main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2022 — 09:38

Rusland verovert Cherson en bombardeert Zjytomyr: ‘Poetin maakt geen onderscheid meer’

De Oekraïense stad Cherson, een havenstad in het zuiden van het land, is vannacht door Rusland op Oekraïne veroverd. Dat melden verschillende gerenommeerde media. Volgens The Guardian zijn ook de haven en het treinstation van Cherson in Russische handen gevallen.

Op beelden van CNN is te zien hoe Russische troepen door de straten van Cherson trekken. Bij de slag om de stad zouden 200 mensen om het leven zijn gekomen, meldt de BBC om basis van een lokale politicus.

Volgens oud-Commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn is Cherson voor de Russen “een belangrijke stad omdat het aansluiting biedt met de gebieden in het zuiden”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De vraag is wat er hierna gaat gebeuren.”

Charkov

Het Oekraïense leger meldt dat Russische parachutisten vanochtend zijn geland in de Oost-Oekraïense stad Charkov, de tweede stad van het land. De landingen zouden onmiddellijk tot gevechten hebben geleid. Of daarbij slachtoffers zijn gevallen is niet bekend. Het Oekraïense leger meldt op berichtenapp Telegram dat de Russen bij het offensief ook een ziekenhuis hebben aangevallen. “Er is een voortdurend gevecht gaande tussen de indringers en de Oekraïners”, schrijft het leger.

Dinsdag kwamen in Charkov, met 1,4 miljoen inwoners, al achttien burgers om door raketten, artillerievuur en luchtaanvallen. Door de beschietingen in Charkov zijn in 24 uur zeker 21 doden en 112 gewonden gevallen, meldt de regionale gouverneur Oleg Sinegoebov woensdag. De oorlog in Oekraïne heeft volgens het land inmiddels aan tientallen mensen het leven gekost.

Zjytomyr

Bij een raketaanval op een woonwijk in de Oekraïense stad Zjytomyr vielen vannacht vier slachtoffers onder wie een kind, meldt een adviseur van de minister van Binnenlandse Zaken van Oekraïne

Verschillende gebouwen, waaronder een ziekenhuis, zouden door Russische Kalibr-kruisraketten zijn geraakt, meldt het Oekraïense persbureau Unian. Zjytomyr ligt 140 kilometer ten westen van de hoofdstad Kiev.

Volgens Berlijn neemt het geweld in Oekraïne toe en legt de Russische president Vladimir Poetin steeds meer “nietsontziend geweld” aan de dag. “Hij maakt totaal geen onderscheid tussen militaire doelen en burgerdoelen. Of dat een bewuste tactiek is of niet, dit is wat het is.”

De raketten op Zjytomyr zouden zijn afgevuurd vanuit Belarus. President van dat land, Aleksandr Loekasjenko, heeft zijn leger opdracht gegeven om met meer troepen aan de grens met Oekraïne te gaan staan. Volgens Loekasjenko worden extra troepen daar gestationeerd om zijn land te verdedigen en niet om aan te vallen.

Rusland wint terrein

Rusland wint steeds meer terrein in Oekraïne, met name in het oosten en in het zuiden rond de Zee van Azov. Volgens Berlijn is het te vroeg om te zeggen dat Poetin de overhand krijgt in Oekraïne, maar “het begint er wel steeds moeilijker uit te zien”, geeft hij toe. “De moreel aan Oekraïense kant is hoog, maar ook het Oekraïense leger moet bevoorraad worden en moet kunnen blijven beschikken over wapens.”

Hét doel van Poetin blijft Kiev, denkt Berlijn. “Daar wil hij zijn marionettenregering instaleren.” Ondanks dat een Russisch legerkonvooi van ruim 60 kilometer lang de Oekraïense hoofdstad nadert, denkt de voormalig Commandant der Strijdkrachten “dat het nog wel even zal duren” voor Kiev in Russische handen valt.

