main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2022 — 09:49

Rusland gebruikt mogelijk vacuümbom: ‘Schending van het oorlogsrecht’

Rusland heeft maandag een zogeheten vacuümbom gebruikt in Oekraïne, zegt de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten Oksana Markarova. Het inzetten van een vacuümbom is een schending van het oorlogsrecht, zegt onderzoeker internationaal strafrecht Marieke de Hoon in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Thermobarische wapens, zoals vacuümbommen eigenlijk heten, zijn omstreden. Ze zijn veel krachtiger dan gewone explosieven. Ze zuigen de lucht uit de omgeving op en veroorzaken een enorme drukgolf. Met name in stedelijk gebied kunnen ze veel schade veroorzaken. Volgens het oorlogsrecht mogen strijdende partijen geweld gebruiken, maar onder “hele specifieke voorwaarden”, zegt De Hoon. Het gebruik van een vacuümbom wordt onder geen beding geaccepteerd, stelt ze.

Volgens het oorlogsrecht mag geweld alleen worden gebruikt tegen noodzakelijke militaire doelwitten en met proportionele inzet van strijdkrachten, zegt De Hoon. “Dat is absoluut niet het geval als je zo’n vacuümbom of klustermunitie gebruikt. Het probleem is dan dat iedereen in de buurt ook sterft.”

Markarova, die het Amerikaanse Congres bijpraatte over de oorlog in haar land, zei niet waar de wapens zouden zijn gebruikt. Journalisten van CNN zeggen echter zaterdag in de buurt van de Russische stad Belgorod een lanceerinstallatie te hebben gezien voor thermobarische raketten. Belgorod ligt maar 20 kilometer van de grens met Oekraïne, niet ver van de Oekraïense stad Charkov. Volgens Markarova is de schade die Rusland in Oekraïne wil toebrengen “enorm”.

Oorlogsmisdaad

Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif is de inzet van een vacuümbom “zeer uitzonderlijk”. Volgens hem maakt het wapen “geen onderscheid tussen burger en militair” en schakelt het “al het leven in de omgeving uit” door verstikking. “Dan moet je denken aan een straal van 150 tot 200 meter van de inslag.”

Ook volgens hem is de inzet van een vacuümbom nooit gerechtvaardigd. “Als je een wapen inzet dat niet kan onderscheiden tussen burger en militair, is het in principe een oorlogsmisdaad”, zegt De Kruif.

LEES OOK: Russisch konvooi op weg naar Kiev is ruim 60 kilometer lang

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Haagse Lobby

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp
Maandag tussen 20.30 en 21.30
Dodental aardbeving naar 1500 in Turkije

Het dodental als gevolg van de aardbeving in Turkije is opgelopen naar bijna 1500, meldt de Turkse rampendienst AFAD. De voorzitter van AFAD zegt dat…

Lees meer

Terechte zorgen bij bedrijven over wet op verantwoord ondernemen: ‘Regel het in Brussel’

De klachten van het bedrijfsleven over de nieuwe wet op Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen zijn terecht. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad (FD) Jean…

Lees meer

Rode Kruis opent Giro 7244 voor slachtoffers Turkije en Syrië

Het Rode Kruis begint een inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië. Daartoe is Giro 7244 geopend, meldt de hulporganisatie. Het…

Lees meer

China-expert Jonathan Holslag vreest oorlog VS en China: eerder op korte dan langere termijn

Volgens politicoloog Jonathan Holslag bereidt China zich voor op een aanvaring met Amerika. China is haar kernarsenaal aan het uitbreiden met langeafstandsraketten. “Chinese president Xi…

Lees meer

Duizenden euro’s uitgeven aan babygadgets? ‘Millennials raken hun ouderlijke intuïtie kwijt’

De lat voor kersverse moeders ligt behoorlijk hoog. Ze moeten fit zijn voor de baby, cursussen volgen om hen goed voor te bereiden op de…

Lees meer