main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 maart 2022 — 09:22

Noodtoestand in vluchtelingenopvang, druk opgevoerd door komst Oekraïners

In de asielopvang in Ter Apel is volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprake van een noodtoestand. Vluchtelingen moeten er de nacht doorbrengen op een stoel. Volgens het COA zijn er op korte termijn minimaal 1500 nieuwe plaatsen nodig voor asielzoekers.

Een optie is om opvangplaatsen voor Oekraïense vluchtelingen die nog niet worden gebruikt voorlopig in te zetten voor asielzoekers uit andere landen, zegt het COA. Asielzoekers uit Ter Apel kunnen op dit moment niet doorstromen naar andere opvanglocaties. Die worden massaal vrijgehouden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Volgens burgemeester van Utrecht Sharon Dijksma is er inmiddels sprake van een crisis in de asielopvang, zei ze gisteravond in Op1. Voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen zijn 25.000 opvangplekken gerealiseerd, maar dat moeten er op korte termijn 50.000 worden. “We zijn nu met heel veel stoom en kokend water bezig om per regio tweeduizend opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen te regelen”, aldus Dijksma.

Ondertussen moeten er ook 15.000 asielzoekers uit Ter Apel elders in het land worden ondergebracht. Dijksma: “We hebben woningnood in ons land. Dat betekent dat als je het allemaal op een goede manier wil doen, je niet alleen maar met de pet in de hand langs kunt gaan bij collega’s. Die plekken zijn allemaal opgeleverd en aangebracht.”

‘Wetgeving aanpassen’

Volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls moet de wet worden aangepast zodat burgemeesters meer bevoegdheden krijgen. Zo zouden ze een leegstand pand moeten kunnen vorderen om het te gebruiken voor de opvang van vluchtelingen. Volgens Bruls moet “alles uit de kast worden getrokken”.

Ook moeten ze volgens hem evenwichtig over het land worden verdeeld, ook als daar dwang voor nodig is. Nu houden gemeenten soms de boot af. “Iemand, of dat nou de staatssecretaris, de commissaris van de Koning of de voorzitter van een veiligheidsregio is, moet de macht hebben om te zeggen: nu ga je wat doen, want dat moet.”

Bruls verwacht dat er op korte termijn ook weer nagedacht gaat worden over grootschalige opvang, zoals het tentenkamp Heumensoord in zijn eigen gemeente Nijmegen. “Het kabinet moet in het hele land kijken wat er op dat gebied mogelijk is. Het kan niet zo zijn dat de ene gemeente steeds mensen opvangt, terwijl de andere gemeente vindt dat het realiseren van vijftig plekken wel genoeg is.”

Volgens VVD-Kamerlid Silvio Erkens geeft de oproep van Bruls aan “dat er grote aantallen mensen onze kant opkomen, die we willen en moeten helpen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Je ziet dat de bestaande opvang nu al begint te piepen en kraken. De aantallen nu zijn misschien slechts het begin van wat ons te wachten staat. Het lijkt me logisch dat je gaat kijken naar manieren die in het verleden niet nodig waren om de opvang uit te breiden.”

Huizenmarkt

Volgens hoofdeconoom van de Rabobank Nic Vrieselaar heeft de komst van nieuwe vluchtelingen niet direct gevolgen voor de krapte op de huizenmarkt. “Het zou veel makkelijker zijn als we ergens 10.000 huizen hadden die niet bewoond zijn en we makkelijk kunnen inzetten. Maar het is goed om te weten dat de huizenmarkt werkt als een soort spons. We kunnen op onorthodoxe manieren mensen opvangen. Denk aan mensen die ergens een kamer over hebben.”

“Tijdens de woningmarktcrisis tien jaar geleden zag je ook dat er meer mensen per huis gingen wonen”, gaat de econoom verder. “Het betekent dus niet per se dat als meer mensen deze kant op komen we acuut de woningnood verergeren. Maar “als veel vluchtelingen hier uiteindelijk blijven, willen ze natuurlijk een huis en kan het de woningnood verergeren. Maar op korte termijn valt het mee”, aldus Vrieselaar.

LEES OOK: Hoogleraar: ‘Verplicht bezitters tweede huis deze toe te wijzen aan Oekraïense vluchtelingen’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Meer basisschoolleerlingen krijgen hoger advies door nieuwe toets

Na de invoering van de nieuwe doorstroomtoets hebben meer basisschoolleerlingen een hoger advies gekregen voor de middelbare school omdat ze de toets goed hebben gemaakt,…

Lees meer

Jaar cel voor bedreigen Frans Timmermans

Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans…

Lees meer

Cel- en taakstraffen voor AZ- en FC Twente-aanhangers na stadionrellen tijdens Europese wedstrijden

Voor zijn rol in de stadionrellen na de Europese wedstrijd tussen AZ en het Engelse West Ham United ruim een jaar geleden heeft de 51-jarige…

Lees meer

Burgemeester Nijmegen Hubert Bruls laakt actiegroep Nijmegen4Palestine: ‘Communiceren erg onhandig’

Burgemeester Hubert Bruls ontving zondag een brief van Nijmegen4Palestine, waarin zij een ‘te algemene aankondiging’ deden voor demonstraties tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Bruls laakt de…

Lees meer

NVWA: ‘volkoren’ producten zijn niet altijd volkoren

Producten die volgens de verpakking volkoren zijn, zijn dat niet altijd. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die onderzocht 190 volkorenproducten zoals koekjes,…

Lees meer

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie….

Lees meer

Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters

Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit…

Lees meer

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met…

Lees meer

Arbeidsinspectie ontdekt per toeval arbeidsuitbuiting van Turkse chauffeurs

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft drie personen aangehouden in Den Haag op verdenking van betrokkenheid bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam per toeval aan het licht, vertelt…

Lees meer

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector…

Lees meer

Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden…

Lees meer