main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 maart 2022 — 10:02

Kiev houdt adem in: ‘Niet alleen aan de noordwestkant zijn Russen dichtbij’

Opnieuw is er vannacht gevochten in verschillende Oekraïense steden. In Zjytomyr, een stad ten westen van Kiev, werd een hotel verwoest door een raketinslag. Ook in Kiev zelf klonk vannacht het luchtalarm en waren er explosies te horen, vertelt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Toch heeft Kiev nog altijd “weinig last van heel zwaar oorlogsgeweld”, zegt hij. “Tenzij je naar Irpin en Bucha gaat, de voorsteden.” Daar wordt hard gevochten door Oekraïense en Russische strijdkrachten.

Russisch konvooi

Mogelijk veranderd de situatie in Kiev snel. Er zijn nieuwe foto’s vrijgegeven van een Russisch legerkonvooi in de buurt van Kiev, bij Antonov International Airport, in het noordwesten van de hoofdstad. Vermoedelijk gaat het om hetzelfde konvooi van zo’n 60 kilometer lang, dat de afgelopen dagen werd gefotografeerd op weg naar Kiev. “We wachten hier al twee weken tot het konvooi dichterbij komt”, zegt Melissen.

“Ik heb met andere journalisten een kaart bekeken. Niet alleen aan de noordwestkant van Kiev zijn ze relatief dichtbij, maar ook aan de noordoostkant zie je troepen afzakken richting Kiev”, vertelt de oorlogsverslaggever. Volgens hem is het nog altijd de vraag wanneer de troepen de stad daadwerkelijk binnentrekken. Hij denkt dat de aanwezigheid van Russische strijdkrachten “deels is het zetten van druk op de gesprekken”. Morgen spreken de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne met elkaar.

In Kiev blijft de situatie dus onzeker. “Mensen vragen zich af of er iets uit de gesprekken komt of dat ze toch moeten weggaan”, zegt Melisssen. Ondertussen begint de oorlog steeds meer zijn tol te eisen op de mensen. “Mensen slapen ontzettend slecht en raken vermoeid. Je leeft continu met stress, waar je niet aan kunt ontkomen. Er zijn maar weinig mensen die denken dat het binnenkort afgelopen is. Het vertrouwen in de Russen is laag.”

Uitroken

Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), denkt dat het nog wel even kan duren voor de Russische troepen Kiev intrekken. Hij verwacht dat de Russen de stad willen omsingelen om de aanvoerroutes af te snijden, om de toevoer van bijvoorbeeld voedsel en water en elektriciteit aan banden te leggen. “Die strategie is overal goed zichtbaar en is typisch Russisch. Cru gezegd rook je zo’n stad uit, om er vervolgens in te gaan met zo min mogelijk weerstand.” Ook het Oekraïense leger voorspelde vrijdag een Russische omsingeling.

Het kan daarom “weken duren” voordat Russische troepen Kiev daadwerkelijk intrekken, denkt hij. Om vervolgens de orde in Kiev te bewaren zijn “in theorie 50.000 man nodig”, zegt De Wijk. “Het kan zijn dat die in het konvooi zitten. Het is een strategische reserve die je nodig hebt.”

Grootschalige bombardementen, zoals de Russen in het verleden uitvoerden boven Grozny en Aleppo, verwacht De Wijk niet. “Ik denk dat ze Kiev zo heel mogelijk proberen te houden, want de stad wordt gezien als de bakermat van het Russische rijk. Kiev en Odessa zijn heldensteden van de oude Sovjet-Unie en hebben nog steeds een grote status in de geschiedenis van Rusland.”

Gesprekken

Vandaag onderhandelen Kiev en Moskou opnieuw over het beëindigen van de gewelddadigheden. Oekraïne wil dat president Volodimir Zelenski mag aanblijven. Eerder leek dat onbespreekbaar, omdat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne naar eigen zeggen mede binnenviel vanwege de ‘denazificatie’. “Zelenski was een nazi in de ogen van Poetin. Wat natuurlijk idioot is, want hij is joods”, zegt De Wijk. Als Zelenski van de Russen mag aanblijven, is dat een “grote stap”.

In ruil daarvoor moet Zelenski Loehansk en Donetsk erkennen als onafhankelijke republieken en erkennen dat De Krim bij Rusland hoort, zegt De Wijk. Ook moet Oekraïne neutraal blijven, en mag het land dus geen lid worden van de NAVO en de Europese Unie. “Dat moeten ze in de constitutie optekenen. Dat zijn dingen waarover te praten valt”, zegt De Wijk, die een kanttekening plaatst. “Ik kan me voorstellen dat mensen in Oekraïne denken: we geloven die Russen niet.”

LEES OOK: Xi heeft sleutelrol in handen in Oekraïne-conflict: ‘China is enige land dat invloed heeft op Poetin’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer