main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 9 maart 2022 — 10:45

Koopkracht daalt met 3,4 procent: ‘De gewone mensen betalen de rekening’

Uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de koopkracht in het ergste geval met 3,4 procent daalt. Naast de stijgende energie -en brandstofprijzen, die ook door de crisis in Oekraïne worden beïnvloed, en de boodschappen die alsmaar duurder worden, omdat producenten ook hun stijgende energierekening en hogere productiekosten doorberekenen, is dit een nieuwe klap voor de portemonnee van vele huishoudens in Nederland.

Het kabinet buigt zich zo snel mogelijk over de ramingen van het CPB en denkt na over mogelijke compensaties. Minister van Financiën Sigrid Kaag zei gisteren bij Op1 dat “dempen van de schade voor mensen” voor nu de prioriteit heeft.

Grote uitdaging

Het zijn forse getallen en een daling van de koopkracht is zeker voelbaar voor velen, maar feit is wel dat de koopkracht tijdens de eerste twee coronajaren is gestegen. Een groot deel van de huishoudens heeft daardoor een buffer kunnen opbouwen om harde klappen op te vangen.

Dat geldt echter niet voor iedereen en daar zit volgens financieel journalist van het FD Jean Dohmen de grootste uitdaging in. “Hoe ga je de mensen die het het hardst nodig hebben nu al helpen, terwijl de crisis nog voortduurt en waarvan wij niet kunnen inschatten hoe erg het nog kan worden”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Plannen Partij van de Arbeid

Het kabinet heeft voor nu dus nog geen concreet plan op tafel liggen om huishoudens die het erg zwaar hebben te compenseren. Tot frustratie van de PvdA, die volgens fractievoorzitter Lilianne Ploumen al wel plannen heeft.

“De energienota loopt de spuigaten uit. Dus wij zeggen: bevries de energienota. En voor mensen die een huis huren, waar het tochtig is en waar de huiseigenaar niks aan doet: bevries of verlaag de huur”, zegt Ploumen, die ook vindt dat de rekening eerlijker verdeeld moet worden. “Grote bedrijven die vervuilen, betalen relatief weinig belasting. Gewone mensen betalen de rekening.”

Energiewinning

Achteraf gezien kunnen er wellicht vraagtekens gezet worden bij het besluit van enkele jaren geleden om de kolencentrales zo snel mogelijk te sluiten, iets waar de PvdA voorstander van was. Maar “die zijn extreem vervuilend en Nederland is niet het enige land dat deze centrales wilt sluiten”, zegt Ploumen. De politicus ziet meer heil in het goed isoleren van huizen of het aanleggen van zonnepanelen. “Help mensen daarbij en verplicht huiseigenaren om dit te doen. Dan hoeven we niet terug naar al die vervuilende kolencentrales.”

Maar dan nog de grote ‘wat-als-vraag’, die gezien de huidige crisissituatie in Oekraïne altijd op de loer ligt. Wat als Poetin de gaskraan, waar Nederland nog erg afhankelijk van is, definitief dichtdraait? “We moeten onze huizen kunnen verwarmen en de industrie, daar verdienen wij ook geld mee, moet wel door kunnen draaien”, stelt Dohmen.

LEES OOK: Bedrijven boycotten Rusland: niet alleen om oorlog ook om nieuwe wetgeving

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer