main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 mei 2022 — 10:33

Inflatie blijft op hoog niveau, voedselprijzen stijgen explosief: ‘Supermarkt over hele linie duurder’

De inflatie in Nederland is in april minder sterk gestegen, maar blijft op een hoog niveau. De prijzen lagen de afgelopen maand 9,6 procent hoger dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral voedselproducten zijn een stuk duurder geworden, terwijl de energieprijzen juist iets zijn gedaald.

Maar “ook die liggen nog steeds héél veel hoger dan een jaar geleden”, zegt hoofdeconoom bij het CBS Peter Hein van Mulligen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het verschil is iets kleiner dan in maart, maar mede energie zorgt er nog steeds voor dat de inflatie erg hoog is.” In maart gingen de consumentenprijzen nog met 9,7 procent omhoog. Dat was de hoogste inflatie sinds april 1976.

Afgelopen maand had de prijsontwikkeling van energie, zoals elektriciteit, gas en stadsverwarming, een neerwaarts effect op de inflatie. Energie was in april 136 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 157 procent.

Ook de accijnsverlaging op motorbrandstoffen drukte de inflatie. Voor een liter Euro 95 werd in april aan de pomp gemiddeld 2,09 euro betaald, in maart was dat 2,29 euro. De gemiddelde prijs van een liter diesel daalde van 2,12 euro in maart naar 2,00 euro in april.

Voedselprijzen

Voedingsmiddelen waren daarentegen in april 8,5 procent duurder dan een jaar eerder, in maart was dat 6,2 procent. De prijsstijging van 10,5 procent van vlees droeg hieraan het meeste bij, maar ook groenten, zuivelproducten, brood en granen werden duurder. “Je ziet het over de hele linie in de supermarkt dat wat je koopt duurder wordt.” Naast voeding had ook een verblijf in een bungalowpark een opwaarts effect op de inflatie.

Maar het zijn dus vooral de prijzen aan de kassa van de supermarkt die nu pijn doen. Dat is voornamelijk het gevolg van de oorlog in Oekraïne. “Het land is een hele belangrijke producent van graan maar ook zonnebloemolie”, zegt Van Mulligen. “Wat ook een rol speelt is dat de hoge energieprijzen doorwerken in de voedselprijzen”, voegt de econoom daaraan toe. “Denk aan de tuinders in het Westland. Voor de tomaten en komkommers die zij telen wordt heel veel gas gebruikt.”

De energieprijzen liepen voor de oorlog al op. “Dat had te maken met het post-coronaherstel. De wereldwijde energiereserves waren erg laag, maar toen de economie aantrok was de vraag naar gas en olie groot. Normaalgesproken worden die reserves dan aangevuld en neemt de inflatie af”, zegt Van Mulligen. “Maar Poetin zorgt er nu voor dat die nog wel even hoog blijft.”

De hoge inflatie “is vooral vervelend voor mensen met lage inkomens en spaarders”, zegt de econoom. “Je spaargeld wordt minder waard. Aan de andere kant kun je ook zeggen dat als je spaargeld hebt, je niet mag klagen. Mensen met lage inkomens hebben vooral moeite om rond te komen. Ze zijn zomaar een paar tientjes extra kwijt aan boodschappen. En ze hebben de gevolgen al gemerkt op de energierekening.”

Recessie

Economen van de Rabobank waarschuwde afgelopen week voor een recessie bij een volledige boycot van Russische fossiele brandstoffen vanwege de oorlog in Oekraïne. “Er zijn meer instituten die daarvoor waarschuwen. Onlangs nog The Bank of England”, weet Van Mulligen. Maar “de hoge inflatie an sich is geen reden voor recessie. Wel creëert het veel onzekerheid.”

Op dit moment is de uitgangspositie in Nederland nog goed. Van Mulligen: “De werkloosheid is laag en daalt verder, de productie-industrie doet het goed, ook de export. Maar er is een grote dissonant: het consumentenvertrouwen. De inflatie vreet aan je koopkracht. Er zijn veel mensen die denken dat ze misschien minder moet uitgeven om een appeltje voor de dorst te bewaren.”

