main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2022 — 10:48

Minister Hoekstra wil defensiebudget flink verhogen: ‘Wereld staat op z’n kop’

Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vindt dat het defensiebudget flink moet worden verhoogd in reactie op de Russische inval in Oekraïne. Dat zegt de CDA-leider woensdag in een interview met De Telegraaf. Hij sluit niet uit dat het coalitieakkoord op de schop moet. “Er is nu zoveel aan de hand. De wereld staat op z’n kop. Dat betekent dat het kabinet terug naar de tekentafel moet, om te kijken wat dit in de volle breedte voor het beleid betekent”, zegt de bewindsman.

Om het budget voor de krijgsmacht te verhogen moeten afspraken in het coalitieakkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mogelijk worden opengebroken. Hoekstra wijst erop dat in het verleden coalitieakkoorden wel vaker door de actualiteit zijn ingehaald en er opnieuw onderhandeld moest worden. “Het is voor Den Haag wellicht ongemakkelijk, maar geopolitiek houdt zich niet aan het Nederlandse coalitieakkoord.”

Nederland moet ook rekening houden met Russische represailles voor de sancties die zijn ingesteld tegen Rusland, waarschuwt Hoekstra. Hij gaat ervan uit dat die aangescherpt zullen worden en ook president Vladimir Poetin en zijn getrouwen persoonlijk zullen treffen. “We moeten er ernstig rekening mee houden dat Rusland wraak zal nemen voor de zware sancties die we hebben ingesteld. Nederland kan daardoor ook geraakt worden.”

Kernoorlog

Over een kernoorlog tussen Rusland en het Westen maakt Hoekstra zich geen grote zorgen. “Ik vind dat geen reëel scenario. Je kunt nooit wat uitsluiten, maar het is geen reëel scenario”, aldus de minister.

Strategisch analist van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Patrick Bolder vindt dat het Westen Poetin “een gracious way out moet geven”, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Hij ziet op dit moment geen andere oplossing voor het conflict en waarschuwt voor Poetin. “En kat in het nauw maakt rare sprongen en deze kat zit wel heel erg in het nauw.”

Wel wijst hij erop dat Poetin niet zelfstandig kernwapens kan afvuren, maar daar ook zijn minister van Defensie, Sergej Sjojgoe, en de chef van de generale staf, Valery Gerasimov, voor nodig heeft. “Zij moeten met z’n drieën de juiste code invoeren. Mijn hoop is eigenlijk dat de chef van de generale staf enig ethisch moreel besef heeft”, zegt Bolder.

‘Poetin leeft in bubbel’

Volgens hem weet Gerasimov “heus wel” wat de gevolgen zijn van het gebruik van kernwapens. “Poetin ook, maar die zit in zijn eigen bubbel”, zegt Bolder. “Hij heeft zich de afgelopen twee jaar uit angst voor corona opgesloten in zijn eigen bunker. Hij heeft zijn eigen wereldbeeld geschapen en daar gelooft hij ook echt in.”

“Ik denk dat de generaals, die aan de knoppen zitten, weldegelijk weten wat er aan de hand is. Zij willen zichzelf de volgende dag ook weer in de spiegel kunnen aankijken. Je moet altijd de beslissing die je neemt kunnen verantwoorden. Dat is bij ons zo, maar zal aan de Russische kant ook zo zijn.”

‘Ons te veilig gewaand’

Bolder vindt het goed dat Hoekstra het defensiebudget wil herzien. Hij vindt dat we ons de afgelopen decennia te veilig hebben gewaand. “We hebben dertig jaar lang bezuinigd op defensie omdat we dachten dat het nooit meer zover zou komen.”

Eerder zei ook D66-leider en financiënminister Sigrid Kaag dat ze “op korte termijn” wil kijken of Nederland meer geld aan defensie moet uitgeven, nu vanwege de oorlog in Oekraïne “de situatie zo drastisch is veranderd”. Ook in de Kamer lijkt er een meerderheid voor het verhogen van het defensiebudget.

LEES OOK: Rusland verovert Cherson en bombardeert Zjytomyr: ‘Poetin maakt geen onderscheid meer’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer

Politie heeft handen vol aan ‘zombiedrug’ flakka: meer incidenten dan ooit tevoren

De extreem verslavende en gevaarlijke drug flakka bezorgt de politie heel veel extra werk. In het afgelopen jaar moesten politie-eenheden in ons land bijna duizend…

Lees meer

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer