main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2022 — 09:49

Rusland gebruikt mogelijk vacuümbom: ‘Schending van het oorlogsrecht’

Rusland heeft maandag een zogeheten vacuümbom gebruikt in Oekraïne, zegt de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten Oksana Markarova. Het inzetten van een vacuümbom is een schending van het oorlogsrecht, zegt onderzoeker internationaal strafrecht Marieke de Hoon in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Thermobarische wapens, zoals vacuümbommen eigenlijk heten, zijn omstreden. Ze zijn veel krachtiger dan gewone explosieven. Ze zuigen de lucht uit de omgeving op en veroorzaken een enorme drukgolf. Met name in stedelijk gebied kunnen ze veel schade veroorzaken. Volgens het oorlogsrecht mogen strijdende partijen geweld gebruiken, maar onder “hele specifieke voorwaarden”, zegt De Hoon. Het gebruik van een vacuümbom wordt onder geen beding geaccepteerd, stelt ze.

Volgens het oorlogsrecht mag geweld alleen worden gebruikt tegen noodzakelijke militaire doelwitten en met proportionele inzet van strijdkrachten, zegt De Hoon. “Dat is absoluut niet het geval als je zo’n vacuümbom of klustermunitie gebruikt. Het probleem is dan dat iedereen in de buurt ook sterft.”

Markarova, die het Amerikaanse Congres bijpraatte over de oorlog in haar land, zei niet waar de wapens zouden zijn gebruikt. Journalisten van CNN zeggen echter zaterdag in de buurt van de Russische stad Belgorod een lanceerinstallatie te hebben gezien voor thermobarische raketten. Belgorod ligt maar 20 kilometer van de grens met Oekraïne, niet ver van de Oekraïense stad Charkov. Volgens Markarova is de schade die Rusland in Oekraïne wil toebrengen “enorm”.

Oorlogsmisdaad

Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif is de inzet van een vacuümbom “zeer uitzonderlijk”. Volgens hem maakt het wapen “geen onderscheid tussen burger en militair” en schakelt het “al het leven in de omgeving uit” door verstikking. “Dan moet je denken aan een straal van 150 tot 200 meter van de inslag.”

Ook volgens hem is de inzet van een vacuümbom nooit gerechtvaardigd. “Als je een wapen inzet dat niet kan onderscheiden tussen burger en militair, is het in principe een oorlogsmisdaad”, zegt De Kruif.

LEES OOK: Russisch konvooi op weg naar Kiev is ruim 60 kilometer lang

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer