main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 mei 2022 — 13:08

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector een volumegroei verwacht van 30 tot 35 procent. Een volledig herstel na de coronaperiode wordt pas in 2023 verwacht.

“De vooruitzichten voor de horeca zijn rooskleuriger dan de afgelopen twee jaren”, schrijft ING in haar rapport ‘Horeca op volle kracht vooruit’.

Uit het rapport werden enkele punten belicht, zoals de volumegroei. De horecasector kan in 2022 naar verwachting groeien tot wel 35 procent. “De voorwaarde daarbij is wel dat er later dit jaar geen nieuwe lockdown voor de horeca komt.”

Evenementen

Het heeft er mede mee te maken dat veel mensen de afgelopen twee jaar willen inhalen wat betreft etentjes, een avondje doorzakken in de kroeg of een feest buiten de deur. Maar ook de nodige events die dit jaar voor de deur staan zorgen voor een flinke impuls. “Zoals Koningsdag, het WK voetbal, de Formule 1 in Zandvoort en de eerste drie etappes van de Spaanse wielerronde Vuelta in Utrecht en Noord-Brabant”, is in het rapport te lezen.

Het wil echter niet zeggen dat de horecasector terug is op het niveau van voor de pandemie. “Daar zal pas in 2023 sprake van zijn met een verwachte volumegroei rond de 10 procent.”

Verschillen in mate van herstel

ING plaatst nog wel een kleine kanttekening bij het herstel van de horeca. Er zitten namelijk verschillen in mate van herstel. De bedrijven met een afhaal -en bezorgservice werden tijdens de lockdown relatief minder hard geraakt.

Die bedrijven zaten volgens ING eind 2021 weer op het niveau van 2019. “Dit geldt niet voor restaurants, cafés en hotels. Daar lag de omzet eind 2021 nog altijd fors lager ten opzichte van 2019, variërend van een kwart minder omzet voor restaurants, 40 procent voor cafés en bijna 50 procent lagere omzet voor hotels.”

Kostenplaatje

Veel horecaondernemers moeten de stijgende energie -en personeelskosten doorberekenen in de verkoopprijs van bijvoorbeeld een biertje.

Toch lukt het ondernemers niet altijd om de hogere kosten volledig bij de klant neer te leggen, waardoor de winstmarges onder flinke druk komen te staan. Dat heeft er ook mee te maken dat de inkoopprijs van producten hard stijgt. ING verwacht dat de prijzen in de horeca dit jaar met meer dan 3 procent gaan stijgen.

“Inflatie is heel pittig, zeker als je geen economische groei hebt”, zegt Menno Snel, oud-staatssecretaris van Financiën, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat is een combinatie die je niet te lang kunt volhouden.”

LEES OOK: Personeelstekorten in horeca vragen op Koningsdag om creatieve oplossingen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine

Komende weken trekt WNL In de Kantine door het land met een speciale zomereditie. Deze zaterdag presenteert Fidan Ekiz live vanuit de Grolsch Veste in Enschede, tijdens de wedstrijd van de Oranjeleeuwinnen tegen Finland, een gesprek met Pieter Omtzigt – Tweede Kamerlid, Twentenaar, vader en voetballiefhebber. Ook te gast: Marinus den Hartogh, mede-oprichter van De Nieuwe Denktank die ‘het debat terug naar het midden’ wil brengen.

Luister zaterdag naar WNL In de Kantine Zomereditie, van 18-19u op NPO Radio 1!
KLM raadt reizigers af maandag met de auto naar Schiphol te komen vanwege boerenprotesten

Reizigers die maandag met een KLM-vlucht vanaf Schiphol vertrekken doen er verstandig aan niet met de auto naar de luchthaven te komen. Dat meldt de…

Lees meer

VNO-NCW-voorzitter: vrije val van Nederlands vestigingsklimaat moet stoppen

Nederland moet oppassen dat het vestigingsklimaat niet in een vrije val komt. Daarvoor waarschuwt Ingrid Thijssen, voorzitter van ondernemersvereniging VNO-NCW, in een opiniestuk in NRC….

Lees meer

Johan Remkes gaat bemiddelen tussen boeren en politiek

VVD-coryfee en voormalig commissaris van de Koning in Limburg, Johan Remkes, is aangewezen als bemiddelaar die gesprekken tussen boeren en de politiek moet leiden. De…

Lees meer

Oekraïne erkent dat Rusland controle heeft over oostelijke stad Lisitsjansk

De strategisch gelegen Oost-Oekraïense stad Lisitsjansk is in Russische handen gevallen, erkennen verschillende Oekraïense militaire bronnen. “In de regio Donetsk concentreren de bezetters zich op…

Lees meer

Nog twee arrestaties om openlijke geweldpleging bij huis minister Van der Wal

De politie heeft nog eens twee mannen aangehouden die worden verdacht van openlijke geweldpleging bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal op dinsdagavond….

Lees meer

Jongeren teisteren COC Limburg, expo Pride Photo beklad: respectloze actie

Het pand van het COC in Maastricht wordt al een tijd geteisterd door jongeren die er binnendringen, gaan schreeuwen, flyers meenemen om die vervolgens op…

Lees meer

Zelenski veroordeelt raketaanval op flatgebouw Odessa, Russen hebben strategisch gelegen stad ‘volledig omsingeld’

De Oekraïense president Volodimir Zelenski zegt dat de Russische raketaanval op een flatgebouw in Odessa geen ongeluk was, maar een doelgerichte aanval. Hij noemde het…

Lees meer

Boeren blokkeren ijsbedrijf van D66-Tweede Kamerlid Romke de Jong en eisen gesprek: ‘Niet op deze manier’

Boeren hebben zaterdagochtend het ijsbedrijf van Tweede Kamerlid Romke de Jong (D66) in het Friese Gorredijk geblokkeerd met trekkers. De gemeente moet beslissen of de…

Lees meer

Oud-minister Arie Pais (VVD) overleden

Oud-minister Arie Pais is op 25 juni overleden, blijkt uit een rouwadvertentie in NRC. Pais was de eerste liberale minister van Onderwijs na de oorlog….

Lees meer

Farmers Defence Force verwacht dat boerenprotesten maandag ‘heel groot’ worden

De boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) heeft “geen idee wat er maandag allemaal gaat gebeuren”, aldus vice-voorzitter Jos Ubels zaterdag. “Maar dat er wat gaat…

Lees meer

Inbouwen van geheime ruimte in vervoersmiddel wordt illegaal

Het wordt illegaal om een geheime ruimte in een auto of vrachtwagen in te bouwen. Die kunnen namelijk dienen als opslag of vervoer van wapens…

Lees meer

Zes mensen zwaargewond na frontale botsing vlakbij Meppel, waaronder vijf kinderen

Vijf van de zes mensen die zwaargewond zijn geraakt door een frontale botsing bij Meppel, zijn kleine kinderen. Hoe oud ze precies zijn, is onduidelijk. Door…

Lees meer

Ontvang de gratis WNL Vandaag Nieuwsbrief

Iedere dag de actualiteit gratis in je mailbox.

Schrijf je in