Premier Rutte en vijf ministers op bezoek bij Macron: ‘Deze gesprekken zijn van groot belang’
Premier Mark Rutte is samen met ministers Sigrid Kaag (Financiën), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Dilan Yeşilgöz (Justitie), Kajsa Ollongren (Defensie) en Rob Jetten (Klimaat) op bezoek bij Franse president Emmanuel Macron. De nodige punten staan op de agenda, met de oorlog in Oekraïne als hoogste prioriteit.
Het zal in Parijs onder meer gaan over de humanitaire hulp aan Oekraïense slachtoffers, maar ook klimaat -en energieproblematiek komt aan bod. Daarnaast worden ook economische zaken en justitie besproken.
Oekraïne-kwestie
Lilianne Ploumen, te gast bij Goedemorgen Nederland, weet wel waar volgens haar de prioriteit moet liggen bij de gesprekken met Macron. "Het moet vooral gaan over hoe wij de mensen in Oekraïne kunnen helpen en hoe helpen wij de mensen die uit Oekraïne vluchten", aldus de PvdA-leider.
Het is ook een goede zaak om te blijven zoeken naar een diplomatieke oplossing, stelt Ploumen. Daar speelt Frankrijk als voorzitter van de Europese Unie een cruciale rol in. Daarnaast moeten de partijen ook goed kijken welke extra sancties Rusland nog opgelegd kunnen worden. "Europa is tot nu toe een gesloten front. Het is enorm belangrijk om dat in stand te houden. Daarom zijn deze gesprekken van groot belang."
Invloed Macron op Poetin
Het is overigens best bijzonder te noemen dat de Nederlandse premier en een handjevol ministers Macron bezoeken. De Franse president heeft namelijk een prominente rol op het wereldtoneel en is een van de weinige wereldleiders die nog contact heeft met Russische president Vladimir Poetin.
De gesprekken tussen Poetin en Macron hebben tot dusverre niet tot enige de-escalatie geleid. Heel gek is dat niet, want de Fransman heeft weinig tot geen invloed op zijn Russische collega, vertelt Rob de Wijk, directeur HCSS. "Wat je nu ziet is dat Macron de spil is waar het om draait."
Het gaat dan het niet alleen om de vraag hoe de Oekraïners te helpen, maar ook "hoe gaan wij het spel spelen". Dat is volgens De Wijk "even belangrijk". Want je moet "heel goed weten waar je naartoe wilt, waar je wilt uitkomen en hoe je wilt reageren op alle onvoorspelbare dingen die gaan komen".
Bijvoorbeeld het dichtdraaien van de gaskraan door Poetin. "Hoe ga je daar als Europa op reageren? Dat moet je echt met een aantal belangrijke leiders bespreken."
LEES OOK: Kiev houdt adem in: ‘Niet alleen aan de noordwestkant zijn Russen dichtbij’