De oorlog in Oekraïne zorgt voor ‘tegengestelde effecten’ op de Nederlandse woningmarkt
Hogere bouwkosten, minder nieuwbouw, stijgende hypotheekrentes en tienduizenden Oekraïense vluchtelingen die een dak boven hun hoofd nodig hebben. Het zijn allemaal gevolgen voor de Nederlandse woningmarkt vanwege de oorlog in Oekraïne. "Daar gaan wij zeker last van hebben. De bekende distributieketens staan onder druk", zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt, bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Het hangt er volgens Boelhouwer ook vanaf hoe lang de oorlog nog duurt, maar de problemen zijn nu al zichtbaar op de Nederlandse woningmarkt. "Ontwikkelaars en bouwers kunnen eigenlijk geen contracten meer opstellen voor de lange termijn. Er komen ook nog tienduizenden mensen deze kant op en dat ga je niet met de bestaande voorraad oplossen."
Productie onder druk
"Op de lange termijn komt de productie onder druk te staan", sluit de hoogleraar af. Daarmee doelt hij op het feit dat Oekraïne en Rusland twee belangrijke leveranciers zijn, voor met name stoffen en producten die nodig zijn in de bouwsector. Denk aan metalen en hout.
Econoom van de Rabobank Nic Vrieselaar gaat daar verder op in. "Die aanleveringsketens hadden al last van corona. Metaal -en houtprijzen waren voor de oorlog al opgelopen en zijn nu verder opgelopen. Het is lastiger om eraan te komen en dat zorgt er aan de ene kant voor dat het moeilijker en duurder wordt om te bouwen. Want je hebt tekorten en hele hoge prijzen."
Invloed Oekraïense vluchtelingen
Vrieselaar denkt echter niet dat de vluchtelingenstroom uit Oekraïne ervoor zorgt dat de druk op de woningmarkt extra of heel erg vergroot wordt. "Waarschijnlijk gaan de Oekraïense vluchtelingen op korte termijn niet de reguliere huizenkopers, starters en doorstromers tegenkomen. Zij zoeken echt meer naar gezinswoningen."
De vluchtelingen komen vooral terecht op plekken als vluchtelingenkampen, leegstaande kantoorpanden of bij mensen thuis. Daarnaast hopen zij, als de oorlog voorbij is, ook terug naar Oekraïne te kunnen, zo vertelt de econoom.
Tegengestelde effecten
Vrieselaar ziet tegengestelde effecten in de huidige crisis op de huizenmarkt. "Aan de ene kant zie de rente oplopen door de hoge inflatie. Dan kun je als huishouden minder lenen, dus ook minder betalen voor een huis. Je ziet ook de klap die de economie te verduren krijgt door deze oorlog. Dan kunnen mensen terughoudender worden." In beide gevallen kan het de huizenmarkt volgens Vrieselaar wat afkoelen.
Aan de andere kant zorgt de stroom van vluchtelingen en het feit dat er moeilijker gebouwd kan worden juist weer voor extra druk op de woningmarkt, verklaart de econoom. "Het kan echt alle kanten op."
Veel is dus nog onduidelijk en onzeker, stelt Vrieselaar. "Wat wij wel weten is dat wij nu verwachten dat de Nederlandse economie dit jaar minder hard groeit, maar nog steeds wel aardig blijft groeien en dat de werkloosheid laag blijft." En dat zijn voor veel mensen belangrijke impulsen om heb toch over de streep te trekken een grote aankopen te doen. "Zoals bijvoorbeeld een huis."
Huizenprijzen blijven stijgen
Vrieselaar doet nog een teleurstellende mededeling voor mensen die een woning willen kopen: "Wij verwachten dat de huizenprijzen dit jaar blijven stijgen. Wij gaan ervan uit dat de huizen dit jaar zo'n 17 procent duurder zullen zijn dan vorig jaar."
Zelfs voor mensen met een dubbel modaal inkomen gaat het lastig worden om toe te slaan op de huizenmarkt. "Dat is 77 duizend euro. Dan kun je ongeveer 415 duizend euro lenen. Maar huizen zijn op dit moment zo'n 430 duizend euro."
LEES OOK: Noodtoestand in vluchtelingenopvang, druk opgevoerd door komst Oekraïners