Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Lale Gül overweegt verhuizing naar buitenland door bedreigingen

Redactie

Lale Gül overweegt tijdelijk naar het buitenland te verhuizen uit vrees voor de nieuwe stortvloed aan bedreigingen die mogelijk haar kant op komt. Dit omdat er binnenkort meerdere vertalingen van haar autobiografische roman Ik ga leven verschijnen, net als een verfilming. "Ik krijg nog steeds bedreigingen en heb ook zorgen om wat er gebeurt als de vertalingen van Ik ga leven zijn uitgekomen", vertelt ze aan NU.nl.

Op 10 april is de Duitse versie van het boek verschenen. "In Duitsland is een grote Turkse gemeenschap die misschien wel boze berichten gaat sturen", zegt Gül. "Dan komen ook nog de Franse en Engelse vertaling eraan en de film, dus dat maakt mogelijk weer nieuwe dingen los. Veel mensen ervaren het als belediging van geloof en vinden dat ik een soort gevaar ben en andere meisjes kan beïnvloeden."

Doodsbedreigingen

In haar boek schrijft Gül over haar jeugd in Amsterdam-West. Ze groeide op in een conservatief moslimgezin en als meisje werd haar veel verboden. Nadat haar boek verscheen kreeg ze te maken met veel bedreigingen vanuit islamitische kringen. De negentienjarige Oguz Ö. bedreigde haar met de dood en werd daarvoor vastgezet. Hij is inmiddels weer vrijgekomen.

Stoppen met schrijven wil Gül niet, al geeft ze toe daar vaak over te hebben nagedacht. "Ik kon ervoor kiezen om na mijn eerste boek in de vergetelheid te raken en een andere baan te vinden. Maar dit is wat ik wil doen, zeker omdat ik merk dat mijn boek veel losmaakt en ik dagelijks berichten krijg van mensen in eenzelfde soort situatie."

Schrijven geeft haar energie die ze "nergens anders uit kan halen". Maar: "Helaas gaat dat gepaard met een hoge prijs die ik daarvoor moet betalen. Ik heb altijd beveiliging bij me."

'Ontzettend stoere vrouw die geen blad voor de mond neemt'

Algemeen Dagblad-hoofdredacteur Rennie Rijpma, te gast in Goedemorgen Nederland, omschrijft Gül als een "ontzettend stoere vrouw die geen blad voor de mond neemt". Gül had de afgelopen zomer een column in de krant. "Ook toen was het al een precaire situatie voor haar. Ze maakt haar eigen afweging om alles te schrijven wat zij wil en moet dat bekopen met haar veiligheid."

Ook andere columnisten in het AD krijgen met bedreigingen te maken, al zijn die volgens Rijpma soms anders van aard. "Ik denk dat de situatie bij Lale nog wel iets anders is, omdat het ook echt betrekking heeft op haar familie. De bedreigingen van ander columnisten komen misschien vaak van verder weg."

Als hoofdredacteur probeert Rijpma er zo veel mogelijk te zijn voor de mensen voor wie ze verantwoordelijk is. "En om aangifte te doen wanneer dat nodig is." De hoofdredacteur waarschuwt ook dat men geen blad voor de mond moet nemen. "Want als je je hierdoor laat gijzelen kom je ook op een terrein waar je eigenlijk niet wil zijn."

LEES OOK: Lale Gül: ‘De PVV is ordinair en onbeschaafd, daar heb je niets aan’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau