NAVO versterkt gevechtsgroepen oostelijke lidstaten: ‘Met name om Moskou te waarschuwen’
De NAVO wordt in de oostelijke lidstaten versterkt. De Nederlandse Luchtmobiele Brigade blijft langer in Roemenië om Rusland af te schrikken. Ook gaan er zogenoemde battlegroups richting Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije. De battlegroups die al aanwezig waren in de Baltische Staten worden in grootte verdubbeld.
"De opbouw van de troepenmacht van de NAVO heeft met name de bedoeling om Moskou te waarschuwen: ga niet te ver, want anders krijg je met ons te maken", legt Peter Wijninga, Defensiespecialist van het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS), uit. "Het is ook een hart onder de riem van de landen waar die troepen worden geplaatst. En zeker niet in de laatste plaats is het ook een demonstratie van de eensgezindheid van de NAVO."
Moskou spreekt over een gevaarlijke en "destabiliserende" opbouw van troepen aan de oostelijke flank. Ze ziet daarmee de "anti-Russische koers" van de westerse alliantie bevestigd. "Het is altijd heel lastig om hun reactie precies te pijlen. Veel van wat zij zeggen heeft de bedoeling om ons te beïnvloeden en te intimideren", zegt Wijninga daarover in Goedemorgen Nederland.
Rob de Wijk zei eerder in Goedemorgen Nederland dat de NAVO niet genoeg militaire slagkracht heeft om weerstand te bieden. Als het een oorlog wordt met de NAVO, wordt deze meteen nucleair, zei hij.
Of dat klopt vindt Wijninga lastig om te zeggen, geeft hij aan, maar hij sluit het niet uit. "Poetin heeft regelmatig verwezen naar de mogelijkheid van het gebruik van nucleaire wapens. Dus die mogelijkheid zit er altijd in", zegt Wijninga daarover. "Het is de vraag wat nu voor de Russen de meeste aanleiding geeft. Dat de NAVO zich militair versterkt, dat de EU en de rest van de wereld nog meer sancties opleggen, of dat ze daadwerkelijk zouden interveniëren in Oekraïne. Het is heel lastig om precies te zeggen wanneer dat zal gebeuren."
De NAVO is conventioneel sterk, zegt Wijninga. "Ons grote probleem is dat we het niet heel lang kunnen volhouden. Maar dat heeft met de bezuinigingen van de afgelopen jaren te maken."
Aanval op de NAVO?
Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg gaf aan dat bij de inzet van biologische-, chemische-, of nucleaire wapens dit direct een weerslag kan hebben op mensen in NAVO-lidstaten. Hiermee laat Stoltenberg in feite "impliciet doorschemeren" dat de inzet van dit soort wapens door Rusland mogelijk gezien kan worden als een aanval op de NAVO, zegt Wijninga. "Want het kan heel goed zijn dat een chemische aanval, die altijd via de lucht plaatsvindt, overwaait naar het Westen, dus daar ook slachtoffers maakt." In Polen, Slowakije, of Roemenië bijvoorbeeld. "Chemische gassen kunnen door de wind worden verplaatst."
"Hetzelfde geldt overigens voor een nucleaire explosie", zegt Wijninga. "Als dat in Oekraïne gebeurt kan die radioactieve wolk zich verplaatsen naar NAVO-landen. En ik kan me voorstellen dat de NAVO dat als aanval ziet, alleen dat zegt men niet direct."
Ook de Amerikaanse president Joe Biden bleef vaag in zijn bewoordingen over wat het antwoord van de NAVO zou zijn op een nucleaire aanval vanuit Rusland. "Dat is bewust, want hij wil niet in de NAVO-kaarten laten kijken", zegt Amerikadeskundige Willem Post. "Er is achter de deuren wel over gesproken. Er wordt in ieder geval gezegd: er is een hogere alertheid wat betreft die eventuele chemische wapeninzet." De komende maanden worden plannen omtrent deze nucleaire dreiging verder uitgewerkt, zegt Post.
LEES OOK: JA21 nu ook voorstander van wapenleveranties aan Oekraïne