main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 april 2022 — 09:53

Poetin: sancties tegen Rusland ‘eigen doelpunt’ van het Westen

De Russische president Vladimir Poetin noemt de huidige westerse sancties tegen zijn land “een eigen doelpunt”. Hij wees maandag op de verslechterde westerse economie, die volgens hem het gevolg zijn van de sancties die tegen Rusland zijn afgekondigd. “We kunnen nu volledig verklaren dat het beleid met betrekking op Rusland heeft gefaald”, zei Poetin.

Hij noemde de Westerse strategie tegen Rusland een “economische Blitzkrieg”, die volgens hem “niet succesvol blijkt. De sancties scoorden in het doel van de initiatiefnemers”. Hij doelde naar eigen zeggen op “de stijgende inflatie, werkloosheid en de verslechtering van de economische dynamiek in de Verenigde Staten en Europa”. En “de dalende levensstandaard voor Europeanen en de devaluatie van hun spaargeld”.

Rusland is doelwit van zware economische sancties van de westerse landen naar aanleiding van de aanval op Oekraïne die 24 februari is begonnen. Rusland is een belangrijke leverancier van aardgas en olie en van andere belangrijke grondstoffen.

Volgens The Financial Times staat Rusland voor een van de ergste economische crises sinds begin jaren negentig toen de Sovjet-Unie net uiteen gevallen was en er economische chaos heerste. Rusland zou dit jaar zijn bruto binnenlands product met zeker 11 procent zien krimpen. Volgens Poetin stabiliseert echter de economie van zijn land, inclusief de inflatie van rond de 17,5 procent.

‘Pure flauwekul’

Volgens bijzonder hoogleraar oorlogsstudies aan de Universiteit Leiden Frans Osinga is de metafoor van Poetin “pure flauwekul”, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Een ‘economische Blitzkrieg’ was nooit de intentie. Sancties werken traag.” En volgens Osinga hebben de westerse maatregelen “wel degelijk impact, ook op de militaire industrie”.

Zo hebben de Russen “sommige productielijnen van T72- en T80-tanks al stil moeten leggen. Hetzelfde geldt voor de productie van luchtafweerraketten omdat ze bepaalde middelen niet meer uit het Westen kunnen krijgen”, aldus Osinga. De zich voortslepende strijd in Oekraïne is een zware kostenpost voor de Russische staat.

Ondertussen wordt Oekraïne volop door het Westen gesteund, weet hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw Thea Hilhorst. “De Wereldbank is een hele grote speler en zorgt ervoor dat Oekraïne door kan gaan als overheid en dat salarissen en pensioenen betaald blijven worden. Zaaigoed wordt ook weer gepland, zoals tarwe. En er is een groot fonds opgezet. Nederland heeft daar een groot aandeel in gehad en heeft in maart 80 miljoen euro bijgedragen”, legt ze uit.

Biden niet naar Kiev

De Verenigde Staten overwegen Rusland toe te voegen aan de lijst van staatssponsoren van terrorisme. Dat zou betekenen dat er nog meer sancties tegen het land ingesteld kunnen worden. Op de lijst staan op dit moment landen als Noord-Korea, Syrië, Cuba en Iran.

Een woordvoerder van Joe Biden heeft ondertussen laten weten dat de Amerikaanse president voorlopig geen bezoek brengt aan Kiev, ondanks een uitnodiging van zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski. Mocht Biden overigens wél plannen hebben om Kiev te bezoeken, wordt dat vanwege veiligheidsredenen vooraf niet bekendgemaakt.

LEES OOK: Zelenski: Oekraïne kan binnenkort kandidaat-lid EU worden

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer