‘Boycot op Russische olie doet Nederland meer pijn dan het Kremlin’
De Tweede Kamer debatteert vandaag met premier Rutte over extra sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne. Donderdag en vrijdag zal de premier afreizen naar Brussel voor een extra NAVO- en EU-top. De meerderheid van de Kamerleden wil strengere sancties tegen Rusland invoeren, in het bijzonder een olieboycot.
''Dat is iets wat we zelf kunnen opvangen,'' zegt PvdA-Kamerlid Kati Piri. ''En dan hoeven we niet honderden miljoenen euro's per dag over te maken op de girorekening van het Kremlin.'' Volgens econoom Edin Mujagić is het echter een illusie dat Nederland dit kosteloos of met heel weinig pijn kan doorvoeren. ''Als je vandaag al zou stoppen met het invoeren van Russische olie, doet het waarschijnlijk meer pijn in Nederland, dan in Rusland zelf,'' zegt hij bij Goedemorgen Nederland.
Sterker nog: het werkt averechts, vult directeur politieke zaken HCSS Han ten Broeke aan. ''De olieprijzen zullen omhoog gaan en Rusland kan de olie gewoon naar andere landen exporteren.'' Poetin is al aan het onderhandelen met India, en ook China staat te trappelen om wat olie over te nemen, zegt Ten Broeke. Hij snapt de wanhoop, maar als Nederland in drie jaar van Russische olie kan afkomen, ''leveren we een wereldprestatie''.
Gezamenlijk herstelplan
Desondanks wil de Europese Commissie voor het einde van het jaar al tweederde van de Russische olie hebben afgebouwd. Erg ambitieus, zegt Ten Broeke resoluut. ''Voor Nederland zouden de gevolgen nog meevallen door onze Rotterdamse haven. Maar wat doen bijvoorbeeld Oostenrijk, Duitsland en Hongarije, die geen haven tot hun beschikking hebben? Dat zijn niet voor niets de landen die niet staan te springen om de sancties te verzwaren.''
Daarnaast wil CDA-Tweede Kamerlid Mustafa Amhaouch dat Europa met een gezamenlijk herstelplan komt, bedoeld voor de wederopbouw van de kapotgeschoten infrastructuur. ''Zodat de mensen daar weten dat het Westen de handen ineenhoudt en we er voor ze zullen zijn vanaf dag één.''