main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 maart 2022 — 10:02

Kiev houdt adem in: ‘Niet alleen aan de noordwestkant zijn Russen dichtbij’

Opnieuw is er vannacht gevochten in verschillende Oekraïense steden. In Zjytomyr, een stad ten westen van Kiev, werd een hotel verwoest door een raketinslag. Ook in Kiev zelf klonk vannacht het luchtalarm en waren er explosies te horen, vertelt oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Toch heeft Kiev nog altijd “weinig last van heel zwaar oorlogsgeweld”, zegt hij. “Tenzij je naar Irpin en Bucha gaat, de voorsteden.” Daar wordt hard gevochten door Oekraïense en Russische strijdkrachten.

Russisch konvooi

Mogelijk veranderd de situatie in Kiev snel. Er zijn nieuwe foto’s vrijgegeven van een Russisch legerkonvooi in de buurt van Kiev, bij Antonov International Airport, in het noordwesten van de hoofdstad. Vermoedelijk gaat het om hetzelfde konvooi van zo’n 60 kilometer lang, dat de afgelopen dagen werd gefotografeerd op weg naar Kiev. “We wachten hier al twee weken tot het konvooi dichterbij komt”, zegt Melissen.

“Ik heb met andere journalisten een kaart bekeken. Niet alleen aan de noordwestkant van Kiev zijn ze relatief dichtbij, maar ook aan de noordoostkant zie je troepen afzakken richting Kiev”, vertelt de oorlogsverslaggever. Volgens hem is het nog altijd de vraag wanneer de troepen de stad daadwerkelijk binnentrekken. Hij denkt dat de aanwezigheid van Russische strijdkrachten “deels is het zetten van druk op de gesprekken”. Morgen spreken de ministers van Buitenlandse Zaken van Rusland en Oekraïne met elkaar.

In Kiev blijft de situatie dus onzeker. “Mensen vragen zich af of er iets uit de gesprekken komt of dat ze toch moeten weggaan”, zegt Melisssen. Ondertussen begint de oorlog steeds meer zijn tol te eisen op de mensen. “Mensen slapen ontzettend slecht en raken vermoeid. Je leeft continu met stress, waar je niet aan kunt ontkomen. Er zijn maar weinig mensen die denken dat het binnenkort afgelopen is. Het vertrouwen in de Russen is laag.”

Uitroken

Rob de Wijk, directeur van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies (HCSS), denkt dat het nog wel even kan duren voor de Russische troepen Kiev intrekken. Hij verwacht dat de Russen de stad willen omsingelen om de aanvoerroutes af te snijden, om de toevoer van bijvoorbeeld voedsel en water en elektriciteit aan banden te leggen. “Die strategie is overal goed zichtbaar en is typisch Russisch. Cru gezegd rook je zo’n stad uit, om er vervolgens in te gaan met zo min mogelijk weerstand.” Ook het Oekraïense leger voorspelde vrijdag een Russische omsingeling.

Het kan daarom “weken duren” voordat Russische troepen Kiev daadwerkelijk intrekken, denkt hij. Om vervolgens de orde in Kiev te bewaren zijn “in theorie 50.000 man nodig”, zegt De Wijk. “Het kan zijn dat die in het konvooi zitten. Het is een strategische reserve die je nodig hebt.”

Grootschalige bombardementen, zoals de Russen in het verleden uitvoerden boven Grozny en Aleppo, verwacht De Wijk niet. “Ik denk dat ze Kiev zo heel mogelijk proberen te houden, want de stad wordt gezien als de bakermat van het Russische rijk. Kiev en Odessa zijn heldensteden van de oude Sovjet-Unie en hebben nog steeds een grote status in de geschiedenis van Rusland.”

Gesprekken

Vandaag onderhandelen Kiev en Moskou opnieuw over het beëindigen van de gewelddadigheden. Oekraïne wil dat president Volodimir Zelenski mag aanblijven. Eerder leek dat onbespreekbaar, omdat de Russische president Vladimir Poetin Oekraïne naar eigen zeggen mede binnenviel vanwege de ‘denazificatie’. “Zelenski was een nazi in de ogen van Poetin. Wat natuurlijk idioot is, want hij is joods”, zegt De Wijk. Als Zelenski van de Russen mag aanblijven, is dat een “grote stap”.

In ruil daarvoor moet Zelenski Loehansk en Donetsk erkennen als onafhankelijke republieken en erkennen dat De Krim bij Rusland hoort, zegt De Wijk. Ook moet Oekraïne neutraal blijven, en mag het land dus geen lid worden van de NAVO en de Europese Unie. “Dat moeten ze in de constitutie optekenen. Dat zijn dingen waarover te praten valt”, zegt De Wijk, die een kanttekening plaatst. “Ik kan me voorstellen dat mensen in Oekraïne denken: we geloven die Russen niet.”

