main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Op1 - 13 mei 2022 — 23:36

Inflatie vormt ook dreiging voor middenklasse: ‘Een derde van de mensen onder de 50 heeft nog geen 3000 euro buffer’

De inflatie is al maandenlang torenhoog. Lage inkomens hebben het al loeizwaar en nu komen ook de middeninkomens steeds meer in de financiële problemen. “De energierekening blijft de allergrootste boosdoener”, zegt presentator bij Radar Antoinette Hertsenberg in Op1 op NPO 1.

Mensen “schrikken zich werkelijk een hoedje” als zij de energierekening te zien krijgen en blijkt dat de prijzen toch hoger liggen dan zij hadden verwacht, zegt Hertsenberg. “En als je dan weet dat het NIBUD berekent heeft dat de woonlasten van huishoudens in Nederland 40 tot 65 procent van het netto jaarinkomen zijn.” De mensen van onder de 50, die een duur huis gekocht hebben of duur huren, hebben ook bijna geen buffer meer over om harde klappen op te vangen. “Een derde van die mensen heeft nog geen 3000 euro op de bank staan.”

Tekst gaat verder onder tweet

In Nederland zijn huishoudens veel geld kwijt aan energielasten. Voor een deel wordt dit gecompenseerd door het kabinet. Nog niet genoeg, zo lijkt het. “Nog steeds zien wij op de rekening die wij krijgen dat er ontzettend veel energiebelasting op zit”, concludeert Hertsenberg.

De hoge energierekening is een wereldwijd probleem, maar Nederland steekt er volgens Hertsenberg ver bovenuit in vergelijking met andere landen. Dat heeft ermee te maken dat Nederland een gasland is. “In 2013 betaalde Nederland aan energiebelasting 18 cent per kubieke meter gas. Dat is inmiddels gestegen tot 36 cent per kubieke meter gas”, zegt Hertsenberg. Anderzijds is dat ook het gevolg van duurzaamheid. “Als die duurzaamheid ertoe leidt dat mensen nu de rekening niet meer kunnen betalen en ook niet meer de verduurzaming van hun huis kunnen betalen. Dan snijd je je in je eigen vingers.”

Compenserende maatregel

Jean Dohmen, financieel journalist bij Het Financieele Dagblad, steunt de woorden van Hertsenberg dat de compensatie van het kabinet niet overal voldoende is. Vooral omdat het geld niet eerlijk verdeeld is. Hij noemt als voorbeeld de mensen die voordat de energieprijzen explosief stegen, hun energiecontract voor een paar jaar hebben laten vastleggen. “Zij krijgen een soort koopkracht plus dankzij die compenserende maatregel. Het betekent dus dat een deel van het geld niet terecht komt bij de mensen die het het hardst nodig hebben.” Het blijft een groot probleem, gaat Dohmen verder. “Dat is ook zo verraderlijk aan al die inflatiegolven en het koopkrachtverlies. Het slaat heel oneven gaten in het budget van mensen.”

“Mensen die gewoon een voltijd baan hebben die moeten hun rekeningen kunnen betalen”, zegt Dohmen. Toch komen ook zij in de problemen en dat moet niet kunnen, vindt Dohmen. “Die moeten niet aan het eind van de maand tot de conclusie komen dat de maand eigenlijk vijf dagen te lang duurt en dat de rekeningen blijven liggen. Dat is niet fair. Daar ligt wel een taak voor het kabinet.”

Oplossing

Een mogelijke oplossing ligt op de arbeidsmarkt. “Die is nu heel krap. Er zijn 370.000 vacatures. Dus daar liggen zeker mogelijkheden”, zegt Dohmen. Volgens Hertsenberg moet er “nog een keer gekeken worden naar de energiebelasting”. Dat zou het meeste voor de mensen betekenen, zegt zij.

LEES OOK: Inflatie blijft op hoog niveau, voedselprijzen stijgen explosief: ‘Supermarkt over hele linie duurder’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het gebrek aan duidelijkheid dit kabinet nekken?

Met een sisser is de eerste kabinetscrisis vorige week afgelopen. Premier Schoof kreeg de handen op elkaar voor de asielmaatregelen, maar daarmee is een volgende crisis niet uit de weg. Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Marijke Vuik, voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland
  • Mark van den Anker van wepublic
  • Riek Siertsema van Aannemersfederatie Nederland

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Rutte en Von der Leyen: NAVO en EU gaan nauwer samenwerken

De NAVO en de Europese Unie gaan nauwer samenwerken, hebben NAVO-chef Mark Rutte en Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd, na een ontmoeting in…

Lees meer

Alleenrecht om op hoofdrailnet te rijden blijft voorlopig bij NS

NS hoeft voorlopig nog geen concurrentie te vrezen op het Nederlandse hoofdspoor. Ook als de rechter de vervoervergunning voor de belangrijkste spoortrajecten terugdraait, mag NS…

Lees meer

Flexwoningen blijken flop: ‘Hugo de Jonge wilde scoren, maar niemand wil in een kippenhok wonen’

Het razendsnel plaatsen van flexwoningen werd gezien als een droomoplossing voor de woningcrisis, maar het plan is uitgedraaid op een totale flop. Het Planbreau voor…

Lees meer

Marnix van Rij (IMF): ‘Wereldwijde schulden echt riskant’

De wereldwijde schulden vormen een steeds groter gevaar. Daarvoor waarschuwt oud-staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst), die vrijdag begint als plaatsvervangend bewindvoerder bij het…

Lees meer

Het zero-emissiebeleid in binnensteden ‘maakt Nederland tot een lappendeken’

Niet invoeren of wel invoeren en zo ja, per wanneer? Het gesteggel over het invoeren van het zero-emissiebeleid binnensteden gaat door. Het kabinet ziet het…

Lees meer

Heeft de horeca een klap gehad door de coronacrisis? Ja, maar inmiddels zijn er meer restaurants dan voor de pandemie

De horeca lijkt zich aardig herpakt te hebben na de coronapandemie. Want waar het er even op leek dat het ene na het andere restaurant…

Lees meer