main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2022 — 09:53

Poetin: sancties tegen Rusland ‘eigen doelpunt’ van het Westen

De Russische president Vladimir Poetin noemt de huidige westerse sancties tegen zijn land “een eigen doelpunt”. Hij wees maandag op de verslechterde westerse economie, die volgens hem het gevolg zijn van de sancties die tegen Rusland zijn afgekondigd. “We kunnen nu volledig verklaren dat het beleid met betrekking op Rusland heeft gefaald”, zei Poetin.

Hij noemde de Westerse strategie tegen Rusland een “economische Blitzkrieg”, die volgens hem “niet succesvol blijkt. De sancties scoorden in het doel van de initiatiefnemers”. Hij doelde naar eigen zeggen op “de stijgende inflatie, werkloosheid en de verslechtering van de economische dynamiek in de Verenigde Staten en Europa”. En “de dalende levensstandaard voor Europeanen en de devaluatie van hun spaargeld”.

Rusland is doelwit van zware economische sancties van de westerse landen naar aanleiding van de aanval op Oekraïne die 24 februari is begonnen. Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas en olie en van andere belangrijke grondstoffen.

Volgens The Financial Times staat Rusland voor een van de ergste economische crises sinds begin jaren negentig toen de Sovjet-Unie net uiteen gevallen was en er economische chaos heerste. Rusland zou dit jaar zijn bruto binnenlands product met zeker 11 procent zien krimpen. Volgens Poetin stabiliseert echter de economie van zijn land, inclusief de inflatie van rond de 17,5 procent.

‘Pure flauwekul’

Volgens bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden Frans Osinga is de metafoor van Poetin “pure flauwekul”, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Een ‘economische Blitzkrieg’ was nooit de intentie. Sancties werken traag.” En volgens Osinga hebben de westerse maatregelen “wel degelijk impact, ook op de militaire industrie”.

Zo hebben de Russen “sommige productielijnen van T72- en T80-tanks al stil moeten leggen. Hetzelfde geldt voor de productie van luchtafweerraketten omdat ze bepaalde middelen niet meer uit het Westen kunnen krijgen”, aldus Osinga. De zich voortslepende strijd in Oekraïne is een zware kostenpost voor de Russische staat.

Ondertussen wordt Oekraïne volop door het Westen gesteund, weet hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst. “De Wereldbank is een hele grote speler en zorgt ervoor dat Oekraïne door kan gaan als overheid en dat salarissen en pensioenen betaald blijven worden. Zaaigoed wordt ook weer gepland, zoals tarwe. En er is een groot fonds opgezet. Nederland heeft daar een groot aandeel in gehad en heeft in maart 80 miljoen euro bijgedragen”, legt ze uit.

Biden niet naar Kiev

De Verenigde Staten overwegen Rusland toe te voegen aan de lijst van staatssponsoren van terrorisme. Dat zou betekenen dat er nog meer sancties tegen het land ingesteld kunnen worden. Op de lijst staan op dit moment landen als Noord-Korea, Syrië, Cuba en Iran.

Een woordvoerder van Joe Biden heeft ondertussen laten weten dat de Amerikaanse president voorlopig geen bezoek brengt aan Kiev, ondanks een uitnodiging van zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski. Mocht Biden overigens wél plannen hebben om Kiev te bezoeken, wordt dat vanwege veiligheidsredenen vooraf niet bekendgemaakt.

LEES OOK: Zelenski: Oekraïne kan binnenkort kandidaat-lid EU worden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer