main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 mei 2022 — 10:33

Inflatie blijft op hoog niveau, voedselprijzen stijgen explosief: ‘Supermarkt over hele linie duurder’

De inflatie in Nederland is in april minder sterk gestegen, maar blijft op een hoog niveau. De prijzen lagen de afgelopen maand 9,6 procent hoger dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral voedselproducten zijn een stuk duurder geworden, terwijl de energieprijzen juist iets zijn gedaald.

Maar “ook die liggen nog steeds héél veel hoger dan een jaar geleden”, zegt hoofdeconoom bij het CBS Peter Hein van Mulligen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het verschil is iets kleiner dan in maart, maar mede energie zorgt er nog steeds voor dat de inflatie erg hoog is.” In maart gingen de consumentenprijzen nog met 9,7 procent omhoog. Dat was de hoogste inflatie sinds april 1976.

Afgelopen maand had de prijsontwikkeling van energie, zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming, een neerwaarts effect op de inflatie. Energie was in april 136 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 157 procent.

Ook de accijnsverlaging op motorbrandstoffen drukte de inflatie. Voor een liter Euro 95 werd in april aan de pomp gemiddeld 2,09 euro betaald, in maart was dat 2,29 euro. De gemiddelde prijs van een liter diesel daalde van 2,12 euro in maart naar 2,00 euro in april.

Voedselprijzen

Voedingsmiddelen waren daarentegen in april 8,5 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 6,2 procent. De prijsstijging van 10,5 procent van vlees droeg hieraan het meeste bij, maar ook groenten, zuivelproducten, brood en granen werden duurder. “Je ziet het over de hele linie in de supermarkt dat wat je koopt duurder wordt.” Naast voeding had ook een verblijf in een bungalowpark een opwaarts effect op de inflatie.

Maar het zijn dus vooral de prijzen aan de kassa van de supermarkt die nu pijn doen. Dat is voornamelijk het gevolg van de oorlog in Oekraïne. “Het land is een hele belangrijke producent van graan maar ook zonnebloemolie”, zegt Van Mulligen. “Wat ook een rol speelt is dat de hoge energieprijzen doorwerken in de voedselprijzen”, voegt de econoom daaraan toe. “Denk aan de tuinders in het Westland. Voor de tomaten en komkommers die zij telen wordt heel veel gas gebruikt.”

De energieprijzen liepen voor de oorlog al op. “Dat had te maken met het post-coronaherstel. De wereldwijde energiereserves waren erg laag, maar toen de economie aantrok was de vraag naar gas en olie groot. Normaalgesproken worden die reserves dan aangevuld en neemt de inflatie af”, zegt Van Mulligen. “Maar Poetin zorgt er nu voor dat die nog wel even hoog blijft.”

De hoge inflatie “is vooral vervelend voor mensen met lage inkomens en spaarders”, zegt de econoom. “Je spaargeld wordt minder waard. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat als je spaargeld hebt, je niet mag klagen. Mensen met lage inkomens hebben vooral moeite om rond te komen. Ze zijn zomaar een paar tientjes extra kwijt aan boodschappen. En ze hebben de gevolgen al gemerkt op de energierekening.”

Recessie

Economen van de Rabobank waarschuwde afgelopen week voor een recessie bij een volledige boycot van Russische fossiele brandstoffen vanwege de oorlog in Oekraïne. “Er zijn meer instituten die daarvoor waarschuwen. Onlangs nog The Bank of England”, weet Van Mulligen. Maar “de hoge inflatie an sich is geen reden voor recessie. Wel creëert het veel onzekerheid.”

Op dit moment is de uitgangspositie in Nederland nog goed. Van Mulligen: “De werkloosheid is laag en daalt verder, de productie-industrie doet het goed, ook de export. Maar er is een grote dissonant: het consumentenvertrouwen. De inflatie vreet aan je koopkracht. Er zijn veel mensen die denken dat ze misschien minder moet uitgeven om een appeltje voor de dorst te bewaren.”

Voorjaarsnota

Het kabinet sleutelt ondertussen aan de Voorjaarsnota om de tekorten op te vangen. Volgens Van Mulligen kan politiek Den Haag “weinig aan de inflatie doen. Nederland importeert de energie. We hebben zelf geen olie en de hoeveelheid gas is ook niet meer wat het geweest is. Als die grondstoffen duurder worden, importeren we duurdere energie en gaan automatisch de prijzen omhoog. We kunnen proberen de pijn te verdelen, maar uiteindelijk betalen we met zijn allen het prijskaartje.”

LEES OOK: Inflatie zorgt voor duivelse dilemma’s bij mkb’ers, vrees voor toename in arbeidsconflicten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer