PvdA-leider Ploumen: huren van slecht geïsoleerde woningen bevriezen of verlagen
De Partij van de Arbeid wil dat gemeenten de huren van woningen die door de verhuurder niet goed zijn geïsoleerd kunnen bevriezen of verlagen. Ook moet de energierekening van mensen met een laag inkomen kunnen worden bevroren, zegt PvdA-leider Lilianne Ploumen in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze vindt dat de overheid "gericht moet compenseren".
Uit ramingen van het Centraal Planbureau blijkt dat de koopkracht dit jaar in het ergste geval met 3,4 procent daalt, mede door de torenhogen energieprijzen. De PvdA heeft een woonmanifest ontwikkeld, die de lokale fracties in de gemeenten willen uitrollen, zegt Ploumen in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. "We wachten niet meer op het kabinet."
Rotterdam
Zo wil de PvdA-fractie in Rotterdam 500 miljoen euro vrijmaken om tweeduizend slecht geïsoleerde woningen onder handen te nemen. "Als je je huis goed isoleert kan het al heel snel meer dan 100 euro per maand schelen", vertelt lijstrekker Richard Moti. "Met de huidige hoge energieprijzen is het zelfs nog meer."
Taha Boujane uit Rotterdam-Zuid woont in één van de slecht geïsoleerde huizen. "Aan de achterkant van onze woning is alles enkel glas. We hebben geprobeerd de kieren te isoleren, maar als je je hand ertegenaan houdt, voel je het al tochten", vertelt hij. Ondanks een zorgvuldig stookbeleid ziet hij de tocht terug op de energierekening. "In de zomermaanden zitten we altijd net iets boven de 120 euro per maand. In de winter tikken we bijna de 300 euro aan. Voor drie studenten is dat veel geld."
Met het plan van de PvdA worden huiseigenaren volgens Moti gestimuleerd om huizen goed te isoleren. Naast de geldinjectie worden huiseigenaren ook voorzien van advies. "We gebruiken de wortel, maar ook de stok. Als verhuurders hun huizen niet goed isoleren, mag de huurder niet de dupe zijn en moet de gemeente de verhuurdersvergunning intrekken", aldus Moti.
'Verhuurders leunen achterover'
Volgens Ploumen kunnen verhuurders nu "achterover leunen", terwijl huurders de rekening betalen. Dat moet "echt anders", zegt ze. "De druk op verhuurders moet toenemen. Het is goed dat de gemeente actie onderneemt, maar het is een grote schande dat huiseigenaren huizen verwaarlozen. We hebben het nu over de energierekening, maar het gaat vaak ook om huizen die erg ongezond zijn, met schimmel op de muren."
Sommige verhuurders zijn "alleen maar gevoelig voor hun eigen portemonnee en niet voor het welzijn van hun huurders", concludeert Ploumen. "Dat is een bittere conclusie en ze moeten het zelf maar gaan voelen." Uiteindelijk hoopt ze op een dalende energierekening, die volgens haar zowel goed is voor de huurder als verhuurder. "Maar er moet een beetje dwang bij, want verhuurders doen het niet uit zichzelf", benadrukt ze.
'Kabinet heeft niet doorgepakt'
Ploumen wijst niet alleen met haar vinger naar verhuurders. Ook de zittende macht in politiek Den Haag heeft volgens haar te weinig gedaan. "De afgelopen vier jaar waren onder het vorige kabinet jaren van stilstand als het gaat over hoe mensen goed en goedkoop kunnen wonen. Vandaar dat wij zeggen: we wachten niet meer op het kabinet en gaan in de steden en dorpen actie ondernemen."
Zelf nam de PvdA deel aan Rutte II. Volgens Ploumen heeft haar partij destijds "voor het eerst verregaande afspraken gemaakt over verduurzaming, om ervoor te zorgen dat de energierekening omlaag ging en we minder afhankelijk werden van olie en gas". Volgens de partijleider "moest er daarna doorgepakt worden", maar is er "stilgezeten". Daar "dragen de mensen nu de gevolgen van", zegt ze.
En nog steeds zijn de regeringspartijen volgens haar niet wakker. "De energieprijzen stijgen al maanden, maar premier Rutte en minister Kaag wachten af en praten met elkaar en doen te weinig." Toch werd er onlangs besloten tot compensatie. Het kabinet kijkt daarbij vooral naar de lage en middeninkomensgroepen. Maar dat is "echt te laat en echt te weinig", aldus Ploumen.
LEES OOK: Koopkracht daalt met 3,4 procent: ‘De gewone mensen betalen de rekening’