LEES OOK: Xi heeft sleutelrol in handen in Oekraïne-conflict: ‘China is enige land dat invloed heeft op Poetin’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Stand van Nederland: Generatie Next

Welke gevolgen hebben de extreem gestegen bouwkosten voor millennials die net een huis hebben gekocht of op zoek zijn naar een huis? Presentatrice en millennial Jill Bleiksloot heeft na tweeënhalf jaar zoeken eindelijk haar droomhuis kunnen kopen. Welke invloed hebben de stijgende bouwprijzen op haar koopcontract? En wat betekent de gestegen rente voor de jonge generatie op de woningmarkt? Jill Bleiksloot zocht het uit.

Donderdag om 21:05

Terugkijken: De Bodyguard

De kandidaten zien zich opgesloten in een donkere kamer in een verlaten loods tezamen met een man die ze irritant lastigvalt. Alleen als ze via een porto helder kunnen communiceren met hun partner kunnen ze bevrijd worden. Dat betekent wel dat ze, zoals geleerd, zichzelf moeten afschermen van de vervelende man. Een tweede opdracht speelt zich af op een boot.

De kandidaten moeten een belangrijke Amerikaanse CEO beveiligen tijdens een tocht door de grachten. Maar wat als hij ineens van de boot wil en de schipper nergens kan aanmeren? Welmoed Sijtsma volgt en ondersteunt de kandidaten in alle opdrachten.

Kijk deze aflevering van De Bodyguard nu terug!

Woensdag vanaf 20.25 uur
Van der Burg: 1700 extra plekken minderjarige asielzoekers nodig

Voor 1 januari zijn er 1700 extra opvangplekken nodig voor minderjarige vreemdelingen (amv), schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan gemeenten. Als dat niet…

Lees meer

NS vreest meer verschraling dienstregeling door personeelstekort

De Nederlandse Spoorwegen zijn bang dat de dienstregeling nog verder afgeschaald wordt als er niet op tijd extra personeel gevonden wordt, bevestigt de NS na…

Lees meer

Dode gevonden in Amsterdams centrum, politie gaat uit van misdrijf

De politie heeft in het centrum van Amsterdam een lichaam gevonden van een persoon die door een misdrijf om het leven is gekomen. Vermoedelijk gaat…

Lees meer

Kaag denkt niet direct aan bezuinigen om prijsplafond te betalen

Minister Sigrid Kaag (Financiën) denkt niet in de eerste plaats aan bezuinigingen als oplossing voor het in potentie gigantische gat in de begroting dat het…

Lees meer

Mallorcaverdachte heeft spijt van video en uitdelen eerste klap

De 20-jarige Lars van den H. uit Hilversum heeft spijt van het uitdelen van een van de eerste klappen tijdens de gewelddadige uitgaansnacht op Mallorca…

Lees meer

Man woest dat hij nummertje moet trekken in apotheek: rijdt met auto pui aan gort

Een patiënt die donderdag zijn medicijnen kwam ophalen bij een apotheek in Culemborg werd zo boos toen hij een nummertje moest trekken, dat hij zijn…

Lees meer

Schiphol komt met toeslag van 2,50 euro per uur voor beveiligers

Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt…

Lees meer

Tarieven netbeheerders vallen buiten prijsplafond: kosten stijgen gemiddeld met 120 euro

Huishoudens zijn volgend jaar gemiddeld bijna 120 euro extra kwijt aan tarieven voor netbeheerders. Ook bedrijven die veel energie verbruiken moeten straks veel meer gaan…

Lees meer

Poetin wil massale uittocht tegengaan door meer Russen vrij te stellen

De Russische president Vladimir Poetin heeft, vanwege de paniek onder jonge mannen in Rusland door de gedeeltelijke mobilisatie voor de oorlog in Oekraïne, meer groepen…

Lees meer

Gemeenten regelen tijdelijke opvanglocaties voor vluchtelingen

Op verschillende locaties in het land worden op korte termijn tijdelijke opvanglocaties ingericht om de druk op Ter Apel en de reguliere asielzoekerscentra verder te…

Lees meer

Tijgermug in september drie keer aangetroffen in Amsterdam

De tijgermug is in september drie keer gevonden in Amsterdam, zo komt naar voren uit de gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het…

Lees meer

Gert-Jan Segers sprak ook buiten ChristenUnie met kandidaat-landbouwministers

In de zoektocht naar een nieuwe minister van Landbouw, heeft Gert-Jan Segers ook gepraat met kandidaten van buiten de ChristenUnie. Er was in de zoektocht…

Lees meer

OM verwijt Mallorcaverdachte meineed, verdachte aangehouden

Het Openbaar Ministerie verwijt Martijn T., een van de verdachten in de Mallorcazaak, meineed. T. is op de derde zittingsdag in de rechtbank aangehouden. Martijn…

Lees meer

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

Blijf nu op de hoogte van het laatste nieuws.

Klik hier