‘Belangrijk signaal’ Biden

De Amerikaanse president Joe Biden haalde gisteren zijn eerste State of the Union uit naar Poetin, die hij op enig moment een “dictator” noemde. Biden zei dat de “Amerikaanse diplomatie ertoe doet” en dat Poetin een ernstige misrekening heeft gemaakt bij het binnenvallen van Oekraïne. Ook benadrukte Biden dat hij geen Amerikaanse troepen naar Oekraïne stuurt. Dat doet hij wel als een NAVO-bondgenoot wordt aangevallen, zei hij.

“Ik denk dat we dat standpunt nog wel even zullen zien”, zegt Berlijn. Zou Biden een ander standpunt innemen, zou hij “in feite zeggen dat de NAVO in oorlog gaat met Oekraïne”, stelt hij. “Dat is iets wat we ten koste van heel veel willen vermijden.”

Toch zit Biden niet met zijn handen over elkaar, zegt Amerikakenner Jan-Kees Emmer. “Hij zet een taskforce op die achter het geld van de oliecharchen aangaat, en gaat controleren hoe ze daaraan gekomen zijn”, zegt Emmer in Goedemorgen Nederland. “Hij gaat proberen de kliek rond Poetin het leven zuur te maken. Dat is toch wel een belangrijk signaal.”

Genocide

Berlijn denkt dat het Westen pas militair ingrijpt in Oekraïne als het geweld volledig escaleert. “Het beleid van Poetin lijkt dat hij vindt dat Oekraïne weer in het moederland moet worden opgenomen. Als dat zo is, kunnen we nog een hoop ellende zien. Ik denk dat als we echt in het Westen gaan zien dat er een – laat ik het woord maar gebruiken – genocide wordt gepleegd op de Oekraïners, dan wordt het voor het Westen wel heel lastig om niets te doen. Dat heeft ook voor ons voor de toekomst zo’n enorme impact. Dat kan ik me slecht voorstellen.”

LEES OOK: Rusland gebruikt mogelijk vacuümbom: ‘Schending van het oorlogsrecht’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de Voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Nederland stuurt vanaf december F-35’s naar Estland

Nederland stuurt vanaf december maximaal tien F-35’s naar Estland om daar bij te dragen aan de bewaking en beveiliging van het NAVO-luchtruim. Dat meldt demissionair…

Lees meer

Honderden mensen bij pro-Palestijns protest op campus UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn maandagavond een paar honderd mensen aanwezig. Ook tientallen medewerkers van de…

Lees meer

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese…

Lees meer

OM vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet strafbaar

Het Openbaar Ministerie vindt de uitspraak van fractievoorzitter Frans Timmermans over Geert Wilders op een partijcongres niet strafbaar. De GroenLinks-PvdA-leider stelde daar “niets (te zullen)…

Lees meer

Pro-Palestijnse demonstranten zetten tenten op bij campus UvA

Pro-Palestijnse demonstranten hebben maandag tenten opgezet op het Roeterseiland bij de campus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hun belangrijkste eis is dat de universiteit…

Lees meer

Henri Bontenbal (CDA) noemt formatievoortgang ‘amateuristisch’: ‘Wat hebben ze de afgelopen maanden dan gedaan?’

CDA-leider Henri Bontenbal noemt de formatievoortgang “amateuristisch”. Deze uitspraak deed hij in het radioprogramma Sven op 1. Bontenbal ontvangt binnen de Kamer signalen dat grote…

Lees meer

PVV-Kamerlid Markuszower gefotografeerd met leesbaar formatiestuk

PVV-Kamerlid Gidi Markuszower is maandag gefotografeerd met een leesbaar formatiestuk, bij binnenkomst van de onderhandelingen. Het lijkt te gaan om een concept-hoofdlijnenakkoord, maar het is…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: wat betekent overvolle elektriciteitsnet voor ambitieuze verduurzamingsslag?

Het is een flinke kink in de kabel van de ambitieuze verduurzamingsslag van het demissionaire kabinet: het overvolle elektriciteitsnet. Het over ons land uitgerolde net…

Lees meer

Bijna kwart woningeigenaren met hypotheek ervaart financiële stress: ‘Er is veel meer gaande dan het lijkt’

Bijna een kwart van de woningeigenaren met een hypotheek kampt met financiële onzekerheden, blijkt uit de Woonlastenmonitor van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). “Er is…

Lees meer