de zorg op peil te houden. Van de ondervraagden wil ongeveer een kwart wel een hogere premie betalen, als daardoor de kwaliteit van de zorg voor henzelf goed blijft.

‘Oppassen met individu verantwoordelijk te maken’

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Maarten van Ooijen vindt dat we “een beetje moeten oppassen met het individu verantwoordelijk te maken. Op een bepaalde manier heeft het ook te maken met hoe we als collectief de samenleving inrichten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hij vindt dat er “een behoorlijk tandje bij moet” om de preventiedoelen van het kabinet rond een gezonde levensstijl te halen. “We moeten een aantal stevigere maatregelen afkondigen. Welke dat worden, bestuderen we. Maar er zijn wel degelijk maatregelen mogelijk.”

Zo wil hij naar de mogelijkheid kijken om gemeenten meer bevoegdheden te geven om zo “paal en perk” te stellen aan bijvoorbeeld het aantal fastfoodketens in een straat of het aantal reclame-uitingen van ongezond eten. “Het aantal ongezonde plekken in arme wijken is hoger dan in rijke wijken. Dan is het niet zo verwonderlijk dat er in die armere wijken vaker ongezond gegeten wordt.”

De bewindspersoon vindt dat we “als samenleving de verantwoordelijkheid moeten voelen”. Volgens hem komt het kabinet mogelijk voor de zomer met een plan om gezond eten betaalbaarder te maken.

‘We moeten keuzes maken’

Zorginstituut Nederland vraagt vanaf vandaag met de campagne ‘de zorg van morgen’ aandacht voor de toekomst van de zorg. De kosten stijgen, evenals het aantal mensen dat in de toekomst zorg nodig zal hebben. “Als er niets verandert, zullen patiënten in de nabije toekomst niet langer in alle gevallen kunnen rekenen op goede zorg”, stelt Sjaak Wijma, voorzitter van de raad van bestuur van het Zorginstituut. “We moeten bedenken wat we belangrijk vinden in de zorg, keuzes maken en elkaar daaraan houden.”

Het anders organiseren van de zorg is een populaire manier om de almaar stijgende zorgkosten te drukken en de zorg toegankelijk te houden. 70 procent ziet dit zitten. Zo moet volgens een meerderheid meer focus komen te liggen op het voorkomen van ziekten, in plaats van die behandelen. Ook moet het maken van gezondere voedingskeuzes makkelijker en goedkoper worden gemaakt.

LEES OOK: OMT-lid Bonten: ‘Als we tijdig ingrijpen, is lockdown niet nodig’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer