main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 12 december 2021 — 12:36

Lale Gül: ‘De PVV is ordinair en onbeschaafd, daar heb je niets aan’

Schrijfster en opiniemaker Lale Gül brak door met haar islamkritische boek Ik ga leven over haar strenge islamitische opvoeding en is voorvechter van de vrijheid van meningsuiting, maar met de PVV van Geert Wilders wil ze niets te maken hebben. Ze noemt die partij onbeschaafd.

Dat zegt ze naar aanleiding van een tweet van partijleider Wilders, waarin hij D66-Tweede Kamerlid Fonda Sahla vergeleek met een IS-strijder. Wilders plaatste een foto van Sahla, waarop zij met een hoofddoek en mondkapje in de Tweede Kamer te zien is. ‘Nee, het is geen Isis-aanval, maar een D66-Kamerlid’, schreef hij daarbij.

“Dat vind ik zo jammer aan die partij. Het is altijd onder de gordel, altijd ordinair en onbeschaafd”, zegt Gül in WNL Op Zondag op NPO 1. “Je kan je als iemand die serieus seculier is uit de allochtone gemeenschap niet verbinden of associëren met zo’n partij. Dat islamkritische wat ze hebben associëren ze weer met ‘minder Marokkanen’ en de kopvoddentaks, et cetera. Daar heb je niks aan.” Gül vindt dat “jammer”.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Weinig steun uit progressieve kringen

Het is voor de 24-jarige schrijfster lastig om aansluiting te vinden bij de verschillende politieke stromingen. Zo krijgt ze ook regelmatig kritiek uit progressieve hoek, bijvoorbeeld na publicatie van haar boek. “Ook van schrijvers, zoals Abdelkader Benali en Jamal Ouariachi. Ze hebben me helemaal afgebrand. Ze vonden mijn boek tenenkrommend slecht, niet geloofwaardig en niet overtuigend. Dat ik denk: wat is jullie probleem?”

Ook werd haar boek door recensent Warda El Kaddouri van de Groene Amsterdammer volgens Gül omschreven als ‘extreemrechts’. “Hoe kom je erbij?”, vraagt ze zich af. “Er komt niet veel steun uit die kringen.”

‘Wat is een belediging?’

Zo had ze eerder een discussie met de progressieve cabaretier Freek de Jonge. “Hij beweerde dat als je iemand beledigt, dat net zo erg is als dat je iemand een klap voor de kop geeft”, vertelt Gül. “Daar wond ik mij wel over op, want dan geef je al die moslims die zeggen ‘ik ben beledigd door jouw boek’ gelijk.”

Ze vindt het “een hele kwalijke gedachte dat dingen die beledigend zijn niet kunnen. Dan kom je ook aan het werk van bijvoorbeeld cartoonisten en aan het hele principe van vrijheid van meningsuiting”. Ze vindt dat de grens van vrijheid van meningsuiting ligt bij het oproepen tot geweld.

VVD

Gül is wel positief opgevallen bij de VVD, vertelt ze. In welke rol de partij een toekomst voor haar zag, zegt ze niet. Ook sluit ze zich niet aan bij de partij. “Ik heb voorlopig geen politieke ambities.”

LEES OOK: Lale Gül: ‘Ik wil een platform oprichten voor moskeeverlaters’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer

Weer massale Israëlische betoging tegen Netanyahu

Tienduizenden hebben in de Israëlische stad Tel Aviv en andere plaatsen betoogd tegen het beleid van premier Benjamin Netanyahu en voor de vrijlating van de…

Lees meer