main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 2 mei 2022 — 13:03

Voorman reisbranche: ‘Vliegen moet duurder, het kan niet anders’

Frank Oostdam, voorzitter van de grootste reisbranche van Nederland, vindt dat de prijzen van vliegtickets moeten stijgen. Dat zei de ANVR-voorzitter vanochtend in Sven op 1. “Naar Barcelona vliegen voor 24 euro kan niet meer. Willen we in een duurzame samenleving leven, dan moeten we accepteren dat vliegen duurder wordt.”

Oostdam blikt terug op een wederom chaotisch weekend op Schiphol, met enorme vakantiedrukte en een flink tekort aan personeel. “Je gaat ervan uit dat een professionele partner als Schiphol het personeel op orde heeft”, aldus Oostdam. “Als dat niet lukt, moet je ze meer betalen.” De ANVR-voorzitter kent de luchthaven als een partner die zijn verantwoordelijkheid neemt, “maar dat is wel iets te laat gebeurd deze keer”.

Zomervakantie

Toch erkent Oostdam dat de personeelsproblemen niet van vandaag op morgen op te lossen zijn. “We moeten er rekening mee houden dat dit tot en met de zomervakantie gaat duren.”

Hij maakt zich zorgen over pakketreizen die via reisorganisaties geboekt zijn en mogelijk door een geannuleerde vlucht in het water kunnen vallen. “De klant krijgt dan zijn geld terug, maar het geboekte hotel wil gewoon zijn geld van de reisorganisatie hebben.” Mocht dit gebeuren, dan gaan organisaties de financiële schade verhalen op Schiphol, bevestigt Oostdam.

Actievere houding kabinet

De reisvoorman ziet graag een actievere houding van het kabinet. Hij noemt minister van Infrastructuur Mark Harbers “verdacht stil”. “Zeker als je kijkt naar wat voor een imagoschade dit veroorzaakt. Dat moet je je als aandeelhouder aantrekken.” Oostdam roept de overheid op tot het verlenen van extra steun voor de luchthaven.

Toch vindt Oostdam zijn eigen reisorganisaties zelf ook onderdeel van het probleem. “We moeten op een andere manier toerisme een vorm gaan geven.” Hogere prijzen zijn volgens de ANVR-voorzitter onvermijdelijk. “Maar dan moet de opbrengst van prijsverhoging ook echt naar verduurzaming van de luchtvaart gaan.”

LEES OOK: Chaos op Schiphol door personeelstekort: ‘Je moet mensen een passend loon geven’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer