Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kabinet wil daling koopkracht als gevolg van inflatie verzachten

Redactie

Het kabinet komt vandaag met een plan om de daling van de koopkracht als gevolg van de hoge inflatie te verzachten. Dit door onder meer tijdelijke verlagingen van de accijnzen op brandstof en de btw op energie. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van het AD.

Gas en elektriciteit vallen nu onder het hoge btw-tarief van 21 procent, maar zouden tijdelijk onder het lage tarief van 9 procent gaan vallen. De korting op de accijnzen op benzine en diesel is nog onderwerp van discussie. De maatregelen zouden per 1 juli ingaan, voor in eerste instantie een halfjaar.

Tegemoetkoming energierekening

Voor de allerarmste gezinnen werd eerder al 200 euro uitgetrokken voor hulp om hun energierekening te kunnen blijven betalen. Dat bedrag wordt volgens ingewijden met nog eens honderden euro's opgehoogd. Verder wil het kabinet huishoudens helpen energie te besparen door sneller subsidie beschikbaar te stellen voor bijvoorbeeld woningisolatie.

Minister van Buitenlandse zaken Wopke Hoekstra, te gast in Goedemorgen Nederland op NPO 1, geeft aan dat hij de krantenberichten moeilijk kan becommentariëren. Vandaag word de koopkrachtdaling besproken in een ministerraad. "Maar iedereen die recent nog aan de pomp is geweest, of naar zijn energierekening heeft gekeken en die vergeleken heeft met die van een jaar of zelfs maar een half jaar geleden, ziet hoe dat de spuigaten uitloopt", zegt hij. "Dat heeft een enorme impact op mensen met met name midden- en lage inkomens. Dus daarom hebben we gezegd: daar gaan we naar kijken."

Op Europees niveau worden deze problemen ook besproken, maar de oplossingen liggen uiteindelijk landelijk, zegt Hoekstra. "Belastingheffing gaat natuurlijk nationaal, benzine en accijns worden ook nationaal bepaald."

Ramingen

Het Centraal Planbureau (CPB) kwam eerder deze week met nieuwe ramingen voor de koopkracht. In het zwartste scenario houden mensen dit jaar gemiddeld 3,4 procent minder over. Dit komt vooral doordat de prijzen van energie en brandstof door de oorlog in Oekraïne omhoog zijn geschoten.

Het kabinet had bij zijn aantreden nog beloofd dat de koopkracht ongeveer stabiel zou blijven. Premier Mark Rutte waarschuwde eerder deze week al dat die belofte niet langer houdbaar is. Maar hij zegde wel toe dat het kabinet alles op alles zou zetten om de gevolgen voor de portemonnee te dempen, vooral voor mensen die het al niet breed hebben.

Kosten

Hoeveel het pakket gaat kosten, is nog niet duidelijk omdat de precieze uitwerking van sommige maatregelen nog besproken moet worden in de ministerraad. Maar minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) liet eerder al doorschemeren dat de orde van grootte vergelijkbaar zou zijn met de 3 miljard euro die vorig jaar al werd uitgetrokken om de stijging van de energierekening te compenseren.

LEES OOK: Koopkracht daalt met 3,4 procent: ‘De gewone mensen betalen de rekening’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau