Oekraïense burgers keren langzaam terug: ‘Maar nog niet in aantallen dat het leven weer normaal is’
De voorsteden in Kiev liggen nog altijd in puin, maar beetje bij beetje keren burgers weer terug naar Oekraïne. NRC-correspondent Emilie van Outeren is in Kiev en bezocht ook de zwaar bestookte voorsteden van de Oekraïense hoofdstad, waaronder Boetsja. “Kiev is nog een beetje een spookstad. Mensen keren terug, maar nog niet in de aantallen dat het weer normaal leven is”, zegt ze in Goedermorgen Nederland.
De echte verwoestingen zijn goed te zien in de voorsteden, zegt Van Outeren. “Daar zijn mensen nog in de fase van zoeken onder het puin, zoeken naar lichamen, zoeken naar de laatste waardevolle spullen of naar resten van wapens zoals mijnen of andere dingen die kunnen ontploffen.”
Eretitel
Een van de voorsteden die met de grond gelijk is gemaakt is Boetsja, waar enkele weken geleden een bloedbad plaatsvond. De beelden van Boetsja waren schrikwekkend en gingen de hele wereld over.
Honderden Oekraïense burgers lagen dood langs de wegen, sommige zelfs met hun armen achter hun rug vastgebonden. De Russische brigade die van deze oorlogsmisdaden werd beschuldigd, krijgt nu van Poetin een eretitel op basis van heldenmoed en doorzettingsvermogen.
Kiev
Ondanks dat het Russische leger zich heeft teruggetrokken rondom Kiev, komt het leven daar nog niet op gang en heerst er nog altijd veel onrust. “Er is geen elektriciteit, geen water. Er zijn ook nog heel veel zorgen dat het nog niet het einde van de oorlog is voor deze regio”, doelt Van Outeren op de gedachte dat men in Oekraïne denkt dat Kiev nog altijd het hoofddoel van Poetin is, ook al lijkt de focus van de oorlog momenteel op de Donbas te liggen.
De mensen die momenteel in Kiev zijn, kiezen er ook zelf voor om daar te blijven, vertelt Van Outeren. “Die raken er ook wel aan gewend dat elke nacht het luchtalarm afgaat. Of dat er nog aanvallen zijn op militaire doelen aan de rand van de stad.”
Langzaam maar zeker keert er wel een aantal burgers terug naar hun geboorteland. “Nu zijn er dagen dat er meer mensen van Polen naar Oekraïne gaan, dan dat zij van Oekraïne naar Polen vluchten, omdat veel mensen denken: ‘het leven als vluchteling is ook niet geweldig’. En vergeet niet, mannen tussen de 18 en 60 moeten in Oekraïne blijven. Veel gezinnen zijn van elkaar gescheiden en die zijn liever samen”, verklaart Van Outeren.
Wederopbouw
“Wederopbouw begint eigenlijk al meteen. Dat begint al met puinruimen”, zegt hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst. Het echt opnieuw opbouwen van een stad of wijk, vergt echter nog heel veel meer tijd. “En gelukkig maar, want dat moet je goed plannen.”
Van een wederopbouw in het oosten van Oekraïne, in de Donbas-regio, is nog geen sprake. Daar lijkt de strijd nu echt los te barsten. “Humanitaire hulp gaat daar nog door. Er is daar al acht jaar oorlog, dus er is wel een infrastructuur om te helpen. Het probleem wordt straks de toegang, zoals bij belegerde steden als Marioepol. Daar kan bijna geen hulp naartoe.”
LEES OOK: Poetin: sancties tegen Rusland ‘eigen doelpunt’ van het Westen
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Waarom staat Nederland bol van de Amerikaanse verkiezingen?
In elke talkshow, radioprogramma en krantenartikel gaat het de laatste week over niets anders dan de Amerikaanse verkiezingen. Elk detail in de campagne van zowel de Democraten als de Republikeinen wordt uitvoerig besproken of beschreven. Maar waarom maken we ons in dit kikkerlandje zo druk over de verkiezingen aan de andere kant van de oceaan?
Luister het in de podcast via je favoriete app!
Heeft de monarchie economische waarde?
Dat Donald Trump is gekozen tot de volgende president van de Verenigde Staten kan zorgen voor nieuwe risico’s voor de financiële stabiliteit van Europa. Dit…
Lees meerWopke Hoekstra kan de komende vijf jaar aan de slag als Europees Commissaris voor Klimaat en Schone Groei. Hij krijgt ook belastingen in zijn portefeuille….
Lees meerStaatssecretaris Chris Jansen (Infrastructuur en Waterstaat) heeft nog geen definitief besluit genomen over de vraag of de plannen voor de Lelylijn en de Nedersaksenlijn naar…
Lees meerNog geen twee jaar na het stoppen van Nick & Simon heeft Nick Schilder zich ontpopt tot een volwaardig soloartiest. Zijn muziek doet het goed…
Lees meerAls het in Duitsland tot nieuwe verkiezingen komt, gaat FDP niet samenwerken met de radicaal-rechtse AfD. Dat zegt Bondsdaglid namens de FDP Otto Fricke in…
Lees meerDe opgestapte staatssecretaris Folkert Idsinga is van X gegooid. Met dat opmerkelijke nieuws kwam De Telegraaf woensdag naar buiten. Idsinga zou op het medium een…
Lees meerAlex Pastoor nam afgelopen zomer onverwacht afscheid van het trainersvak in de voetballerij. De voormalige profvoetballer loodste Almere City naar de Eredivisie en wist de…
Lees meerHet Jordan Montessori Lyceum in Zeist heeft de ‘controle-app’ Magister de komende twee maanden afgesloten voor ouders. Wat schrijver Kluun betreft volgen meer scholen. ”Slechte…
Lees meerNog een week kan er gestemd worden op de zes genomineerde boeken voor de NS Publieksprijs. Schrijver Kluun schoof donderdagochtend aan bij Goedemorgen Nederland om…
Lees meerTechmiljardair Elon Musk stak miljoenen in de campagne van Donald Trump en zijn mediaplatform X gebruikte hij om actief campagne te voeren voor de gekozen…
Lees meerDe politieke toekomst in Brussel van Eurocommissaris Wopke Hoekstra wordt donderdagochtend bepaald. De CDA’er ondergaat van 09.00 tot 12.00 uur een stevige ondervraging van het…
Lees meerDe verslagen Democratische presidentskandidaat Kamala Harris heeft haar aanhang opgeroepen om de overwinning van Trump in de Verenigde Staten te accepteren. “We zullen hem helpen met…
Lees meerDe Duitse regeringspartij FDP heeft al zijn ministers teruggetrokken uit de coalitie. Het besluit volgt op het ontslag van minister van Financiën Christian Lindner door…
Lees meerMet Donald Trump als gekozen president van de Verenigde Staten is Europa in een nieuwe realiteit terechtgekomen, maar Amerika heeft ons ook nodig. Dat zegt…
Lees meerIn tegenstelling tot een aantal brancheorganisaties zijn veel ondernemers in Nederland blij met de overwinning van Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. “In ons kleine…
Lees meer