main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 maart 2022 — 09:49

Rusland gebruikt mogelijk vacuümbom: ‘Schending van het oorlogsrecht’

Rusland heeft maandag een zogeheten vacuümbom gebruikt in Oekraïne, zegt de Oekraïense ambassadeur in de Verenigde Staten Oksana Markarova. Het inzetten van een vacuümbom is een schending van het oorlogsrecht, zegt onderzoeker internationaal strafrecht Marieke de Hoon in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Thermobarische wapens, zoals vacuümbommen eigenlijk heten, zijn omstreden. Ze zijn veel krachtiger dan gewone explosieven. Ze zuigen de lucht uit de omgeving op en veroorzaken een enorme drukgolf. Met name in stedelijk gebied kunnen ze veel schade veroorzaken. Volgens het oorlogsrecht mogen strijdende partijen geweld gebruiken, maar onder “hele specifieke voorwaarden”, zegt De Hoon. Het gebruik van een vacuümbom wordt onder geen beding geaccepteerd, stelt ze.

Volgens het oorlogsrecht mag geweld alleen worden gebruikt tegen noodzakelijke militaire doelwitten en met proportionele inzet van strijdkrachten, zegt De Hoon. “Dat is absoluut niet het geval als je zo’n vacuümbom of klustermunitie gebruikt. Het probleem is dan dat iedereen in de buurt ook sterft.”

Markarova, die het Amerikaanse Congres bijpraatte over de oorlog in haar land, zei niet waar de wapens zouden zijn gebruikt. Journalisten van CNN zeggen echter zaterdag in de buurt van de Russische stad Belgorod een lanceerinstallatie te hebben gezien voor thermobarische raketten. Belgorod ligt maar 20 kilometer van de grens met Oekraïne, niet ver van de Oekraïense stad Charkov. Volgens Markarova is de schade die Rusland in Oekraïne wil toebrengen “enorm”.

Oorlogsmisdaad

Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif is de inzet van een vacuümbom “zeer uitzonderlijk”. Volgens hem maakt het wapen “geen onderscheid tussen burger en militair” en schakelt het “al het leven in de omgeving uit” door verstikking. “Dan moet je denken aan een straal van 150 tot 200 meter van de inslag.”

Ook volgens hem is de inzet van een vacuümbom nooit gerechtvaardigd. “Als je een wapen inzet dat niet kan onderscheiden tussen burger en militair, is het in principe een oorlogsmisdaad”, zegt De Kruif.

LEES OOK: Russisch konvooi op weg naar Kiev is ruim 60 kilometer lang

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

Nog eens ruim twintig mensen opgepakt om fraude met coronasteun

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen dagen meer dan twintig ondernemers aangehouden in een zaak die draait om fraude met coronasteun, zo…

Lees meer

Oud-ambassadeur Ed Kronenburg: toetreding Zweden en Finland tot de NAVO ‘verandert geopolitieke landschap in één klap’

De op handen zijnde toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO “verandert het geopolitieke landschap in één klap”. Dat zei oud-ambassadeur, en voormalig directeur…

Lees meer

Zweedse regering besluit NAVO-lidmaatschap definitief aan te vragen

De Zweedse regering heeft “formeel besloten” om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen, meldt premier Magdalena Andersson. De aanvraag zal zo spoedig mogelijk…

Lees meer

Vorig jaar minder politiemedewerkers ontslagen

Het aantal politiemedewerkers dat een disciplinaire maatregel opgelegd kreeg of werd ontslagen is vorig jaar licht gedaald, zo meldt de politie maandag vooruitlopend op de…

Lees meer

Horeca herstelt in razendsnel tempo: maar pas in 2023 op oude niveau

De Nederlandse horeca is bezig aan een opmars. In een razendsnel tempo zelfs, schrijft ING in een rapport. Er wordt dit jaar in de horecasector…

Lees meer

Gewonde door schietpartij bij speeltuin in Zoetermeer

In Zoetermeer is zondag een gewonde gevallen door een schietpartij iets na 14.30 uur bij een speeltuin op de Paganinirode. Na het schietincident zijn meerdere…

Lees meer