Voorjaarsnota

Het kabinet sleutelt ondertussen aan de Voorjaarsnota om de tekorten op te vangen. Volgens Van Mulligen kan politiek Den Haag “weinig aan de inflatie doen. Nederland importeert de energie. We hebben zelf geen olie en de hoeveelheid gas is ook niet meer wat het geweest is. Als die grondstoffen duurder worden, importeren we duurdere energie en gaan automatisch de prijzen omhoog. We kunnen proberen de pijn te verdelen, maar uiteindelijk betalen we met zijn allen het prijskaartje.”

LEES OOK: Inflatie zorgt voor duivelse dilemma’s bij mkb’ers, vrees voor toename in arbeidsconflicten

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
– Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind over strenger gevangenisregime
– CDA-Europarlementariër Esther de Lange over de Europese natuurwet van Frans Timmermans
– Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever over Nederland en België. Deze week won de Vlaamse politicus de Pim Fortuynprijs.
– Hoogleraar Jan-Willem van Prooijen en media-ondernemer Sjuul Paradijs over de groei van extremisme en bedreigde politici, zoals Sigrid Kaag

Zondag 10 uur
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling…

Lees meer

Honderden Nederlandse vrouwen hebben recht op schadevergoeding door lekkende implantaten

Het keuringsbedrijf TÜV Rheinland is door de hoogste Franse rechter aansprakelijk gesteld voor de gebrekkige controle op slechte PIP-borstimplantaten. Wereldwijd hebben hierdoor zo’n 20.000 gedupeerde…

Lees meer

Tot nu toe honderden aanhoudingen bij blokkade Extinction Rebellion op A12

Honderden demonstranten die sinds het middaguur de A12 blokkeerden, zijn inmiddels aangehouden en in bussen meegenomen door de politie. Ook actrice Carice van Houten is…

Lees meer

Wat bezielt daders die vrouwen seksueel intimideren?

Naroepen, uitschelden, spugen, achtervolgen of fysiek geweld: het zijn enkele voorbeelden van straatintimidatie. Maar wat bezielt een dader om dit te doen? Gedragspsycholoog Dané Mulder…

Lees meer

Burgemeester Marcouch wil meer opsporingsbevoegdheden voor politie: ‘Bij intimidatie geen interpretatieprobleem krijgen’

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch vindt het een “zinnige” toevoeging als de politie meer bevoegdheden krijgt in het opsporen van daders van seksuele intimidatie. Het…

Lees meer

Minister Yeşilgöz over wet tegen seksuele intimidatie: ‘We zetten de norm en zeggen dat het onacceptabel is’

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz gaat binnenkort een wet voorleggen aan de Tweede Kamer waarmee seksuele intimidatie op straat of online zal worden…

Lees meer

Zijn er drugs met jouw trosje bananen meegelift?

Regelmatig duiken er berichten in de media op van drugsvondsten tussen fruit. De douane heeft het er dus maar druk mee. Zo werd een flinke…

Lees meer

Aalsmeer vindt compensatieregeling omwonenden Schiphol ondermaats

De gemeente Aalsmeer heeft scherpe kritiek op de manier waarop het rijk omwonenden van Schiphol wil compenseren voor geluidsoverlast en het woongenot dat ze daardoor…

Lees meer

Eis van 16 jaar cel tegen Piet S. voor drugshandel en witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag in de rechtbank van Den Haag zestien jaar cel geëist tegen Piet S. voor onder meer drugshandel en het witwassen…

Lees meer

Premier Mark Rutte: samenleving mag bedreigingen niet normaal gaan vinden

Het mag niet zo zijn dat het bedreigen van bijvoorbeeld politici, journalisten of rechters normaal gaat worden, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie….

Lees meer

Gegevens Vodafone Ziggo gestolen en gedeeld in Telegramgroep

Tientallen klanten van Vodafone Ziggo zijn ingelicht over een datalek, meldt het AD. Hun gegevens kwamen via een oud-medewerker in een Telegramgroep met honderden leden…

Lees meer

VVD wil zwaardere opsporingsbevoegdheden voor politie om straatintimidatie tegen te gaan

De VVD wil de politie zwaardere opsporingsbevoegdheden geven om daders van straatintimidatie aan te pakken. VVD-Kamerlid Ingrid Michon pleit in het NPO Radio 1-programma Het…

Lees meer